Nepremagljivi Marc Marquez je še sedmič letos ciljno črto prečkal prvi. Foto: Reuters
Nepremagljivi Marc Marquez je še sedmič letos ciljno črto prečkal prvi. Foto: Reuters

V zadnjih krogih mi je uspela vrnitev v ospredje, potem ko sem se v uvodnih krogih skoraj zaletel z Valentinom. Počutil sem se zelo močnega. Boj je bil izjemen, posebej v zadnjem krogu, najprej z Valentinom, potem pa še z Danijem.

Marc Marquez
Valentino Rossi
Valentino Rossi je moral priznati premoč izjemnemu Marquezu. Foto: Reuters

Drugo mesto je osvojil Italijan Valentino Rossi (Yamaha), tretje pa Španec Dani Pedrosa (Honda). Marquez je še povečal vodstvo v skupni razvrstitvi. Marquez je v tej sezoni zbral že 175 točk, Rossi je drugi s 117 točkami.

Boj zmagovalne trojice
Marquez je dobil eno razburljivejših dirk v sezoni, ki jo je zaznamoval boj zmagovalne trojice. Pedrosa je štiri kroge pred ciljem prišel v vodstvo, ki ga je prevzel Rossiju. V nadaljevanju sta se nekajkrat na prvem mestu izmenjala z Marquezom, enkrat se tudi dotaknila z motocikloma, kar je odločilo končni vrstni red. Rossi je namreč izkoristil ta manjši trk za prehod na drugi položaj, Marquez pa je ostal prvi.

Marquez, ki se je še 62. povzpel na oder za zmagovalce in Hondi priboril jubilejno 100. zmago v tem razredu, je točkovni zbir povečal že na 175 točk, Rossi ostaja drugi s 117 točkami, Pedrosa na tretjem mestu zaostaja za 63 točk, Lorenzo pa na četrtem 97.

Lepo je zmagati doma
"Kako lepo je zmagati pred domačim občinstvom," je ob brcanju rumenih žog med navijače povedal Marquez. "V zadnjih krogih mi je uspela vrnitev v ospredje, potem ko sem se v uvodnih krogih skoraj zaletel z Valentinom. Počutil sem se zelo močnega. Boj je bil izjemen, posebej v zadnjem krogu, najprej z Valentinom, potem pa še z Danijem," je še dodal. Medtem ko je Marquezu uspelo slaviti še na sedmi dirki sezone, dosežek, ki je predtem uspel le Rossiju leta 2002, pa je še precej oddaljen od rekordnega dosežka Italijana Giacoma Agostinija iz let 1968 in 1969. Takrat je legendarni Italijan nanizal kar 20 zaporednih zmag.

Rossi pomislil, da bi lahko zmagal
"Zelo sem zadovoljen s spremembami, ki smo jih ponoči naredili na motociklu. Vse skupaj je delovalo zelo dobro," je povedal devetkratni prvak Rossi. "Napak nisem delal, motor je deloval vrhunsko. Tudi zato sem na določeni točki že pomislil, da lahko zmagam. Ampak hondi sta bili vendarle prehitri v zadnjih krogih. Toda boril sem se dobro in s tem sem zadovoljen."

Marc Pedrosi "zaprl vrata"
Pedrosa je v obračunu trojice potegnil kratko, a pravi: "Vseeno mi je, ali bi danes osvojil 16 ali 25 točk. Pomembna je bila moja predstava in z njo sem zelo zadovoljen, saj je bila ena mojih boljših v sezoni. Presenečen sem bil nad Rossijevim ritmom. V zadnjem krogu pa mi je Marc zaprl vrata, skoraj sva se zaletela, ampak na koncu se je vse srečno končalo." Kaj lahko bi se zgodilo, da zadnjih krogov sploh ne bi odpeljali, saj so dirko ogrožali strele in nevihtno vreme. A vodstvo dirke se ni odločilo za prekinitev.

Rabat zmagal v moto2
V razredu moto2 je Španec Esteve Rabat prehitel rojaka Mavericka Vinalesa in Francoza Johanna Zarca. Rabat, ki je tekmo začel s prvega startnega mesta, je zmagal četrtič v sezoni in se utrdil na prvem mestu v skupnem seštevku. Njegov najbližji zasledovalec, Finec Mika Kallio, je bil tokrat četrti in za Rabatom zaostaja za 34 točk.

V moto3 je mlajši brat Marca Marqueza, Alex, slavil zmago pred Italijanom Eneo Bastianinijem in rojakom Efrenom Vazquezom. V skupni razvrstitvi vodi Avstralec Jack Miller.

Naslednja dirka bo 28. junija v Assnu.

VN Katalonije, Barcelona

MotoGP, končni vrstni red:
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda   42:56,914
 2. V. ROSSI      ITA/yamaha     +0,512
 3. D. PEDROSA    ŠPA/honda       1,834
 4. J. LORENZO    ŠPA/yamaha      4,540
 5. S. BRADL      NEM/honda      11,148
 6. A. ESPARGARO  ŠPA/yamaha     14,213
                                       
Moto2, končni vrstni red:
 1. E. RABAT      ŠPA/kalex   41:23,197
 2. M. VINALES    ŠPA/kalex      +4,244
 3. J. ZARCO      FRA/suter      11,157
                                       
Moto3, končni vrstni red:
 1. A. MARQUEZ    ŠPA/honda   41:11,656
 2. E. BASTIANINI ITA/KTM        +3,236
 3. E. VAZQUEZ    ŠPA/honda       3,512
                                       
Skupni vrstni red, Moto GP (7/18):    
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda        175
 2. V. ROSSI      ITA/yamaha       117
 3. D. PEDROSA    ŠPA/honda        112
 4. J. LORENZO    ŠPA/yamaha        78
 5. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati        71
 6. P. ESPARGARO  ŠPA/yamaha        58
                                      
Moto 2 (7/18):                        
 1. E. RABAT      ŠPA/kalex        149
 2. M. KALLIO     FIN/kalex        115
 3. M. VINALES    ŠPA/kalex         89
                                      
Moto 3 (7/18):                        
 1. J. MILLER     AVS/ktm          117
 2. R. FENATI     ITA/ktm          110
 3. E. VAZQUEZ    ŠPA/honda         92
                                      

V zadnjih krogih mi je uspela vrnitev v ospredje, potem ko sem se v uvodnih krogih skoraj zaletel z Valentinom. Počutil sem se zelo močnega. Boj je bil izjemen, posebej v zadnjem krogu, najprej z Valentinom, potem pa še z Danijem.

Marc Marquez