Francoz Sebastien Ogier je z drugim mestom na 11. reliju sezone svetovnega prvenstva v Kataloniji naredil velik korak k naslovu prvaka 2017. Foto: EPA
Francoz Sebastien Ogier je z drugim mestom na 11. reliju sezone svetovnega prvenstva v Kataloniji naredil velik korak k naslovu prvaka 2017. Foto: EPA
Kris Meeke
Kris Meeke je dobil reli po Kataloniji. Foto: EPA
Thierry Neuville
Precej manj zadovoljni kot pri Citroenu in M Sport Fordu pa so bili pri Hyundaiju. Njihov prvi adut Thierry Neuville, do te dirke je bil najbližji zasledovalec Ogierja, je namreč sredi relija zaradi tehničnih težav odstopil, kar pomeni, da je Belgijec zdaj v SP-ju zdrsnil celo na tretje mesto. Foto: EPA

Prav na vrhu je današnji zadnji dan relija potekal mirno; Meeke je znal zadržati naskok po sobotnem delu dirke, današnjih zadnjih šest hitrostnih preizkušenj je odpeljal tako, da ni preveč tvegal, in se pripeljal do druge zmage v sezoni. Ta je bila tudi precej manj dramatična kot prva v Mehiki, ko je ljubitelje relija in predvsem svoje navijače v zadnjih kilometrih prestrašil z nepričakovanim izletom s ceste na parkirišče, a je potem vseeno zmagal.

Tokrat se je pred startom zadnje hitrostne preizkušnje, "power stagea", ki prinaša tudi dodatne točke petim najboljšim, pošalil, da ni nikjer videl parkirišča, tako da ne pričakuje težav. Res jih ni imel, zmago na zadnjem "brzincu" je prepustil domačinu Daniju Sordu, sam je bil drugi pred Ogierjem, kar je pomenilo zanesljivo zmago. "Ta konec tedna je bil res nekaj posebnega. Ni pomembno, kolikokrat se znajdeš na tleh, ampak to, kolikokrat se pobereš. Vedeli smo, da imamo odličen dirkalnik za asfalt, ta rezultat pa to potrjuje. Za samozavest je ta zmaga kot naročena," je po skupno peti zmagi v karieri dejal Britanec.

Z drugim mestom in povečano prednostjo v seštevku sezone je bil zadovoljen tudi Ogier; Francoz se je tik za Meeka prebil v soboto popoldne in tam ostal do konca. "Odlično. Ta konec tedna nam je šlo res sijajno. Ni pa bilo lahko. Petek je bil odličen, sobota malo manj, danes pa sem spet našel ritem. Drugo mesto in še nekaj dodatnih točk za 'power stage'. Težko bi bilo še bolje."

Odstop Neuvilla potisnil na tretje mesto
Precej manj zadovoljni kot pri Citroenu in M Sport Fordu pa so bili pri Hyundaiju. Njihov prvi adut Thierry Neuville, do te dirke je bil najbližji zasledovalec Ogierja, je namreč sredi relija zaradi tehničnih težav odstopil, kar pomeni, da je Belgijec zdaj v SP-ju zdrsnil celo na tretje mesto.

Današnji reli je sicer na tretjem mestu končal še drugi voznik M Sport Forda Ott Tänak, za moštvenim sotekmovalcem je zaostal pet sekund, manj kot minuto zaostanka si je za zmagovalcem nabral še četrti Finec Juho Hänninen (Toyota).

Ogier ima dve dirki pred koncem že zajetno prednost, saj je zbral 198 točk, drugi je zdaj Tänak s 161, tretji pa Neuville s 160.

Do konca sezone sta še dva relija, naslednji bo valižanski reli med 26. in 29. oktobrom, zadnji pa avstralski med 16. in 19. novembrom.

RELI - SVETOVNO PRVENSTVO

KONČNI VRSTNI RED:                     
 1. K. MEEKE      VB/citroen 3:01:21,1 
 2. S. OGIER     FRA/ford        +28,0 
 3. O. TÄNAK     EST/ford         33,0 
 4. J. HÄNNINEN  FIN/toyota       54,1 
 5. M. OSTBERG   NOR/hyundai    2:26,2 
 6. S. LEFEBVRE  FRA/citroen    2:43,0 
 7. E. EVANS      VB/ford       4:37,4 
 8. T. SUNINEN   FIN/ford       8:22,7 

Vrstni red po 11. od 13 dirk:          
 1. S. OGIER        FRA/ford       198 
 2. O. TÄNAK        EST/ford       161 
 3. T. NEUVILLE     BEL/hyundai    160 
 4. J.-M. LATVALA   FIN/toyota     123 
 5. D. SORDO        ŠPA/hyundai     94 
 6. E. EVANS         VB/ford        93 
                                       
                                       
Moštva:                                
 1. FORD                           358 
 2. HYUNDAI                        275 
 3. TOYOTA                         225 
 4. CITROEN                        198