Thierry Neuville je v letošnji sezoni zmagal štirikrat, a v skupnem seštevku vseeno zaostal za Ogierjem (dve zmagi). Foto: Reuters
Thierry Neuville je v letošnji sezoni zmagal štirikrat, a v skupnem seštevku vseeno zaostal za Ogierjem (dve zmagi). Foto: Reuters

Neuville je v okolici Coffs Harbourja zmagal pred Estoncem Ottom Tänakom (Ford), ki je zaostal 22 sekund, in moštvenim sotekmovalcem Novozelandcem Haydnom Paddnom, ki je bil počasnejši skoraj minuto. Jari-Mattija Latvala je odstopil na zadnji hitrostni preizkušnji sezone, "power stageu", ki prinaša tudi dodatne točke, s čimer je zapravil zanesljivo drugo mesto.

Za Belgijca je to četrta zmaga sezone, s katero si je zagotovil drugo mesto v skupnem seštevku. Sebastien Ogier, ki si je že pred zadnjo dirko sezone zagotovil peti zaporedni naslov prvaka, je bil tudi zaradi težav z menjalnikom četrti.

Nedeljsko dogajanje na reliju po Avstraliji je zaznamoval naliv, ki je ceste v pokrajini Novi Južni Wales spremenil v prave blatne drsalnice, tako da je bilo treba paziti na vsakem zavoju. Neuville je nalogo odlično opravil in ohranil najboljše izhodišče, ki ga je imel po sobotnem delu dirke.

Vodstvo je Neuville prevzel sredi sobotne etape, potem ko je njegov moštveni sotekmovalec Norvežan Andreas Mikkelsen odstopil na deseti hitrostni preizkušnji.

"Bilo je hudičevo naporno. Uspelo mi je, da sem avto obdržal na cesti, ampak nekajkrat ni veliko manjkalo, pa bi zletel s steze. Vedel sem, da lahko zmagam, vendar sem moral voziti po pameti. Ni bilo oprijema in imel sem zelo malo nadzora nad avtom," je po dirki priznal Belgijec.


Reli po Avstraliji:                    
 1. T. NEUVILLE   BEL/hyundai 2:35:44,8
 2. O. TÄNAK      EST/ford        +22,5
 3. H. PADDON     NZL/hyundai      59,1
 4. S. OGIER      FRA/ford       2:27,7
 5. E. EVANS       VB/ford       3:05,6
 6. E. LAPPI      FIN/toyota     3:49,5
 7. K. MEEKE       VB/citroen   22:58,4
 8. R. DALTON     IRS/škoda     24:39,6
                                       
Vrstni red po zadnji (13.) dirki SP-ja:
 1. S. OGIER        FRA/ford       232 
 2. T. NEUVILLE     BEL/hyundai    208 
 3. O. TÄNAK        EST/ford       191 
 4. J.-M. LATVALA   FIN/toyota     136 
 5. E. EVANS         VB/ford       128 
 6. D. SORDO        ŠPA/hyundai     95 
                                       
Moštva:                                
 1. FORD                           428 
 2. HYUNDAI                        345 
 3. TOYOTA                         251 
 4. CITROEN                        218