Marc Marquez je z zmago smuknil na prvo mesto skupnega seštevka. Pred drugouvrščenim Danijem Pedroso ima dve točki naskoka. Foto: Reuters
Marc Marquez je z zmago smuknil na prvo mesto skupnega seštevka. Pred drugouvrščenim Danijem Pedroso ima dve točki naskoka. Foto: Reuters

Če sem čisto pošten, nisem pričakoval, da bom po osmih dirkah sezone jaz na prvem mestu v svetovnem prvenstvu. Zaradi odsotnosti Danija in Jorgeja sem se počutil nekoliko drugače, skušal sem narekovati svoj ritem. Bilo je zanimivo, čeprav imam raje dirke, kjer je več boja v ospredju.

Marc Marquez
Motociklisti
Marquez je opravil z vsemi tekmeci. Foto: Reuters
Alex Rins (moto3)
Alex Rins je prvi nedeljski zmagovalec dirke za VN Nemčije. Foto: Reuters

db izpustila Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo.

Na startu na Sachsenrigu ni bilo ne Lorenza ne Pedrose; slednji je bil po sobotnem padcu na treningih v Nemčiji teoretično sicer nared za nastop, toda kljub zeleni zdravniški luči se nazadnje zaradi slabega počutja ni odločil za dirkanje.

Tudi brez Lorenza
Lorenzo pa je sicer na zadnji dirki v Assnu dokazal, da je zelo trdoživ in nastopil z zlomljeno ključnico, v Nemčiji pa tudi, da ima vse svoje meje. Potem ko je drugič v desetih dneh grdo padel z motocikla in si znova zlomil komaj operirano kost, je celo svetovni prvak spoznal, da potrebuje počitek. Dirko v Nemčiji je izpustil, prav tako ne bo potoval na naslednjo postajo SP-ja, izjemno zahtevno kalifornijsko progo Laguna Seca, temveč bo, ko si bo zacelil polomljene kosti, spet vrnil v sedlo v Indianapolisu sredi avgusta.

Marquez hitro opravil z Rossijem
Vse te okoliščine so močno olajšale delo Marquezu. Na začetku se je sicer zdelo, da bo imel tokrat resnega tekmeca v italijanskem veteranu Rossiju, "doktorja" je tekmovalno prebudila zmaga na Nizozemskem prejšnji teden, toda prvi Yamahin dirkač je lahko le nekaj krogov lovil tekmeca na Hondi. Nazadnje se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, na katerem je sicer dokaj zanesljivo prišel do cilja, a je bil tudi precej oddaljen od drugouvrščenega Crutchlowa. Britanec je imel nekaj teoretičnih možnosti za naskok na prvo zmago v karieri, vendar je Marquez vozil ravno toliko hitreje, da mu ni ponudil prave možnosti za napad. Pod stopničkami je ostal domači adut Stefan Bradl, tudi brez pravih možnosti za napad na Rossija.

Vrha po osmih dirkah ni pričakoval
"Če sem čisto pošten, nisem pričakoval, da bom po osmih dirkah sezone jaz na prvem mestu v svetovnem prvenstvu. Zaradi odsotnosti Danija in Jorgeja sem se počutil nekoliko drugače, skušal sem narekovati svoj ritem. Bilo je zanimivo, čeprav imam raje dirke, kjer je več boja v ospredju," je dogajanje na dirki, kjer je dosegel drugo zmago v sezoni po Teksasu, opisal Marquez. Zmagovalec ima zdaj 138 točk, dve več kot Pedrosa, Lorenzo pa je prav tako ostal pri seštevku po sedmih dirkah s 127 točkami. Današnja drugi in tretji pa sta se tudi nekoliko približala poškodovanima tekmecema in končujeta peterico tekmovalcev z več kot sto točkami, Crutchlow je četrti s 107, Rossi pa peti s 101 točko.

Prvenec Torresa v moto2
Jordi Torres (Suter) je na dirki za VN Nemčije dosegel svojo prvo zmago v razredu moto2. Drugo mesto je na dirkališču v Sachsenringu zasedel Italijan Simone Corsi (Speed Up), tretje Španec Pol Espargaro (Kalex), Britanec Scott Redding (Kalex), vodilni v skupnem seštevku, pa je dirko končal na sedmem mestu.

Po treh zmagah Saloma slavje Rinsa
Alex Rins
je zmagovalec preizkušnje svetovnega prvenstva v razredu moto3 za VN Nemčije. Za njim sta se uvrstila njegova rojaka Luis Salom in Maverick Vinales (vsi KTM). Rins je prekinil zmagoviti niz Saloma, ki je pred dirko na Sachsenringu slavil na preizkušnjah za VN Italije, Katalonije in Nizozemske.

VN NEMČIJE, Sachsenring

MotoGP, končni vrstni red:
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda   41:14,653
 2. C. CRUTCHLOW   VB/yamaha     +1,559
 3. V. ROSSI      ITA/yamaha      9,620
 4. S. BRADL      NEM/honda      13,992
 5. A. BAUTISTA   ŠPA/honda      21,775
 6. B. SMITH       VB/yamaha     25,080
 7. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati     30,027
 8. A. ESPARGARO  ŠPA/aprilia    30,324
 9. N. HAYDEN     ZDA/ducati     45,355
10. M. PIRRO      ITA/ducati     47,142
                                       
Moto 2, končni vrstni red:
 1. J. TORRES     ŠPA/suter   41:19,636
 2. S. CORSI      ITA/speed up   +2,164
 3. P. ESPARGARO  ŠPA/kalex       2,494
 4. J. SIMON      ŠPA/kalex       5,409
 5. A. DE ANGELIS SMA/speed up    7,546
 6. T. LUTHI      ŠVI/suter       7,827
                                       
Moto 3, končni vrstni red:
 1. A. RINS       ŠPA/KTM     39:34,735
 2. L. SALOM      ŠPA/KTM        +0,232
 3. M. VINALES    ŠPA/KTM         0,248
 4. M. OLIVEIRA   POR/mahindra    4,982
 5. A. MARQUEZ    ŠPA/KTM         5,201
 6. E. VASQUEZ    ŠPA/mahindra    5,456
                                       
Skupni vrstni red: MotoGP (8/18):
 1. M. MARQUEZ    ŠPA/honda        138
 2. D. PEDROSA    ŠPA/honda        136
 3. J. LORENZO    ŠPA/yamaha       127
 4. C. CRUTCHLOW  VB/yamaha        107
 5. V. ROSSI      ITA/yamaha       101
 6. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati        74
                                      
Moto 2 (8/18):
 1. S. REDDING     VB/kalex        143
 2. P. ESPARAGO   ŠPA/kalex        120
 3. E. RABAT      ŠPA/kalex         88
                                      
Moto 3 (8/18):
 1. L. SALOM      ŠPA/KTM          172
 2. M. VINALES    ŠPA/KTM          158
 3. A. RINS       ŠPA/KTM          142
                                      

Če sem čisto pošten, nisem pričakoval, da bom po osmih dirkah sezone jaz na prvem mestu v svetovnem prvenstvu. Zaradi odsotnosti Danija in Jorgeja sem se počutil nekoliko drugače, skušal sem narekovati svoj ritem. Bilo je zanimivo, čeprav imam raje dirke, kjer je več boja v ospredju.

Marc Marquez