Jari-Matti Latvala je bil najhitrejši v Franciji. Foto: EPA
Jari-Matti Latvala je bil najhitrejši v Franciji. Foto: EPA

Dve dirki pred koncem Latvala za vodilnim Sebastienom Ogierjem zaostaja 27 točk. Do konca sezone SP-ja sta še dve dirki, reli po Španiji in za konec po Walesu, prav ta pa bi lahko odločil, kdo bo letošnji prvak. Branilec naslova Ogier je namreč domačo dirko začel s 50 točkami zaloge pred Latvalo, zdaj ima le še 27 točk prednosti.

Ogier je štiri minute izgubil že v petek, ko je imel težave z menjalnikom, še dodatne štiri minute pribitka je dobil zaradi kazni, ker je njegov sovoznik Julien Ingrassia posadko prehitro usmeril na start naslednje hitrostne preizkušnje. Tako sta zdrsnila v ozadje, do konca se jima je uspelo prebiti do 13. mesta in treh točk, ki jih je dobil po zmagi v zadnji hitrostni preizkušnji, "power-stageu".

Francoskega relija tako prvič po letu 2004 ni dobil domači voznik. Tega leta je na vrhu končal Estonec Markko Märtin, do letošnje izvedbe pa je šest relijev dobil Sebastien Loeb, dva pa Ogier. Za najhitrejšo trojico sta dirko končala Španec Dani Sordo (Hyundai) in Finec Mikko Hirvonen (Ford), ki pa sta bila predaleč, da bi se lahko vmešala v boj za stopničke.

Latvala je slavil 12. zmago v karieri, a šele prvo na asfaltni podlagi. Pred Mikkelsenom je imel na koncu 45 sekund prednosti, Meeke je zaostal minuto in pet sekund. Finec je bil uspešen petič v sezoni. "Res je, da sem dolgo čakal na uspeh na asfaltu. A zdaj mi je le uspelo, očitno so bile potrebne izkušnje. Moral sem narediti napako v Nemčiji, da sem se naučil, kako moram voziti. Ne smeš popuščati do konca, moraš pa tudi ostati zbran," je pot do uspeha pojasnil finski dirkač. Sezona v SP-ju se bo nadaljevala med 23. in 26. oktobrom z dirko po Kataloniji v okolici Salouja.

Končni vrstni red (18 HP-jev):         
 1. J.-M. LATVALA FIN/volks.  2:38:19,1
 2. A. MIKKELSEN  NOR/volks.      +44,8
 3. K. MEEKE       VB/citroen    1:05,3
 4. D. SORDO      ŠPA/hyundai    1:48,7
 5. M. HIRVONEN   FIN/ford       2:00,7
 6. E. EVANS       VB/ford       3:00,8
Po enajsti dirki:                     
 1. S. OGIER      FRA/volks.  217 točk
 2. J.-M. LATVALA FIN/volks.  190     
 3. A. MIKKELSEN  NOR/volks.  143     
 4. M. HIRVONEN   FIN/ford     93     
 5. T. NEUVILLE   BEL/hyundai  83     
 6. K. MEEKE       VB/citroen  82     
 7. M. ÖSTBERG    NOR/citroen  80     
 8. E. EVANS       VB/ford     71     

Konstruktorji: 1. VOLKSWAGEN 373 2. CITROEN 175 3. M-SPORT FORD 1 161