Matej Žagar s svojim nastopom ni bil zadovoljen. Foto: mediaspeed.net
Matej Žagar s svojim nastopom ni bil zadovoljen. Foto: mediaspeed.net

Izjemno sem razočaran, dal sem vse od sebe, preizkusil vse 'finte', več različnih linij, menjal oba motorja, pa nisem bil konkurenčen. Očitno je, da je moj nemški frizer motorjev zaspal v konkurenčnem boju z ostalimi in da agregati niso na ravni najvišjih dirk svetovnega prvenstva.

Matej Žagar
Matej Žagar
Naslednja dirka bo 17. maja na novem prizorišču na koledarju, v finskem Tampereju. Foto: Borut Cvetko

Zmago si je prvič v karieri privozil domačin Krzysztof Kasprzak, ki je v finalu na ciljni črti prehitel Avstralca Darcyja Warda. Tretje mesto je pripadlo drugemu domačemu vozniku, Jaroslawu Hamplu, brez stopničk je v finalu ostal Američan Greg Hancock. Žagar je tako ponovil izkupiček z novozelandskega uvoda v sezono, kar pa je bilo daleč od pričakovanj 31-letnega člana AMTK-ja Ljubljana.

Žagar dobro začel svoje vožnje
Žagar je svoje vožnje na stadionu, kjer je lani osvojil končno drugo mesto, začel s spodbudnima točkama za drugo mesto v uvodnem nastopu. Pogumna in odločna vožnja Žagarja se je zdela dober obet za nadaljevanje dirke, a že naslednji nastop je prinesel ničlo. Nič bolje ni bilo niti v tretjem poskusu, ko je v zavoju vanj trčil Poljak Adrian Miedzinski. Žagar se je na srečo obdržal v "sedlu, Miedzinski pa je padel in s tem povzročil ponovljen start te vožnje, ki pa ni prinesel veliko, saj je Žagar iztržil le točko.

As iz rokava v zadnjem zavoju
V naslednjem poskusu se je spet boril za drugo mesto, potegnil as iz rokava prav v zadnjem zavoju in na ravnini le za las prehitel Avstralca Troya Batchelorja. Pred zadnjim nastopom v rednem delu dirke je to pomenilo, da bi si ob pravem razpletu preostalih voženj lahko z zmago privozil tudi v polfinale. Ko je bilo že videti, da bo Žagar izvlekel vsaj dve točki, ga je na enak način, kot je to uspelo njemu vožnjo predtem, prehitel Danec Niels Kristian Iversen. Odločitev je bila tako tesna, da si je glavni sodnik vzel več minut časa za preučevanje fotofiniša, a na koncu se ni odločil v korist slovenskega dirkača.

Žagar je tako ostal pri šestih točkah, po dveh od desetih dirk svetovnega prvenstva je trenutno na 12. mestu, kar šest točk oddaljen od skupnega osmega mesta, ki zagotavlja obstanek med najboljšimi tudi v prihodnji sezoni.

Razočaran, ker ni bil konkurenčen
"Izjemno sem razočaran, dal sem vse od sebe, preizkusil vse 'finte', več različnih linij, menjal oba motorja, pa nisem bil konkurenčen," je po dirki povedal Žagar, ki se je še najbolj hudoval nad svojimi motorji: "Očitno je, da je moj nemški frizer motorjev zaspal v konkurenčnem boju z ostalimi in da agregati niso na ravni najvišjih dirk svetovnega prvenstva."

Manjkal legenda dirke Gollob
Kasprzak se je z zmago vpisal v zgodovino na seznam zmagovalcev na dirkah serije SGP, med letošnjimi vozniki tako ta dosežek manjka le še Žagarju in novincu Batchelorju. S tem uspehom je Kasprzak nalepil tudi obliž na rane prirediteljev, ki so morali zreti na le napol napolnjen stadion. Delno zaradi dragih vstopnic (najcenejša 45 evrov), verjetno tudi slabega vremena, predvsem pa na račun dejstva, da je manjkal Tomasz Gollob, legenda te dirke, ki je tu slavil kar šestkrat, a se je letos odločil, da konča nastope na SP-ju.

Naslednja dirka bo 17. maja na novem prizorišču na koledarju, v finskem Tampereju.

Izidi, VN Evrope:
1. Krzysztof Kasprzak (Pol) 18, 2. Darcy Ward (Avs) 16, 3. Jaroslaw Hampel (Pol) 14, 4. Greg Hancock (ZDA) 16, 5. Chris Holder (Avs) 11, 6. Andreas Jonsson (Šve) 11, 7. Niels K. Iversen (Dan) 10, 8. Martin Smolinski (Nem) 7... 9. Matej Žagar (Slo) 6

SP skupno (2):
1. Kasprzak 35 točk, 2. Pedersen 24, 3. Hampel, 4. Hancock, 5. Holder, 6. Smolinski vsi po 22, 7. Ward 21, 8. Lindgren 18 ... 13. Žagar 12

Izjemno sem razočaran, dal sem vse od sebe, preizkusil vse 'finte', več različnih linij, menjal oba motorja, pa nisem bil konkurenčen. Očitno je, da je moj nemški frizer motorjev zaspal v konkurenčnem boju z ostalimi in da agregati niso na ravni najvišjih dirk svetovnega prvenstva.

Matej Žagar