Miran Stanovnik je na uvodni etapi zasedel 29. mesto. Foto: Matevž Hribar
Miran Stanovnik je na uvodni etapi zasedel 29. mesto. Foto: Matevž Hribar
Nasser Al Attiyah
Nasser Al Attiyah je zaradi okvare motorja izgubil že deset minut. Foto: EPA

Po nesreči so motociklista s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Mar del Plati, a mu niso mogli več pomagati. Boero je na prvi etapi doživel srčni infarkt in padel, med prevozom v bolnišnico pa je umrl. V 33 letih relija Dakar, ki letos četrtič poteka po Južni Ameriki, je življenje izgubilo že 61 tekmovalcev in drugih udeležencev tekmovanja ter gledalcev. Med aktivnimi udeleženci je bil Argentinec 21. smrtna žrtev.

Zdravniška pomoč ni pomagala
Po podatkih prirediteljev se je nesreča zgodila na 55. kilometru uvodne etape med krajema Las Grutas in Energia. Zdravniško osebje je bilo po petih minutah pri motociklistu, vendar je bilo kljub temu prepozno. Boero je na reliju nastopil drugič, lani je po štirih etapah odstopil.

"Dirkač je doživel srčni zastoj in je nato padel. Naša medicinska ekipa mu je pomagala v petih minutah, toda kljub prizadevanjem tekmovalca nismo mogli rešiti. Prireditelji dirke izražamo globoko sožalje njegovim svojcem in prijateljem," se je glasilo uradno sporočilo prirediteljev dirke.

Al Attiyah močno zaostal
Po tekmovalni plati sta reli najbolje začela Rus Leonid Novicki med avtomobilisti in Čilenec Francisco Lopez med motociklisti. Novicki je s sovoznikom Andreasom Schulzem poskrbel za prvi uspeh favoriziranega moštva X-ride, z drugim in tretjim mestom sta ga dopolnila še Poljak Krzysztof Holowczyc in Francoz Stephane Peterhansel. Slabše je šlo branilcu naslova Katarcu Nasserju Al-Attiyahu. Zaradi okvare motorja so mu morali že na prvi etapi pomagati sotekmovalci iz ekipe in si je že takoj privozil deset minut zaostanka. Pri motociklistih je drugi na cilj pripeljal branilec naslova Marc Coma s 14 sekundami zaostanka, tretji domačin Javier Pizzolito je imel 27 sekund zaostanka. Stanovnik je na cilj pripeljal na 29. mestu, s štirimi minutami in devetimi sekundami.

Na štartu današnje etape in relija je bilo v Mar del Plati 433 dirkalnikov, v prvi etapi pa so morali prevoziti 57 kilometrov hitrostne preizkušnje in še 763 kilometrov transferja.

1. etapa, Mar Del Plata-Santa Rosa:
Motociklisti:
1. F. LOPEZ ČIL/aprilia 32:37 2. M. COMA ŠPA/KTM +0:14 3. J. PIZZOLITO ARG/honda 0:27 4. Q. CODY ZDA/honda 0:30 5. J. PRZYGONSKI POL/KTM 0:49 ... 29. M. STANOVNIK SLO/KTM 4:09 Avtomobilisti:
1. L. NOVICKIJ RUS/mini 32:12 2. K. HOLOWCZYC POL/mini +0:05 3. S. PETERHANSEL FRA/mini 0:09 4. G. DE VILIERS JAR/toyota 0:15 5. R. GORDON ZDA/hummer 0:49