Goran Ivanišević je leta 2001 dosegel svoj največji uspeh v karieri. Foto: EPA
Goran Ivanišević je leta 2001 dosegel svoj največji uspeh v karieri. Foto: EPA
Patrick Rafter in Goran Ivanišević
Patrick Rafter in Goran Ivanišević sta na osrednjem igrišču uprizorila pravo dramo. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič trenutno igra v Turčiji. Foto: EPA
Bebeto
Bebeto je zabil drugi gol proti Nizozemcem. Foto: EPA
Pete Sampras
Pete Sampras je sedemkrat dvignil najuglednejši teniški pokal. Foto: EPA
Tomo Mahorič
Tomo Mahorič je leta 2002 prevzel Union Olimpijo. Foto: RTV SLO

Hrvat, ki se je na turnir uvrstil s posebnim povabilom organizatorja, je predtem trikrat neuspešno naskakoval naslov. Po neuspelih poskusih v letih 1992, 1994 in 1998 mu je končno uspelo. Zmago je posvetil umrlemu košarkarju Draženu Petroviću. Dvoboj je bil odigran v ponedeljek, ker je bil polfinalni obračun med Timom Henmanom in Ivaniševićem odigran šele v nedeljo. Na osrednjem igrišču je bilo vzdušje nogometno.

Dvoboj je bolje začel Ivanišević, ki je po dobljeni uvodni igri takoj odvzel servis Rafterju, z natančnimi in močnimi začetnimi udarci pa prednosti ni izpustil, tako da je dobil prvi niz s 6:3. Identična zgodba se je ponovila v drugem nizu, le s to razliko, da sta tekmeca zamenjala vlogi, Rafter pa je prednost unovčil in izenačil v nizih na 1:1. V tretjem nizu sta tekmeca ohranila svoje servise do šeste igre, ko je dalmatinski igralec Avstralcu odvzel servis.

V četrtem nizu je Goran izgubil živce in odločal je zadnji niz. Do izida 7:7 sta oba igralca zadrževala servis, nato pa je Ivaniševiću le uspel odvzem servisa. Po dobrih treh urah je Ivanišević izkoristil peto zaključno žogo. Splitčan je padel na tla in v solzah objel trenerja, očeta in Nikija Pilića, ki so ves čas trpeli z njim v častni loži. V zgodovini Wimbledona je Ivanišević postal drugi nepostavljen igralec, ki je zmagal. Predtem je podoben podvig dosegel le sloviti Nemec Boris Becker, ki je zmagal leta 1985.

1922
Johnny Weissmüller je v kalifornijskem mestu Alameda kot prvi 100 m prosto preplaval hitreje od ene minute. S časom 58,6 je postavil izjemen svetovni rekord.

1978
Rodil se je košarkar Jaka Lakovič. Kareiro je začel pri Slovanu. Leta 1998 je z mlado reprezentanco do 22 let osvojil srebro na evropskem prvenstvu. Z izjemnimi predstavami v sezoni 2001/2002 v dresu novomeške Krke se je dokazal tudi v Evropi. Realu je sredi Madrida nasul 38 točk in sam pokopal kraljevi klub.

Trener Željko Obradović ga je zvabil k Panathinaikosu iz Aten. V sezoni 2002/2003 se je Lakovič veselil dvojne grške krone. Po novi potrditvi premoči na grški sceni se je Lakovič odločil, da bo odšel v Barcelono, kjer je igral do sezone 2010/2011, nato pa se je preselil h Galatasarayju.

1994
V četrtfinalnem srečanju svetovnega nogometnega prvenstva je Brazilija v Dallasu premagala Nizozemsko s 3:2. Brazilci so povedli na začetku drugega dela, ko je zadel Romario. V 63. minuti je Bebeto povišal na 2:0. Gol je proslavil s pestovanjem dojenčka. Nizozemci se niso predali. Znižal je Dennis Bergkamp, izenačil pa je Aron Winter četrt ure pred koncem. Odločilni zadetek je dosegel Branco s prostega strela v 81. minuti.

1996
Brazilski nogometaš Rivaldo je podpisal 9,2 milijona dolarjev vredno petletno pogodbo s španskim prvoligašem Deportivom iz La Corune. Na 41 tekmah je zabil 21 golov, njegove sijajne predstave so opazili pri Barceloni. V katalonsko prestolnico je Rivaldo odšel poleti leta 1997 in tam ostal do leta 2002.

2000
Pete Sampras je na teniškem turnirju za grand slam v Wimbledonu postavil nov mejnik. V finalu je premagal Avstralca Patricka Rafterja s 6:7, 7:6, 6:4 in 6:2 in osvojil rekordni 13. grand slam, obenem pa je sedmič dvignil wimbledonski pokal. Sampras po dvoboju ni mogel zadržati solz, odhitel je v častno ložo, kjer sta bila njegova starša, oče Sam in mama Gloria. Njegov nasprotnik v finalu, Avstralec Patrick Rafter, je bil v tistem trenutku najboljše, kar so Samprasu lahko ponudili tekmeci. Odločilna je bila podaljšana igra drugega niza, ki jo je Američan dobil s 7:5, potem pa se je razigral in Rafter je bil povsem brez možnosti.

2002
Tomo Mahorič je postal novi trener košarkarjev Uniona Olimpije. Na klopi je zamenjal Zmaga Sagadina. Z zmaji se je Mahorič prebil na prag zaključnega turnirja Evrolige v sezoni 2002/03. V odločilni tekmi jih je ugnala Barcelona. Mahorič je po koncu sezone moral stolček prepustiti pomočniku Sašu Filipovskemu. V Tivoli se je za kratek čas vrnil v sezoni 2006/07.

2002
Juan Roman Riquelme je podpisal pogodbo z Barcelono. Argentinec, čigar prestop je Katalonce stal 11,5 milijona evrov, je podpisal petletno pogodbo. Riquelme ni dobil prave priložnosti, zato je odšel k Villarrealu, kjer je zablestel v polnem sijaju.

2006
Italijanski nogometaši so v finalu svetovnega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah ugnali Francoze in četrtič dvignili zmagovalni pokal.