Ermin Šiljak je dosegel zadetek proti Eintrachtu iz Frankfurta. Foto: EPA
Ermin Šiljak je dosegel zadetek proti Eintrachtu iz Frankfurta. Foto: EPA
Rajmond Debevec
Rajmond Debevec je bil med slovenskimi junaki olimpijskih iger v Avstraliji. Foto: RTV SLO

Ermin Šiljak je pred 5.000 gledalci zadel po protinapadu. Džoni Novak je prodrl do roba kazenskega prostora, preigral dva obrambna igralca in žogo podal do prostega Šiljaka, ki je s približno 14 metrov natančno streljal v desni spodnji kot Köpkejevih vrat.

1919
Rodil se je legendarni italijanski kolesar Fausto Coppi. Na Dirki po Italiji je slavil kar petkrat, kar je uspelo le še Alfredu Bidni in Eddyju Merckxu. Leta 1940 je Coppi zmagal na Giru z 20 leti in 8 meseci in s tem postal najmlajši zmagovalec v zgodovini. V letih 1949 in 1952 je bil najboljši tudi na francoskem Touru. Leta 1952 so na Dirki po Franciji prvič vozili vzpon na znameniti L' Alpe d'Huez, ki ga je Coppi prepričljivo dobil. Umrl je leta 1960, star le 40 let.

1965
Rodil se je avstrijski alpski smučar Thomas Stangassinger. Njegov največji uspeh je zlata medalja v slalomu na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994. Drugi je bil Alberto Tomba, tretji pa Jure Košir. Na svetovnem prvenstvu v Saalbachu leta 1991 je bil v slalomu srebrn, dve leti pozneje v Morioki pa bronast. V svetovnem pokalu si je med letoma 1984 in 2000 prismučal 10 zmag. V sezoni 1998/99 je prejel tudi mali kristalni globus za skupno zmago v slalomu.

2000
V Sydneyju so se začele 27. poletne olimpijske igre, ki so Sloveniji prinesle dve zlati medalji. 23. septembra je najprej slavil strelec Rajmond Debevec, zlati dan slovenskega športa pa sta dopolnila veslača Iztok Čop in Luka Špik z zmago v dvojnem dvojcu. Igre so se končale 1. oktobra.

2001
Dirkač formule ena in dvakratni prvak v seriji Cart Italijan Alex Zanardi je v Klettwitzu v Nemčiji na dirki serije Champ cars doživel grozljivo nesrečo, ki pa jo je čudežno preživel (srce se mu je sedemkrat ustavilo, v njegovem telesu je bilo le še en liter krvi), vendar ostal brez obeh nog. Nove izzive je našel tudi v paraolimpijskem športu. Na paraolimpijskih igrah v Londonu leta 2012 je osvojil dve zlati medalji v vožnji s kolesom na ročni pogon.

2007
Slovenska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Španiji v razigravanju za mesta od 5 do 8 izgubila proti Nemčiji z 69:65. Kasneje so Slovenci v tekmi za 7. mesto premagali Francijo z 88:74.