Stipe Balajić je z izjemnim golom zapečatil usodo Lyona. Foto: EPA
Stipe Balajić je z izjemnim golom zapečatil usodo Lyona. Foto: EPA
Althea Gibson
Althea Gibson je kot prva dokazala, da tudi temnopolti znajo igrati tenis.
Rene Mlekuž
Rene Mlekuž je v slalomu v Veysonnazu dosegel uspeh kariere. Foto: EPA
Chris Boardman
Chris Boardman je bil specialist za vožnjo na čas. Leta 1994 je v Catanii postal prvi svetovni prvak v tej disciplini. Foto: EPA
Ken Tyrell
Ken Tyrell je imel v sedemdestih letih eno izmed vodilnih ekip. Foto: EPA
Kim Collins
Kim Collins je senzacionalno zmagal v teku na 100 metrov. Foto: EPA
Pete Sampras
Leta 2003 se je v New Yorku čustveno poslovil Pete Sampras. Foto: EPA
Spomin na uvrstitev Maribora v Ligo prvakov

S skupnim izidom 3:0 so se uvrstili v Ligo prvakov. Razprodan štadion v Ljudskem vrtu je prvič eksplodiral v 23. minuti. Kapetan Dejan Djuranovič je žogo podal do Muamerja Vugdaliča, ta jo je podaljšal k Anteju Šimundži, ki je z ostrim in natančnim strelom zadel levi spodnji kot vratarja Gregoryja Coupeta.

Nato je sledilo obdobje premoči slovenskih prvakov in v nekaj minutah so povsem razbili igro nasprotnika, ki je deloval sila nespretno in nikakor ni mogel prodreti proti vratom Marka Simeunoviča. Dve minuti pred odmorom je Vugdalič našel Stipeta Balajića, ki se je nenadoma odločil za udarec proti vratom in žoga je končala v levem zgornjem kotu. Senzacija je bila na pomolu. Francozi se tudi v drugem polčasu niso pobrali in Maribor se je uvrstil v Ligo prvakov, kar je največji uspeh slovenskega klubskega nogometa.

1927
Rodila se je ameriška teniška igralka Althea Gibson. Bila je prva temnopolta igralka, ki je osvojila grand slam turnir. Leta 1950 je postala prva temnopolta igralka, ki je nastopila na OP ZDA, naslednje leto pa je nastopila še v Wimbledonu. Svoj prvi grand slam naslov je osvojila leta 1956 v Parizu. V letih 1957 in 1958 je zmagala v Wimbledonu in na OP ZDA.

Leta 1957 je bila kot prva temnopolta športnica izbrana za ameriško športnico leta. Preizkusila se je tudi v igranju golfa, a ni bila niti približno tako uspešna. Kasneje je bila teniška trenerka. Umrla je po dolgotrajni bolezni 28. septembra 2003. Temnopolte teniške igralke so dolgo čakale na drugo zmagovalko v Wimbledonu. To je uspelo Venus Williams leta 2000.

1975
Rodil se je alpski smučar Rene Mlekuž. Največji uspeh je dosegel 21. januarja 1996, ko je v slalomu za svetovni pokal v Veysonnazu zasedel 2. mesto. Prehitel ga je le Francoz Sebastien Amiez.

1991
Američan Carl Lewis je na svetovnem prvenstvu v Tokiu zmagal v teku na 100 metrov s svetovnim rekordom (9,86). Popolno ameriško zmagoslavje sta dopolnila Leroy Burrell (9,88) in Dennis Mitchell (9,91). Kar šest atletov je teklo pod 10 sekudami.

1991
Michael Schumacher je na VN Belgije debitiral v formuli ena. Pri Jordan Fordu je zamenjal Bertranda Gachota, ki je bil aretiran zaradi napada na taksista v Londonu. Eddie Jordan je podpisal pogodbo z Michaelom, potem ko je Nemec pokazal sijajno znanje na testih v Silverstonu. V Spa Francorchampsu je Schumacher zablestel na kvalifikacijah s 7. mestom, za štiri mesta je ugnal svojega moštvenega kolega Andreo de Cesarisa, ki je v formuli ena dirkal že 11 let. Na dirki je Schumacher odstopil že v 1. krogu.

1994
Nogometaši Maribor Branika so v povratni tekmi predkroga Pokala pokalnih zmagovalcev v Ljudskem vrtu premagali Normo iz Talina z 10:0 in se tako s skupnim izidom 14:1 prepričljivo uvrstili v prvi krog. Mariborčani so v Estoniji zmagali s 4:1. Vijoličasti so pred 7.000 gledalci povsem nadigrali Estonce. Že ob polčasu je bilo 8:0. Štiri gole je dosegel Kliton Bozgo, pa dva pa Ante Šimundža in Milko Djurovski in Goran Gutalj.

1994
Britanec Chris Boardman je na svetovnem prvenstvu na Siciliji v kromometru postal prvi svetovni prvak v tej disciplini. V Cataniji je za 48,3 sekunde prehitel Italijana Andrea Chiurata. Bronasto odličje je osvojil Nemec Jan Ullrich. Sandi Papež je bil 41., Gorazd Štangelj pa 43.

2001
Po dolgotrajni bolezni je v 77. letu starosti umrl Ken Tyrell, ki je leta 1970 ustanovil moštvo v formuli ena Tyrrell motor racing. Tyrrell je bil ena od ključnih osebnosti v svetu najelitnejšega avtomobilističnega športa v sedemdesetih letih, ko je s svojim moštvom krojil sam vrh formule ena. Med drugim je prav z njegovim dirkalnikom Jackie Stewart osvojil tri naslove svetovnega prvaka. Leta 1997 je bil Tyrrell prisiljen prodati svoje moštvo British American Racingu, naslednje leto pa se je upokojil.

2003
Kim Collins (Sveti Krištof in Nevis) je na svetovnem prvenstvu v Parizu senzacionalno zmagal v teku na 100 metrov (10,07). Le za stotinko so zaostali Darrel Brown iz Trinidada ter Britanca Darren Campbella in Dwain Chambers. Šele peti je bil Tim Montgomery (10,11). Že v polfinalu je izpadel branilec naslova Maurice Greene.

Primož Kozmus je v metu kladiva zasedel odlično 5. mesto (79,68 m). Zmagal je Belorus Ivan Tihon (83,05 m) pred Madžarom Adrianom Annusom (80,36 m) in Japoncem Kodžijem Murofušijem (80,12 m).

2003
Pete Sampras se je na posebni slovesnosti ob začetku OP ZDA poslovil od aktivne kariere. Na enourni slovesnosti so Samprasu v slovo pomahali tudi Jim Courier, Boris Becker in John McEnroe. Eden najboljših teniških igralcev vseh časov je svoj zadnji dvoboj v karieri odigral prav v New Yorku, ko je v finalu leta 2002 premagal večnega tekmeca Andreja Agassija. To je bila njegova (tedaj) rekordna 14. zmaga na turnirjih za grand slam. Dvakrat je slavil na OP Avstralije (1994 in 1997), sedemkrat v Wimbledonu (1993-1995, 1997-2000) in petkrat na OP ZDA (1990, 1993, 1995, 1996 in 2002). Manjka mu le zmaga na OP Francije v Roland Garrosu, najdlje je prišel leta 1996, ko se je uvrstil v polfinale.

Njegov vzpon med največje se je začel v New Yorku leta 1990, ko je pri 19 letih premagal Ivana Lendla, Johna McEnroeja in v finalu še Agassija. V izjemni karieri je osvojil 64 turnirjev, samo s turnirskimi nagradami je zaslužil prek 43 milijonov ameriških dolarjev.

Spomin na uvrstitev Maribora v Ligo prvakov