Andraž Vehovar je bil poleg Brigite Bukovec (srebrni) slovenski junak iger v Atlanti. Foto: MMC RTV SLO
Andraž Vehovar je bil poleg Brigite Bukovec (srebrni) slovenski junak iger v Atlanti. Foto: MMC RTV SLO
Manu Ginobili
Manu Ginobili je eden najboljših igralcev v Ligi NBA. Foto: Reuters
Carl Lewis
Carl Lewis (levo) je bil junak olimpijskih iger v Los Angelesu.
Marinko Galič in Marko Simeunovič
Marinko Galič in Marko Simeunovič se veselita velike zmage nad Genkom. Foto: EPA

Le 43 stotink sekunde je zaostal za Nemcem Oliverjem Fixom. Bron je pripadel še enemu Nemcu, Thomasu Beckerju, ki je zaostal sekundo in 57 stotink. To je bila prva srebrna medalja za samostojno Slovenijo na olimpijskih igrah.

1955
Rodil se je ruski smučarski tekač Nikolaj Zimjatov. Leta 1978 je na svetovnem prvenstvu v Lahtiju osvojil srebro na 30 km. Na olimpijskih igrah v Lake Placidu je bil zlat na 30 km, 50 km in s štafeto 4 x 10 km. Bil je prvi zimski športnik s tremi zlatimi odličji na istih igrah. Uspešen je bil tudi leta 1984 v Sarajevu. Na 30 km je bil zlat, s štafeto Sovjetske zveze pa srebrn. V svetovnem pokalu je tekmoval do leta 1988, dobil je dve tekmi.

1977
Rodil se je argentinski košarkar Emanuel Ginobili. Profesionalno kariero je začel v argentinski ligi v sezoni 1995/96 pri Andino Sport Clubu iz La Rioje. Leta 1998 je odšel v Italijo. Najprej je igral za Basket Violo iz Reggio Calabrie. Največji pečat pa je pustil pri Kinderju iz Bologne. Bil je eden najbolj zaslužnih za zmago v Evroligi leta 2001, ko je Kinder v finalu s 3:2 premagal Tau Ceramico. Istega leta je Kinder postal tudi italijanski prvak. Leto zatem je bil v finalu Evrolige v Bologni boljši Panathinaikos. Leta 1999 so ga na naboru Lige NBA šele kot 57. izbrali San Antonio Spursi. Pridružil se jim je v sezoni 2002/03. Zaigral je na 69 tekmah. Spursi so osvojili naslov prvaka, potem ko so v finalu s 4:2 odpravili New Jersey. Ginobili je imel sansjko sezono 2004/05, ko je začel na vseh 74 tekmah in bil poleg Tima Duncana najbolj zaslužen za nov naslov. V finalu so Spursi s 4:3 premagali Detroit. Na svetovnem prvenstvu leta 2002 je Ginobili z Argentino osvojil srebro. Izbran je bil v najboljšo peterko prvenstva. Na olimpijskih igrah v Atenah je s košem ob sireni pokopal Jugoslavijo (83:82). Bil je najboljši strelec ekipe, ki je osvojila zlato medaljo. Leta 2007 je s Spursi osvojil še tretji šampionski prstan.

1984
Začele so se olimpijske igre v Los Angelesu. Sovjeti so bojkotirali igre, ki jih je slovesno odprl predsednik Ronald Reagan, prisegel pa je sloviti atlet Edwin Moses. 14 držav se je pridružilo Sovjetski zvezi, kar 58 odstotkov odličij so v Moskvi leta 1980 osvojile ravno te države. Premiero so dočakali ženska cestna kolesarska dirka, sinhrono plavanje, ženski maraton in ritmična gimnastika. Carl Lewis je ponovil dosežek Jessyja Owensa iz Berlina. Zmagal je na 100 m, 200 m, v štafeti 4 x 100 m in v skoku v daljino. Jugoslavija je slavila v obeh rokometnih finalih. V moški ekipi je branil Rolando Pušnik, v ženski pa je igrala Alenka Cuderman. Marko Elsner in Srečko Katanec sta z nogometno reprezentanco osvojila bron.

1999
Na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov je Maribor Teatanic premagal Genk s 5:1. Vijoličasti so poskrbeli za veliko senzacijo pred 5.000 gledalci v Ljudskem vrtu. Povedli so v 24. minuti, ko je zadel Stipe Balajić. 10 minut kasneje je izenačil Branko Strupar in ob polčasu prav nič ni kazalo na katastrofo Belgijcev. V 62. minuti je bil z močnim strelom z 20 metrov natančen Marinko Galič. Mariborčani so dobili zalet. Kliton Bozgo je prodrl po levi strani in podal pred vrata, kjer je Olivieri igral z roko. Z enajstih metrov je na 3:1 povišal Amir Karič. V 76. minuti so gostitelji izvedli izjemen protinapad. Bozgo je sam stekel proti vratom in nesebično podal do Anteja Šimundže, ki mu ni bilo težko še četrtič zatresti mreže Genka. Piko na i je v zadnji minuti z avtogom postavil Brockhauser.