Srebrna vožnja Tine Maze. Foto: Reuters
Srebrna vožnja Tine Maze. Foto: Reuters
Stephon Marbury
Stephon Marbury zaradi spora s trenerjem Mikom D'Antoniem to sezono ne igre za Knickse, vseeno pa dobiva izjemno bogato plačo. Foto: EPA
Tara Lipinski je v Naganu postala najmlajša olimpijska zmagovalka v umetnostnem drsanju.
Tara Lipinski je v Naganu postala najmlajša olimpijska zmagovalka. Foto: EPA
Jernej Damjan, Primož Peterka, Rok Benkovič in Jure Bogataj
Slovenski "orli" so v Oberstdorfu osvojili bron. Foto: EPA

Na kombinacijski tekmi v Lillehammerju je zmagala Švedinja Pernilla Wiberg, srebro pa je pripadlo Švicarki Vreni Schneider. Katja Koren je s 6. mestom dopolnila slovenski uspeh. Na nepozabnih igrah na Norveškem je Slovenija osvojila še dve medalji: Korenova je bila bronasta v slalomu, prav tako Jure Košir. Mazejeva je do svoje prve olimpijske medalje prišla s številko 22. Štartala je kot zadnja izmed najboljših in zaostala le za Avstrijko Andreo Fischbacher (49 stotink). Bronasto Američanko Lindsey Vonn je v Whistlerju prehitela za četrt sekunde.

1971
Rodil se je najboljši finski nogometaš vseh časov Jari Litmanen. Največji uspeh je dosegel v dresu Ajaxa, ko je nizozemski klub maja 1995 postal evropski prvak, potem ko je v finalu Lige prvakov na Dunaju z 1:0 premagal Milan. Naslednje leto je Ajax po enajstmetrovkah klonil proti Juventusu. V rednem delu je bilo 1:1, gol za Ajax pa je dal Litmanen, ki je bil tistega leta tretji najboljši evropski nogometaš.

1977
Rodil se je ameriški košarkar Stephon Marbury. Na naboru Lige NBA ga je kot četrtega izbral Milwaukee. V zamenjavi igralcev je odšel k Minnesoti, Milwaukee pa je dobil Raya Allena. Že v dresu Volkovov je pokazal odlične igre, potam pa je igral še za New Jersey (1998-2001) in Phoenix (2001-2004). Januarja 2004 je prestopil k New York Knicksom, kjer pa se ni najbolje znašel.

1994
Nemec Jens Weissflog je na olimpijskih igrah v Lillehammerju slavil na veliki skakalnici. Srebro je pripadlo Norvežanu Espenu Bredesenu, ki je vodil po prvi seriji, bron pa je osvojil Avstrijec Andreas Goldberger. Robert Meglič je končal na 9. mestu.

1995
Jure Košir, ki je vodil po prvi vožnji veleslaloma za svetovni pokal v japonskem Furanu, je na koncu zasedel 2. mesto, 11 stotink je zaostal za za zmagovalcem Mariom Reiterjem. To je bila prva zmaga v karieri za Avstrijca. Tretje mesto je zasedel Norvežan Harald Strand Nielsen.

1998
V olimpijski preizkušnji v umetnostnem drsanju v Naganu sta se na najvišji stopnički povzpeli Američanki Tara Lipinski in Michelle Kwan. Tretja je bila Kitajka Čen. 15-letna Lipinskijeva, ki je bila po kratkem programu na 2. mestu, je imela tehnično zahtevnejši prosti program, čeprav je Kwanova dobila boljše ocene za umetniški vtis. Postala je najmlajša olimpijska zmagovalka v tej disciplini. Mojca Kopač, ki je bila po kratkem programu 22., se je na koncu po ponesrečeni izvedbi prostega programa uvrstila na 23. mesto med 24. finalistkami.

2000
Špela Pretnar je zmagala na slalomu za svetovni pokal v Äreju. Američanko Kristino Koznick je prehitela za 24 stotink sekunde, Švedinjo Anjo Pärson pa za 47 stotink. To je bila šesta in hkrati zadnja zmaga Pretnarjeve v karieri.

2000
Na slalomu za svetovni pokal v Adelbodnu je Matjaž Vrhovnik prismučal do svoje edine zmage v karieri. Za 21 stotink je prehitel Norvežana Kjetila Andreja Aamodta, tretji pa je bil Avstrijec Mario Matt. Slovenski uspeh sta dopolnila Jure Košir s 6. mestom in Uroš Pavlovčič, ki je bil sedmi.

2002
Hokejisti Belorusije so v četrtfinalu zimskih olimpijskih iger v Salt Lake Cityju senzacionalno ugnali Švede s 4:3. Odločilni zadetek je dosegel Vladimir Kopat dve minuti pred koncem tekme. Ostale gole za Belorusijo so dali Oleg Romanov, Dmitrij Dudik in Andrej Kovalev. Strelci za Švedsko so bili Niklas Lidström, Michael Nylander in Mats Sundin.

2002
Norveški biatlonci so prvič postali olimpijski prvaki. Ole Einar Björndalen je postal prvi biatlonec v zgodovini zimskih olimpijskih iger, ki mu je uspelo na enih samih igrah osvojiti štiri zlate medalje. Halvard Hanevold, Frode Andresen, Egil Gjelland in Björndalen so povečevali prednost iz kroga v krog. Trikratni zaporedni olimpijski zmagovalci Nemci so se morali zadovoljiti s srebrom, Francozi pa so po zaslugi Raphaela Poireeja končali na tretjem mestu. Slovenska štafeta je razočarala z 10. mestom.

2005
Slovenski skakalci so na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojili bronasto medaljo v moštveni tekmi. Primož Peterka, Jure Bogataj, Rok Benkovič in Jernej Damjan so zaostali le za Avstrijci in Nemci, za las pa ugnali Fince. Najbolje od slovenske četverice je skakal Jernej Damjan.

V prvi seriji sta se izkazala Benkovič (97 metrov) in Damjan (98 metrov), v finalu sta omenjena skakalca ponovila veliki predstavi, svoj veliki delež pa je s skokom, dolgim 91 metrov, dodal tudi Bogataj. Slovencem je pomagal tudi Finec Risto Jussilainen, ki ga je polomil v drugi seriji, saj je pristal pri 84,5 metra. Benkovič je z deset metrov daljšim skokom pripeljal Slovenijo do boja za kolajno. V zadnjem poizkusu je Janne Ahonen pristal pri 97 metrih, vendar je bil Damjanov skok dovolj za bron.