Antonin Panenka je z lobom prelisičil Seppa Maierja in poskrbel za slavje Čehoslovakov sredi Beograda. Foto:
Antonin Panenka je z lobom prelisičil Seppa Maierja in poskrbel za slavje Čehoslovakov sredi Beograda. Foto:
Juliano Belletti
Juliano Belletti je s strelom med nogama vratarja Arsenala Manuela Almunie Barci zagotovil drugi evropski naslov. Foto: Reuters
Frank Lampard
Frank Lampard je eden najboljših igralcev v Premier ligi. Foto: EPA
Luis Figo
Luis Figo je bil pet let nosilec igre Barce. Foto: EPA
Ioan Ganea
Ioan Ganea je Angleže poslal domov. Foto: EPA

Po 90 minutah in podaljških je bil izid 2:2. V 8. minuti je Jan Svehlik izkoristil podajo Zdeneka Nehode. V 25. minuti so Čehoslovaki vodili že z 2:0, zadel je Karol Dobias. Nemci so odgovorili le tri minute zatem. Rainer Bonhoff je podal do Dieterja Müllerja, ki je z izjemnim volejem ugnal vratarja Iva Victorja. V predzadnji minuti so se Nemci ponovno rešili. Po kotu Bonhofa je zadel Bernd Hölzenbein.

V podaljšku so mreže mirovale. Strelci so bili zanesljivi v prvih treh serijah enajstmetrovk. V četrti seriji je za Čehoslovake zadel Ladislav Jurkemik, Uli Höness (sedaj legendarni menedžer Bayerna) pa je ustrelil čez gol. Usoda je bila v nogah Antonina Panenke, ki je z ležernim lobom prelisičil Seppa Maierja in poskrbel za senzacionalno zmago Češkoslovaške.

1961
V Dresdnu se je rodila nemška hitrostna drsalka Karin Enke. Na olimpijskih igrah je v letih 1980, 1984 in 1988 zbrala 3 zlate, 4 srebrne in 3 bronaste medalje. Med letoma 1980 in 1988 si je na svetovnih prvenstvih pridrsala 11 zlatih in 4 srebrna odličja.

1976
Rodil se je brazilski nogometaš Juliano Belletti. 17. maja 2006 je odločil finale Lige prvakov v Parizu in Barceloni zagotovil prvi naslov evropskega prvaka po 14 letih. V igro je vstopil v 71. minuti namesto Oleguerja. Takrat je Arsenal še vodil z 1:0. Po izenačenju Samuela Eto'oja je Belletti s svojim edinim golom za Barco prinesel Kataloncem naslov. Kariero je začel pri Cruzeiru leta 1993, med letoma 1995 in 2002 je igral za Sao Paulo. Pred prihodom v Barcelono leta 2004 je dve leti branil barve Villarreala, nato se je preselil k Chelseaju.

1978
Rodil se je angleški nogometaš Frank Lampard. Julija 1994 je začel igrati za West Ham United, kjer je leto kasneje podpisal tudi profesionalno pogodbo. Za eno sezono so ga posodili tretjeligašu Swansea Cityju. Med letoma 1996 in 2001 se je Lampard dokončno uveljavil pri West Hamu. 15. maja 2001 je za 11 mlijonov britanskih funtov podpisal za Chelsea. To je bila velika želja takratnega trenerja Claudija Ranierija. V sezoni 2004/05 je z izjemnimi predstavami močno pripomogel k prvemu naslovu Chelseaja po 50 letih. Modri so leto pozneje ubranili naslov, ko je bil Lampard prvi strelec kluba s 16 goli.

V angleški reprezentanci je debitiral 10. oktobra 1999 na tekmi proti Belgiji. Blestel je na evropskem prvenstvu leta 2004, ko je na štirih tekmah dosegel tri gole. Angleži so v četrtfinalu klonili proti Portugalcem.

1995
Luis Figo je podpisal pogodbo z Barcelono. Pri 20 letih se je iz lizbonskega Sportinga preselil h katalonskemu gigantu. Figo je bil zaščitni znak Barce ob koncu devetdesetih leth. Leta 1998 in 1999 je s sijajnimi igrami močno pripomogel k naslovu španskega prvaka. Veliko prahu je dvignil njegov prestop k madridskemu Realu poleti leta 2000.

2000
Na evropskem nogometnem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem sta se v četrtfinale iz skupine A presenetljivo prebili Romunija in Portugalska, Anglija in Nemčija pa sta odšli domov.

Romuni so presenetili Angleže s 3:2. Povedli so v 23. minuti. Po levi strani je prodrl Cristian Chivu in želel podati na drugo vratnico prostemu Viorelu Moldovanu, njegov predložek pa je po srečnem naključju končal v angleških vratih. Po prekršku nad Paulom Incom je z bele točke izid poravnal Alan Shearer. V 45. minuti je Michael Owen Angleže popeljal v vodstvo. Romuni so sanjsko začeli drugi polčas, saj je že v 48. minuti Dorinel Munteanu z močnim strelom z roba kazenskega prostora izenačil na 2:2. Vse je kazalo na delitev točk, ki bi v četrtfinale popeljala Angleže, a je v 88. minuti Phil Neville v kazenskem prostoru zrušil Moldovana, Ionel Ganea pa je z enajstmetrovke Romunom zagotovil napredovanje.

Nogometaši Portugalske so v Rotterdamu deklasirali Nemce s 3:0. Vse tri zadetke je zabil Sergio Conceicao.

2003
Alpski smučar Matjaž Vrhovnik je sklenil športno pot. Vrhunec je doživel leta 2000, ko je osvojil bronasto kolajno v slalomski razvrstitvi svetovnega pokala. Tisto zimo je tudi zmagal na dramatični tekmi v Adelbodnu, bil drugi v Kitzbühlu, tretji v Chamonixu in Bormiu.

2008
Nogometaši Turčije so v četrtfinalu evropskega prvenstva na Dunaju po streljanju enajstmetrovk izločili Hrvaško s 4:2.