Špela Pretnar je na Pohorju vedno dobro tekmovala. Foto: EPA
Špela Pretnar je na Pohorju vedno dobro tekmovala. Foto: EPA
Birgit Fischer
Birgit Fischer spada med legende olimpizma. Foto: Reuters
Nebojša Joksimovič
Nebojša Joksimovič je bil najzaslužnejši za za zdaj edino pokalno lovoriko Laščanov. Foto: RTV SLO

Pretnarjeva, vodilna po prvi vožnji, je zaostala za 15 stotink. Tretja je bila Italijanka Deborah Comapagnoni. Slovenski uspeh sta dopolnili Urška Hrovat na četrtem in najhitrejša finalistka Mojca Suhadolc na petem mestu.

1962
Rodila se je kajakašica Birgit Fischer, z osmimi zlatimi medaljami najuspešnejša nemška športnica. Prvič je (z 18 leti) zmagala leta 1980 v kajaku na mirnih vodah med posameznicami, zadnjič pa ji je uspelo leta 2004 v ekipni tekmi. Njena bera medalj bi lahko bila še večja, če leta 1984 zaradi bojkota Vzhodne Nemčije ne bi ostala brez nastopa. V kajaku je hkrati najmlajša (18 let) in najstarejša (42) dobitnica zlate medalje.

1964
Največji boksar na svetu Muhammad Ali se je prvič spopadel s Sonnyjem Listonom, ga po šestih rundah nokavtiral in prvič postal svetovni prvak. To je bila takrat prava senzacija, na katero je bil najmanj pripravljen Liston, ki je alibi za poraz iskal v izpahnjeni rami.

1986
Rok Petrovič je na slalomski tekmi svetovnega pokala v Hafjellu zmagal četrtič v sezoni. Nepozabno zimo je nato kronal še z eno zmago in zanesljivo osvojil mali kristalni globus.

1996
Alberto Tomba je na svetovnem prvenstvu zmagal še na slalomski tekmi in tako v tehničnih disciplinah v Sierri Nevadi osvojil dve zlati medalji. Srebro je na slalomski tekmi osvojil Avstrijec Mario Reiter, bron pa Švicar Michael Von Grünigen. Andrej Miklavc je bil peti.

2004
Košarkarji Pivovarne Laško so prvič postali pokalni prvaki Slovenije. V finalu zaključnega turnirja pokala Spar v Mariboru so po podaljšku premagali Union Olimpijo z 82:79. V podaljšku je najboljši posameznik zaključnega turnirja Nebojša Joksimovič dosegel 7 od svojih 21 točk.

2010
Tina Maze je na olimpijskem veleslalomu v Whistlerju osvojila srebrno medaljo, do zlata so ji zmanjkale vsega štiri stotinke. Zmagala je Nemka Viktoria Rebensburg, ki je bila po prvi vožnji šesta.