Niki Lauda se je leta 1984 veselil tretjega naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Niki Lauda se je leta 1984 veselil tretjega naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Abebe Bikila
Abebe Bikila je postal prvi maratonec, ki je dvakrat zapored slavil na olimpijskih igrah. Foto: EPA

Zmagal je Francoz Alain Prost, tretji pa je bil Brazilec Ayrton Senna. Prostu ob koncu sezone niti zmaga ni pomagala do prvega naslova in je za Laudo, ki je takrat dirkal za McLaren, v skupnem seštevku zaostal le za pol točke. Lauda je bil prvič svetovni prvak leta 1975, drugič pa dve leti pozneje.

1964
Abebe Bikila je na olimpijskih igrah v Tokiu dobil maratonski tek in s časom 2:12:11 postavil nov svetovni rekord. Etiopijec je s tem ponovil dosežek s prejšnjih iger v Rimu. V japonski prestolnici je nastopil v športni obutvi, medtem ko je v Rimu tekel bos. Postal je prvi maratonec z dvema olimpijskima zlatima odličjema. Nastopil je tudi na olimpijskih igrah v Mehiki leta 1968, vendar je po 17 km odstopil.

1976
V košarkarski Ligi NBA se je zgodil izjemno odmeven prestop. Julius Erving je bil v zamenjavi igralcev poslan iz moštva New York Nets v Philadelphio za takrat rekordne tri milijone ameriških dolarjev.

1995
NBA-moštvo Houston Rockets je v finalu McDonaldsovega turnirja v Londonu pred več kot 10.000 gledalci premagalo moštvo Buckler iz Bologne s 126:112. V odsotnosti centra Hakeema Olajuwona je bil najboljši igralec Houstona Clyde Drexler.

2000
Erik Zabel je postal zmagovalec svetovnega pokala v kolesarstvu. Na zadnji dirki, italijanski klasiki po Lombardiji, je nemški šprinter sicer odstopil že po 15 kilometrih, vendar je Belgijec Andrej Čmil, ki bi ga lahko še prehitel, osvojil le 17. mesto. Gorazd Štangelj je zadnjo dirko končal na 9. mestu.