Primož Peterka je na Kulmu zmagal s slovenskim rekordom. Foto: EPA
Primož Peterka je na Kulmu zmagal s slovenskim rekordom. Foto: EPA
Andreja Grašič
Andreja Grašič je bila v Naganu zelo blizu odličju. Foto: EPA
Georg Hackl
Georg Hackl je bil v Naganu še tretjič zapored zlat. Foto: EPA

Z osmo zmago v karieri je še povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugi je bil Avstrijec Andreas Goldberger (195,5 in 200,5 metra), tretji pa Japonec Takanobu Okabe (195,5 in 193,5 metra).

1973
Rodila se je beloruska telovadka Svetlana Boginskaja. Na olimpijskih igrah je osvojila tri zlate, srebrno in bronasto medaljo. Na svetovnih prvenstvih je bila petkrat zlata, trikrat srebrna in enkrat bronasta, na evropskih prvenstvih se je okitila kar z 9 zlatimi in eno srebrno medaljo. Za telovadko je bila zelo visoka, imela je elegantne gibe, klicali so jo beloruski labod. Svetlana je bila specialistka za vajo na parterju. Kariero je končala po olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996.

1992
Magic Johnson, ki je 7. novembra 1991 objavil šokantno novico, da končuje košarkarsko kariero zaradi okužbe z virusom HIV, je zaigral na 42. tekmi All-Star Lige NBA. Zahod je v Orlandu premagal Vzhod s 153:113, Johnson pa je bil najkoristnejši igralec (MVP) tekme. Dosegel je 25 točk in imel 9 podaj.

1994
Britta Bilač je na dvoranskem atletskem mitingu v Frankfurtu postavila slovenski rekord v skoku v višino. Preskočila je natanko dva metra.

1998
Na olimpijskih igrah v Naganu je v ženski posamični biatlonski tekmi na 15 kilometrov Andreja Grašič zasedla 5. mesto, do srebra pa ji je manjkal en sam zadet strel. Kljub temu je Tržičanka dosegla najboljšo slovensko uvrstitev v biatlonu na olimpijskih igrah.

Grašičeva je tekmo odločno začela. Na prvem streljanju stoje je zgrešila en strel, na drugem v ležečem položaju pa to nadomestila. Na polovici proge, kjer je bila na 3. mestu, in pa tudi po tretjem streljanju (en zgrešeni strel) je kazalo na odličje. Na zadnjem streljanju je dvakrat ustrelila mimo in tako z najboljšim časom teka pristala na petem mestu. Presenetljivo je zmagala Bolgarka Jekaterina Dafovska pred Ukrajinko Jeleno Petrovo in Nemko Uschi Disl.

1998
Slovenska nogometna reprezentanca je v finalu mednarodnega turnirja v Limassolu izgubila s Ciprom z 0:1. Edini zadetek so gostitelji dosegli po hudi napaki slovenske obrambe. Najprej je žoga preskočila Aleša Križana, nato je padel Marinko Galič, za konec pa je zamudil še Andrej Poljšak, tako da Kaiafasu s šestih metrov ni bilo težko zadeti. V drugem polčasu je Slovenija krenila na vse ali nič, vendar iz številnih priložnosti žoga ni hotela v mrežo. V 58. minuti je Zlatko Zahovič oplazil vratnico, nekaj minut pozneje je bil prepozen Ermin Šiljak in nenatančen Rudi Istenič.

1998
Nemški sankač
Georg Hackl je v Naganu na tekmi posameznikov osvojil svojo tretjo zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah. V Salt Lake Cityju je postal prvi športnik, ki je v isti posamični disciplini dobil medaljo petkrat zapored (srebrn je bil v Calgaryju 1988 in v Salt Lake Cityju 2002).

2003
Japonec Noriaki Kasai je zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Willingenu. Drugi je bil njegov rojak Hideharu Mijahira (144 m, 161,7), tretji pa Slovenec Robert Kranjec (142 m, 157,6). Sedmi je bil Primož Peterka. Organizatorji so zaradi vetrovnega vremena izvedli le eno serijo. Najslabše pogoje so imeli prav najboljši. Močno sta ga polomila tudi Janne Ahonen (24. mesto) in Sven Hannawald (36. mesto).