Mima Jaušovec je zelo zaslužna tudi za razvoj teniškega turnirja v Portorožu. Foto: MMC RTV SLO
Mima Jaušovec je zelo zaslužna tudi za razvoj teniškega turnirja v Portorožu. Foto: MMC RTV SLO
Primož Ulaga
Primož Ulaga je obnorel množice v Planici. Pod Poncami je zmagal trikrat. Foto: RTV SLO
Peter Forsberg
Peter Forsberg velja za enega najboljših hokejistov vseh časov. Foto: EPA
Maja Matevžič
Maja Matevžič je bila nemočna proti Anastaziji Miskini in Veri Zvonarevi. Foto: EPA
Walter Zenga
Trener Crvene zvezde Walter Zenga se je z rdeče-belimi veselil dvojne krone. Foto: EPA

Je edina Slovenka, ki je uspela v posamični konkurenci osvojiti turnir za grand slam. Pri 10 letih je bila slovenska pionirska prvakinja, potem pa je v tej starostni kategoriji postala še najboljša v Evropi. Sunkovito je napredovala pod vodstvom čeških trenerjev Milana in Vlada Krcha. Na znamenitem Orange Bowlu, neuradnem svetovnem mladinskem prvenstvu na Floridi, je v finalu ugnala Američanko Ryane Fox.

Osvojila je tudi mladinski Roland Garros in Wimbledon. Eno izmed svojih nabolj odmevnih zmag je dosegla leta 1974 v 1. krogu Wimbledona, ko je premagala Martino Navratilovo s 6:4, 3:6 in 6:3, vseh drugih 21 dvobojev s teniško legendo je Mima izgubila. Pri 20 letih je bila 7. igralka sveta, zmagala je na turnirjih v Rimu in Torontu.

23. maja 1977 je prišel njen največji dan. V finalu Roland Garrosa je s 6:2, 6:7 in 6:1 premagala Romunko Florento Mihai. Za zmago je prejela le 5.000 ameriških dolarjev, saj takrat še niso delili podobnih nagrad kot v zadnjih letih. Leto kasneje se je ponovno uspela prebiti v finale, kjer je izgubila proti dolgoletni partnerki v igri dvojic Romunki Virginiji Ruzici. Istega leta sta skupaj zelo nesrečno klonili v finalu Wimbledona med ženskimi dvojicami, zapravili sta dve zaključni žogi.

Leta 1978 se je Jaušovčeva prebila do polfinala Wimbledona med posameznicami. Do naslednjega velika usepha je morala počakati pet let. Leta 1983 je v svojem tretjem finalu Roland Garrosa izgubila proti Američanki Chris Evert, ki je Mima ni premagala niti enkrat v 14 dvobojih. Po koncu kariere je postala uspešna trenerka. Najprej je uspešno vodila mladinsko reprezentanco Slovenije, leta 2002 pa je popeljala žensko reprezentnaco v elitno skupino Pokala Fed. Slovenske teniške igralke so se v Portorožu merile tudi z Rusinjami in Američankami.

1962
Rodil se je nekdanji smučarski skakalec Primož Ulaga. V svetovnem pokalu je zbral 9 zmag, več jih ima od Slovencev le Primož Peterka (15). Prvič je zmagal 21. febraurja 1981 v Thunder Bayu na srednji skakalnici. Trikrat je na najjvišjo stopničko stopil tudi v Planici. Na zaključku svetovnega pokala leta 1988 je zmagal tako na srednji kot na veliki napravi in končal sezono na 3. mestu v skupnem septevku. Istega leta je na olimpijskih igrah v Calgaryju skupaj z Matjažem Debelakom, Matjažem Zupanom in Miranom Tepešem osvojil srebro na ekipni tekmi. Boljši so bili le Finci z izjemnim Mattijem Nykänenom na čelu. Leta 1988 je v Oberstdorfu osvojil tudi 2. mesto na svetovnem prvenstvu v poletih, boljši je bil le Norvežan Ole Gunnar Fidjestöl. Po karieri je Ulaga ostal v skokih in opravljal tudi vlogo direktorja nordijskih reprezentanc.

1973
Rodil se je švedski hokejist Peter Forsberg. Leta 1992 in 1998 je s švedsko reprezentanco postal svetovni prvak. Zablestel je na olimpijskih igrah leta 1994 v Lillehammerju, ko je dosegel odločilni zadetek v izvajanju kazenskih strelov na finalni tekmi proti Kanadi. Tudi na olimpijskih igrah v Torinu se je veselil zlate medalje. Močan pečat je pustil tudi v Ligi NHL. V sezonah 1995/96 in 2000/01 je osvojil Stanleyjev pokal z ekipo Colorada. Potem ko je celotna sezona 2004/05 odpadla, se je vrnil na Švedsko, nato pa zaigral za Philadelphio Flyerse.

1984
Vzhodnonemški metalec kopja Uwe Hohn je na atletskem mitingu v Berlinu postavil izjemen svetovni rekord (108,4 m). Staro znamko Američana Toma Petranoffa je izboljšal za več kot 5 metrov. Leta 1986 so zamenjali kopje z željo, da bi zmanjšali prevelike daljave.

2003
Slovenska ženska teniška reprezentanca je brez osvojene točke izgubila dvoboj četrtfinala svetovne skupine Pokala Fed proti Rusiji (0:5). V Portorožu je najprej Anastazija Miskina premagala Majo Matevžič s 6:4 in 6:1, Jelena Dementijeva pa je 6:1 in 6:3 odpravila Katarino Srebotnik. Drugi dan je Jelena Bovina s 7:6 in 6:2 ugnala Srebotnikovo in dvoboj je bil že odločen. Vera Zvonareva ni imela težav z Matevžičevo (6:1 in 6:2). V zadnjem dvoboju sta morali Tina Križan in Srebotnikova priznati premoč Dementijevi in Miškini s 6:2 in 6:3.

2003
V tekmi 1. kroga nogometne Lige Simobil so nogometaši Olimpije v Velenju premagali Maribor Pivovarno Laško s 6:1 (2:1). Že v 1. minuti je zadel Tonči Žlogar, tri minute kasneje je na 2:0 povišal Marko Kmetec. V 31. minuti je z bele točke znižal Amir Karič, ki je bil v 42. minuti izključen. V drugem delu so zadeli še Mladen Rudonja, Blaž Puc, Kmetec, Milan Rakič pa si je zabil avtogol.

2005
Nekdanji italijanski reprezentančni vratar Walter Zenga je postal trener nogometašev beograjske Crvene zvezde. Zenga je po pogovorih s predsednikom Draganom Stojkovićem z evropskim prvakom iz leta 1991 podpisal dveletno pogodbo. S tem je postal prvi tuji trener v 60-letni zgodovini kluba. Zenga je rdeče-bele popeljal do dvojne krone (pokal in prvenstvo).