Na tisoče gledalcev je Giro in Tour spremljalo le zaradi Marca Pantanija. Foto: EPA
Na tisoče gledalcev je Giro in Tour spremljalo le zaradi Marca Pantanija. Foto: EPA
Tomaž Čižman
Tomaž Čižman je leta 1989 v Vailu presenetil z bronom v superveleslalomu. Foto: MMC RTV SLO
Guillermo Coria
Guillermo Coria je specialist za peščena igrišča. Foto: EPA

Pantani je bil specialist za gorske etape. Leta 1998 mu jo kot zadnjemu doslej uspelo v isti sezoni zmagati na obeh najpomembnejših dirkah, Giru in Touru. Med profesionalce je prišel leta 1992, na največjih dirkah dosegel 36 etapnih zmag. Pirat, kot so ga imenovali zaradi značilnega pokrivala, pobrite glave in uhana, je leta 1997 vzpon na Alpe d'Huez opravil v 37 minutah in 35 sekundah, kar je še vedno rekord. Na svetovnem prvenstvu leta 1995 v Kolumbiji je osvojil bronasto medaljo v cestni dirki.

V zadnjih letih so se začele težave z dopingom. Leta 1999 so ga na Dirki po Italiji tik pred koncem zaradi prevelike vsebnosti rdečih krvničk v krvi diskvalificirali, zaradi prekrškov s poživili se je večkrat moral zagovarjati pred športnim razsodiščem. Bil je eden tistih, pri katerih so leta 2001 prav v Riminiju med racijo v hotelskih sobah našli injekcije z medicinskimi sredstvi. Nazadnje je zmagal leta 2000 na eni od etap dirke po Franciji. Priljubljeni kolesar je zaradi prevelikega odmerka kokaina umrl 14. februarja 2004 v hotelski sobi v Riminiju.

1965
Rodil se je nekdanji alpski smučar Tomaž Čižman. Po slovesu Križajeve generacije je bil nekaj let edini slovenski veleslalomist, ki se je uvrščal med najboljše. Njegov največji uspeh je tretje mesto na svetovnem prvenstvu v Vailu v superveleslalomu.

1982
Rodil se je argentinski teniški igralec Guillermo Coria. Med profesionalci igra od leta 2000, doslej pa je osvojil devet turnirjev. Med njimi ni turnirja za grand slam, je pa leta 2004 igral v finalu Roland Garrosa. Njegov nasprotnik je bil rojak Gaston Gaudio, ki je kljub zaostanku z 0:2 v nizih na koncu zmagal.

1984
Najboljši hokejist doslej Wayne Gretzky je postavil rekord Lige NHL, saj je zadel na 45. tekmi zapored.

1997
Kranjčanka Barbara Mulej je izpadla v prvem krogu odprtega prvenstva Avstralije v tenisu, ki je prvi turnir za grand slam v sezoni. Premagala jo je Američanka Lindsay Lee z 2:6, 6:3 in 6:2.

1998
Kovinotehna Savinjska Polzela je v prvi tekmi šestnajstine finala evropskega košarkarskega pokala doma izgubila z milanskim Stefanelom s 56:98.

2003
Deskar Dejan Košir je v Kreischbergu postal svetovni prvak v paralelnem veleslalomu. Kranjskogorec je v finalu premagal Švicarja Simona Schocha, bron pa je osvojil Francoz Nicolas Huet, ki je bil od Koširja počasnejši v polfinalu. Poleg Schocha in Hueta je Košir na poti do zlata premagal še Šveda Rikarada Rikardssona in Avstrijca Siegfrieda Grabnerja.

2004

David Seaman je pri 40 letih sporočil, da bo vendarle končal kariero. Seaman je za angleško reprezentanco odigral 75 tekem. V klubskem dresu je vratar, ki je igral tudi za Leeds, Peterborough, Birmingham City, Queens Park Rangers in nazadnje za Manchester City, največ let, kar 13, preživel pri Arsenalu.