Sašo Udovič je blestel na tekmi proti Ukrajini leta 1995. Foto: RTV SLO
Sašo Udovič je blestel na tekmi proti Ukrajini leta 1995. Foto: RTV SLO
Bobby Charlton
Bobby Charlton velja za enega najboljših angleških nogometašev vseh časov. Foto: EPA
Jury Chechi
Jury Chechi je bil sredi devetdestih let nepremagljiv na krogih. Foto: EPA
Davor Šuker
Davor Šuker je načel slovensko mrežo, potem pa je postal eden največjih zvezdnikov SP-ja v Franciji. Foto: EPA
Oscar Camenzind
Oscar Camenzind je v Valkenburgu dosegel uspeh kariere. Foto: EPA
Kubilay Türkyilmaz
Kubilay Türkyilmaz je bil leta 2000 nočna mora Mladena Dabanoviča. Foto: EPA

Gostje, ki so od 16. minute igrali brez izključenega Žabčenka, so po prvem polčasu vodili z 2:0. Zadela sta Skripmnik (24.) in Gusejnov (44.). V 51. minuti se je Džoni Novak otresel dveh igralcev in poslal povratno žogo do Saša Udoviča, ki je s petih metrov ugnal vratarja Suslova. V 73. minuti je izenačil Zlatko Zahovič. Slovenci so se v zaključku razigrali in v 92. minuti je Mladen Rudonja ukrajinski obrambi po desni strani in podal predložek pred vrata, kjer je na žogo stekel Udovič in poskrbel za navdušenje 3.000 gledalcev za Bežigradom.

1937
Rodil se je angleški nogometaš Bobby Charlton. Med leti 1954 in 1973 je nosil dres Manchester Uniteda, kjer je bil kasneje tudi trener. Z rdečimi vragi je leta 1968 tudi zmagal v Pokalu državnih prvakov. Na Wembleyju je Manchester s 4:1 po podaljških premagal Benfico. Na svetovnem prvenstvu leta 1966 v Angliji je bil Charlton izbran za najboljšega igralca, Angleži pa so edinkrat v zgodovini osvojili naslov svetovnega prvaka. V finalu so s 4:2 po podaljških ugnali Nemce. Istega leta je bil Bobby tudi evropski nogometaš leta. Za športne zasluge mu je angleška kraljica leta 1994 podelila naziv viteza.

1946
Rodil se je japonski telovadec Savao Kato. Na olimpijskih igrah je med leti 1968 in 1976 osvojil kar 12 medalj, od tega 8 zlatih. Je najuspešnejši japonski športnik v zgodovini olimpijskih iger. Leta 1968 v Mexiko Cityju in štiri leta kasnje v Münchnu je Kato prepričljivo zmagal v mnogoboju, Japonci pa so obakrat dobili ekipno tekmo. V Montrealu leta 1976 je poizkušal postati prvi telovadec, ki bi trikrat zapored slavil v mnogoboju, vendar je moral priznati premoč Nikolaja Andrijanova iz Sovjetske zveze.

1969
Rodil se je italijanski telovadec Jury Chechi. Bil je velik specialist na krogih, kjer je bil med leti 1993 in 1997 kar petkrat svetovni prvak. Njegov največji uspeh je zlata medalja na krogih na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996.

1995
Slovenska košarkarska reprezentanca je v Celju izgubila kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo proti Češki (81:82), kar je bil njen zadnji poraz na domačih tleh, ko gre za uradne, ne prijateljske tekme.

Slovenci so imeli v 32. minuti že 15 točk naskoka (68:53), vendar so do konca zaigrali nerazumljivo slabo ter iz minute v minuto izgubljali prednost. 12 sekund pred koncem so Čhi izenačili na 80:80. V zadnjih desetih sekundah je najprej Thaler zadel le en prosti met, na drugi strani pa je bila dvakrat uspešen Bečka (23 točk). Pri varovancih Andreja Urlepa se je najbolj izkazal Teoman Alibegovič (25 točk).

1997
Hrvaška nogometna reprezentanca je na stadionu za Bežigradom v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 1998 v Franciji s 3:1 ugnala Slovenijo. Zadeli so Davor Šuker, Zvonimir Soldo in Alen Bokšić, za Slovenijo je znižal Zlatko Zahovič. Slovenci so kvalifikacije končali z eno samo točko. Hrvati so v dodatnih kvalifikacijah izločili Ukrajino, v Franciji pa senzacionalno prišli do 3. mesta.

1998
Švicarski kolesar Oscar Camenzind je v Plouayu v Franciji osvojil naslov svetovnega prvaka v cestni dirki. Drugo mesto je pripadlo belgijskemu specialistu za enodnevne dirke Petru Van Petegemu, tretje pa Italijanu Michelu Bartoliju. Američan Lance Armstrong je na 4. mestu ostal brez medalje.

2000
V tekmi 3. kroga kvalifikacij za nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2002 sta se Slovenija in Švica razšli z neodločenim izidom (2:2).

Kubilay Türkyilmaz je v 20. minuti s strelom po tleh presenetil Mladena Dabanoviča, ki mu je žoga, potem ko je odskočila pred njim, pod rokami ušla v mrežo. Gol je varovancem Srečka Katanca spodrezal krila, tako da so Švicarji prevzeli pobudo. V 38. minuti je Amir Karič prodrl v kazenski prostor, kjer je z igralskim vložkom poskušal izsiliti najstrožjo kazen, a mu je angleški sodnik Durkin upravičeno pokazal rumeni karton in ker je bil to njegov drugi na tekmi, je moral predčasno pod prho. V 44. minuti je Zlatko Zahovič s prostega strela z leve strani poslal žogo v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Ermin Šiljak, ki je z glavo poslal žogo pod prečko. V zadnjih trenutkih je Aleš Čeh s strelom od daleč zadel vratnico.

V 66. minuti so Švicarji izvedli protinapad, z roba kazenskega prostora se je za strel odločil Stephane Chapuisat, Dabanovič je žogo odbil, a le do Türkmyilaza, ki jo je brez težav spravil v mrežo. Po prejetem zadetku so Slovenci zaigrali na vse ali nič. V 79. minuti je Mile Ačimovič po dvojni podaji z Zahovičem z lepim strelom postavil končni izid.

2004
Peter Mankoč je na svetovnem plavalnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Indianapolisu osvojil zlato medaljo na 100 m mešano (52,66).