Primož Brezec ni mogel preprečiti poraza v finalu. Foto: RTV SLO
Primož Brezec ni mogel preprečiti poraza v finalu. Foto: RTV SLO
V Edmontonu je Maurice Greene še tretjič zapored postal najhitrejši Zemljan.
Maurice Greene se je v Edmontonu tretjič zapored veselil naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Emil Tahirovič
Emil Tahirovič je poleg Matjaža Markiča najboljši slovenski plavalec v prsnem slogu. Foto: EPA

Prvi strelec pri prvakih je bil Igor Rakočević (37), pri varovancih Zorana Martiča pa je Primož Brezec dosegel 21 točk. Igrali so še Pavel Djurkovič, Dragiša Drobnjak, Gregor Hafnar, Goran Jurak, Primož Kobale, Jaka Lakovič, Marko Maravič, Ernest Novak, Matjaž Smodiš, Miloš Šporar in Marko Verginella. Srebrna medalja je bila še toliko večji uspeh, ker na prvenstvu ni bilo Marka Miliča, Boštjana Nachbarja, Raše Nesteroviča in Sanija Bečiroviča.

1974
Rodil se je ameriški šprinter Maurice Greene. Na olimpijskih igrah leta 2000 je v Sydneyju osvojil zlato medaljo na 100 metrov in v štafeti 4 x 100 metrov. V Atenah ni ubranil naslova, pač pa je osvojil bron. V kraljevski disciplini je bil trikrat zapored svetovni prvak. Junija leta 1999 je postavil svetovni rekord s časom 9,79. Dokončno se je zaradi poškodb upokojil v začetku leta 2008.

1976
Rodila se je atletinja Brigita Langerholc, ki je na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000 z novim državnim rekordom v teku na 800 m 1:58,51 osvojila četrto mesto, ima pa srebro s sredozemskih iger v Tunisu. V teku na 800 metrov je bila nato kar nekaj let v senci Jolande Čeplak. Škofjeločanka je z 52,02 lastnica državnega rekorda v teku na 400 metrov.

1993
Britanski kolesar Chris Boardman je v Bordeauxu v eni uri prevozil 52,270 kilometra in postavil nov rekord.

1995
Španec Miguel Indurain je petič zapored postal zmagovalec kolesarske dirke Tour de France. Indurain je s tem po številu zmag na Touru izenačil dosežek Belgijca Eddyja Merckxa in Francozov Jacquesa Anquetila ter Bernarda Hinaulta. Kasneje je ta rekord presegel Lance Armstrong s sedmimi zaporednimi zmagami (1999-2005).

2003
Na svetovnem prvenstvu v Barceloni je Emil Tahirovič plaval v finalu na 50 m prsno in s časom 28,17 osvojil sedmo mesto.