Abebe Bikila je dobil dva olimpijska maratona. Foto: EPA
Abebe Bikila je dobil dva olimpijska maratona. Foto: EPA
Tina Maze
Tina Maze je zelo dobro začela sezono 2003/04. Foto: EPA


Leta 1960 v Rimu je Bikila tekel bos. V zadnjem kilometru se je odlepil od Maročana Rhadija Beda Abdesselemoma in se veselil zlate medalje. Štiri leta pozneje so ga v Tokiu že vsi jemali zelo resno, tekel pa je v športni obutvi. Postal je prvi maratonec, ki mu je uspelo dvakrat slaviti na olimpijskih igrah. S časom 2:12,11 je postavil tudi svetovni rekord. Leta 1968 je v Mexico Cityju odstopil po 17 km zaradi poškodbe. Leto pozneje je doživel hudo prometno nesrečo, ki ga je prikovala na invalidski voziček. Umrl je star le 41 let.

1977
Rodila se je nemška nogometašica Birgit Prinz. V letih 2003 in 2004 je bila izbrana za najboljšo igralko na svetu. Na svetovnem prvenstvu leta 2003 v ZDA je dosegla sedem golov, Nemke pa so postale svetovne prvakinje. Od takrat so nizale številne naslova na velikih tekmovanjih. Po razočaranju na domačem SP-ju leta 2011, ko so v četrtfinalu klonile pred Japonsko, se je Prinzeva odločila za konec kariere.

1995
Umrl je ameriški teniški igralec Robert Larimore "Bobby" Riggs. Leta 1938 je igral za reprezentanco ZDA, ki je osvojila Davisov pokal. Leto zatem se je prebil do finala Roland Garrosa, v Wimbledonu pa je pobral vse tri naslove (posamično, moške dvojice in mešane dvojice). Po zmagi na Odprtem prvenstvu ZDA si je zagotovil mesto številka 1 na lestvici za leto 1939. Bobby Riggs je postal najbolj znan, ko ga je leta 1973 v teniškem dvoboju spolov Billy Jean King premagala s 6:4, 6:3 in 6:3.

1998
Zmagovalec tretjega ljubljanskega maratona je postal Poljak Pjotr Poblocki, ki je v ciljnem šprintu s časom 2:18:20,3 premagal Romana Kejžarja.

2003
Tina Maze je na ledeniku v Söldnu na uvodni veleslalomski tekmi zasedla 4. mesto. Prvo zmago 38. sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je dosegla Nemka Martina Ertl. Mazejeva je bila po prvem teku četrta. Zahtevno progo na drugi vožnji je Korošica prav tako odlično odpeljala, vendar pa ji uvrstitve ni uspelo izboljšati. Na drugo mesto se je s tretjega po prvi vožnji prebila Švedinja Anja Pärson. Vodilna po prvi vožnji Španka Maria Jose Rienda Contreras je pristala na tretjem mestu.