Alenka Dovžan je svojo edino zmago v svetovnem pokalu dosegla leta 1994 v Cortini d'Ampezzo. Foto: www.smucarskiklub-kalic.si
Alenka Dovžan je svojo edino zmago v svetovnem pokalu dosegla leta 1994 v Cortini d'Ampezzo. Foto: www.smucarskiklub-kalic.si
Muhammad Ali
Muhammad Ali velja za najboljšega boksarja vseh časov. Foto: EPA
Dwyane Wade
Dwyane Wade je gonilna sila Miamija. Foto: Reuters
Trine Bakke
Trine Bakke je leta 1999 zmagala v St. Antonu. Foto: EPA

Mojstrančanka je štartno številko 29 dosegla svojo edino zmago v karieri. Tretja je bila Avstrijka Ulrike Meier, ki je zaostala 4 stotinke sekunde. Katja Koren je zasedla 10. mesto.

1940
Rodil se je kenijski atlet Kipchoge Keino. Velja za prvega odličnega tekača na srednje in dolge proge iz Kenije. Po njegovih stopinjah so stopali številni atleti. Leta 1965 je izboljšal svetovna rekorda na 5.000 in 10.000 metrov. Na olimpijskih igrah v Mexico Cityju leta 1968 je v teku na 1.500 m po hudem boju ugnal Amričana Jima Ryuna, na 5.000 pa je bil srebrn. Štiri leta kasneje je v Münchnu postal olimpijski prvak v teku na 3.000 m z zaprekami, drugi pa je bil na 1.500 m.

1942
Rodil se je po mnenju večine strokovnjakov najboljši boksar vseh časov Cassius Marcellus Clay, kasneje bolj znan kot Muhammad Ali. Svoj prvi boksarski dvoboj je dobil 29. oktobra 1960 v Louisvillu, ko je po šestih rundal ugnal Tunneyja Hunsakerja. V naslednjih štirih letih je premagoval vse tekmece (19 zmag, 15 s K. O.), kar mu je omogočilo mesto prvega izzivalca za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji. 25. februarja 1964 je povsem nepričakovano po šestih rundah nokavtiral velikega favorita Sonnyja Listona in postal svetovni prvak. V povratnem dvoboju ga je premagal že v prvi rundi. Vse do leta 1967 je kraljeval v ringu in zlahka odpravil vse izzivalce. Clay je bil aktirven tudi izven ringa. Prestopil je v islamsko vero in močno nasprotoval ameriški vojni v Vietnamu. Leta 1967 so mu odvzeli naslov prvaka, boksarsko licenco in mu dosodili zaporno kazen.

8. marca 1971 se je prvič srečal z Joejem Frazierjem. V t. i. dvoboju stoletja (oba boksarja sta bila pred dvobojem nepremagana) je Frazier poslal Alija na tla z močnim udarcem z levico v 12. rundi. George Foreman je vmes premagal Frazierja, zato sta se Ali in Frazier znova srečala januarja 1974, da bi določila prvega izzivalca. Ali je zmagal z enotno odločitvijo sodnikov. 30. oktobra 1974 sta se Foreman in Ali srečala v Zaireju, dvoboj so poimenovali Rumble in the Jungle. Foreman je bil v vlogi favorita, vendar je preveč napadal in se hitro izmučil, Ali pa ga je na tla poslal v osmi rundi in znova sedel na boksarski prestol. Frazier je dobil novo priložnost 1. oktobra 1975 na Filipinih. V dvoboju poimenovanem triler v Manilli je Frazierjev trener Eddie Futch po 14. rundi prepovedal svojemu varovancu nadaljevanje dvoboja, saj ga je Ali že pošteno premikastil.

Mnogi so mu svetovali, da naj preneha s kariero, saj je v naslednjih dvobojih stežka premagoval precej slabše nasprotnike. Leta 1978 je izgubil z Leonom Spinksom, potem pa ga je v povratnem dvoboju ugnal in 27. junija 1979 prvič končal kariero. Pred dokončnim slovesom je še dvakrat boksal in obakrat izgubil. Leta 1980 ga je v dvoboju za naslov po verziji WBC ugnal Larry Holmes, leto kasneje pa še Trevor Berbick. Po njegovem zadnjem dvoboju 11. decembra 1981 je Ali nanizal 56 zmag in doživel 5 porazov.

Leta 1984 so mu odkrili parkinsonovo bolezen, leta 1996 pa je imel Ali veliko čast, saj je v Atlanti prižgal olimpijski ogenj. Številne revije so ga izbrale za športnika stoletja, sedaj pa spremlja nastope svoje hčerke Laile, ki prav tako uspešno boksa.

1982
V Chicagu se je rodil ameriški košarkar Dwyane Wade. Poleti 2003 so ga na naboru Lige NBA kot petega po vrsti izbrali Miami Heati. Že v prvi sezoni je zablestel v polnem sijaju in Miami se je prebil vse do polfinala vzhodne konference, kjer je bila boljša Indiana. Po prihodu Shaquilla O'Neala na Florido julija 2004 je Miami postal kandidat za naslov. Heati so leta 2006 prvič postali prvaki, v finalu so s 4:2 v zmagah odpravili Dallas. Wade je bil najkoristnejši igralec (MVP) finala. Leta 2011 je Miami izgubil z Dallasom v finalu z 2:4 v zmagah.

1999
Norvežanka Trine Bakke je na slalomu za svetovni pokal v St. Antonu štiri stotinke sekunde premagala Švedinjo Anjo Pärson, tretje mesto mesto pa je zasedla Hrvatica Janica Kostelić. Takrat 16-letna Zagrebčanka je z odličnim slalomom dobila kombinacijo, kar je bila prva hrvaška zmaga v zgodovini alpskega smučanja.