Wengen je bil za Bojana Križaja srečno prizorišče. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Wengen je bil za Bojana Križaja srečno prizorišče. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mark Philippoussis
Mark Philippoussis je leta 1996 presenetil Peta Samprasa. Foto: EPA
Rok Urbanc
Rok Urbanc je poskrbel za eno največjih presenečenj v zgodovini smučarskih skokov. Foto: Reuters

Legendarni Šved, ki je v svetovnem pokalu dobil kar 86 tekem, je za Križajem zaostal 17 stotink. Tretji je bil Paul Frommelt iz Liechtensteina, ki je zaostal 54 stotink. Križaj je prvič stal na stopničkah 13. decembra 1977 na slalomu v Madonni di Campiglio. Na zmagovalni oder se je do Wengna povzpel še osemkrat, na progi Lauberhorn pa mu je uspelo prismučati do zgodovinske zmage.

1983
Umrl je brazilski nogometaš Manuel Francisco dos Santos, bolj znan po vzdevku Garrincha. Znan je bil po preigravanju. Za Botafogo je na 581 tekmah zabil 232 golov. Za brazilsko reprezentanco je med letoma 1955 in 1966 odigral 60 tekem. Na svetovnem prvenstvu leta 1958 in leta 1962 je bil s Pelejem glavni zvezdnik prvenstva, Brazilci so bili nepremagljivi. Garrincha je v reprezentančnem dresu doživel le en poraz, na SP-ju v Angliji so bili s 3:1 boljši Madžari. Pele in Garrincha skupaj nista izgubila nobene tekme. V življenju je pogosto menjaval ženske, imel naj bi kar 14 otrok. Profesionalec je bil med letoma 1953 in 1972. Znan je bil tudi po tem, da je pogosto pregloboko pogledal v kozarec.

1990
Mateja Svet je zmagala na veleslalomu za svetovni pokal v Mariboru. Najboljša slovenska smučarka vseh časov je za 36 stotink prehitela Avstrijko Anito Wachter, tretje mesto je zasedla Švicarka Maria Walliser, ki je zaostala 89 stotink.

1996
Na Odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu v Melbournu je domačin Mark Philippoussis v 3. krogu senzacionalno izločil prvega nosilca in prvega igralca sveta Američana Peta Samprasa s 6:4, 7:6 (9), 7:6 (3).

2001
Francozinja Regine Cavagnoud je dobila še tretji zaporedni superveleslalom za svetovni pokal alpskih smučark. V Cortini d'Ampezzo je bila za 25 stotink hitrejša od Kanadčanke Melanie Turgeon, tretje mesto pa je zasedla Avstrijka Renate Goetschl. S petim mestom se je izkazala Mojca Suhadolc, zaostala je 86 stotink.

2003
Slovenski košarkar Jure Zdovc, ki je sezono začel pri Geoplinu Slovanu, je podpisal pogodbo s Splitom. Z Dalamtinci se je dogovoril do konca sezone. V Splitu so bili izjemno veseli, ker se jim je Zdovc pridružil kljub drugim ponudbam iz Evrope. Jure se je pridružil zvenečima okrepitvama Dinu Radji in Josipu Sesarju. V Split se je vrnil tudi nekdanji hrvaški selektor Petar Skansi. Ekipa je doživela preporod in v finalu hrvaškega prvenstva z 2:0 v zmagah odpravila favorizirano Cibono.

2007
Rok Urbanc je izkoristil sijajne pogoje in z izjemnim skokom (136,0 m) senzacionalno zmagal na tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih v Zakopanah. Izvedli so le eno serijo. To je bila edina slovenska zmaga skakalcev v tisti zimi.