Viki Grošelj je na vrhu seznama tistih, ki se jim Tomaž Humar lahko zahvali, da je še živ. Foto: RTV SLO
Viki Grošelj je na vrhu seznama tistih, ki se jim Tomaž Humar lahko zahvali, da je še živ. Foto: RTV SLO
Tomaž Humar
Tomaž Humar 10. avgusta 2005, potem ko ga je po šestih dneh ujetništva v steni Nanga Parbata rešil pakistanski helikopter. Foto: Reuters

Grošelj je iz domovine sijajno koordiniral reševalno akcijo. Bi danes vse naredili enako? "Ne, ker bi lahko še kje skrajšali odzivni čas!" S Humarjem se občasno slišita in pomenita o načrtih, prav na prvo obletnico pa so se akterji nepozabnega doživetja dobili doma pri Vikiju.

Tako kot Humar je tudi Grošelj prepričan, da je 80 odstotkov vzpona v glavi. Sam je najbolj ponosen na preplezani Makalu leta 1975 (to je bil prvi slovenski osemtisočak) in na smučanje s Čo oja leta 2001. V sodelovanju s TV Slovenija 54-letni alpinist pripravlja serijo oddaj o osemtisočakih. Sam je stal na vrhu desetih "nebotičnikov", kar je največ med vsemi slovenskimi alpinisti.

Še kdaj razmišlja o preostalih štirih? Koliko stane ena odprava? Je imel v karieri težave s poškodbami? Katera stena zdaj pomeni izziv tretjega tisočletja? Katera gora je tista, na katero nihče nima vstopa? Vse to boste izvedeli s klikom tukaj.