Jakov Fak bo prvi slovenski adut v moški konkurenci. Foto: Aleš Fevžer
Jakov Fak bo prvi slovenski adut v moški konkurenci. Foto: Aleš Fevžer

embra na Pokljuki in marca na svetovnem prvenstvu na Finskem.

Po lanski sezoni, ko je slovenski biatlon z medaljo Teje Gregorin v Sočiju slavil prvo biatlonsko olimpijsko kolajno v zgodovini, je v taboru precej sprememb. Po več kot desetletju v ekipi manjka češki strokovnjak Tomaš Kos.
"Zavrnil je mesto glavnega trenerja, saj je pričakoval, da bo prevzel to mesto na Češkem. Žal mi je, da se je tako razpletlo, a na tiste, ki jih ni, pač ne moreš računati," pravi Velepec.

Največ novosti je na področju strelskega treninga, kjer v zadnjih letih ni bilo pravega napredka. "Ker smo stagnirali, smo uvedli več novosti. Če bi opravljali enake treninge, bi lahko pričakovali enake izide na tekmah. Naredili smo spremembe, nekaj stvari celo precej drugače in bistveno bolj zavzeto se pripravljamo z orožjem. Upam, da bodo spremembe pokazale, da delamo prav. Če bomo slabši ali enaki, bomo vsaj vedeli, da smo poskusili, in tega sistema ne bomo več izvajali v prihodnji sezoni," je povedal Velepec.

Velepec pravi, da je neolimpijska sezona 2014/15 prava za novosti in preizkušanje novih pristopov. "To je čas za nešteto sprememb, prilagajanj v organizaciji, treningu, metodah ... Zelo me veseli, da je tako, saj si malo lahko oddahnemo od tega olimpijskega pritiska in poskušamo kaj novega."

A sklepne priprave potekajo po enakem kopitu. "Znani smo po tem, da poleti ne tečemo na snegu. Tako delamo že 12 let. Sam verjamem, da je bolje trenirati dobro na rolkah kot slabo na smučeh. Pogoji so v oktobru, novembru nestabilni, stroški visoki in na koncu lahko s tisočimi drugimi tečeš v kilometrskem krogu. Trenirali bomo na Pokljuki. Upamo na čim boljše pogoje doma, kar je najcenejše in najvarneje, fizično bomo tako najbolje pripravljeni. Če pa do 10 dni pred tekmo res ne bo snega, bomo razmišljali o tem, da se na tekmo odpravimo nekoliko prej, kot smo načrtovali," je še povedal Velepec.