Košarkarji Heliosa še naprej presenečajo. Foto: EPA
Košarkarji Heliosa še naprej presenečajo. Foto: EPA
Marjan Čakarun
Marjan Čakarun je zadel osem metov od 12. Dodal je še devet skokov. Foto: www.alesfevzer.com
Helios povedel v finalni seriji
Zadnji dve minuti tekme Zlatorog - Helios
Predsednik KZS-ja Erjavec o krizi v slovenski košarki

Pri zmagovalcih, ki so že v polfinalu presenetili in izločili prve favorite prvenstva Novomeščane, je največ točk dosegel Marjan Čakarun (21). Pri domačih je bil prvi strelec Miha Vašl s 16 točkami.

Zlatorog je v letošnji sezoni izgubil le eno tekmo v celotni sezoni, in še to ob koncu prvega dela, ko izid ni bil več odločilnega pomena. 27. februarja je bila boljša Rogaška. Po treh mesecih so izbranci Aleša Pipana doživeli poraz na domačem parketu, in to na eni izmed najpomembnejših tekem v zadnjih letih.

Helios prevzel pobudo v tretji četrtini
Domžalčani so po daljšem času nastopili v skoraj popolni postavi, saj se jim je pridružil kapetan Željko Zagorac. Na odmor so odšli s tremi točkami naskoka, potem ko je Hugh Robertson zadel izza črte šest sekund pred polčasom (30:33).
Gostje so vodili večji del drugega polčasa. V tretji četrtini se je razigral Čakarun, ki je v 26. minuti povišal na 37:48. V zadnji četrtini so imeli kar nekaj napadov zapored za vodstvo z desetimi točkami naskoka. Gostom se je ustavilo pri 56:63 štiri minute in pol pred koncem.

Bookerju, Juraku in Jeftiću ni uspelo izsiliti podaljška
Miha Vašl
je zadel tri proste mete, nato pa je Chris Booker minuto in pol pred koncem ujel priključek (62:63). V nervozni končnici je le Luka Vončina zadel s prostega meta 29 sekund pred zadnjim piskom sirene. Gostitelji, ki so sicer igrali brez svojega prvega strelca in skakalca Jamarja Abramsa, so v zadnjem napadu kar štirikrat poskusili izenačiti. Booker je bil dvakrat nenatančen, Goran Jurak prav tako ni zadel, tik ob koncu pa je zgrešil še Dejan Jeftić.

Pipan: Tako se Heliosa ne da premagati
"Nismo igrali tako, kot znamo. Delali smo stvari, ki jih navadno ne delamo, in po dolgem času izgubili tekmo na parketu Treh lilij. V napadu smo napravili preveč napak, v obrambi pa tekmecem puščali preveč prostora. Helios Sunsev se tako ne da premagati. V ponedeljek bomo vse skupaj analizirali, se začeli pripravljati na tekmo v Domžalah in tekmecem tam skušali vrniti milo za drago," je poudaril trener gostiteljev Pipan.

Strateg Heliosa Jakša Vulić je bil seveda precej boljše volje: "Za nami je borbena in nervozna tekma. Tako tudi navadno je v finalih. Prve tekme finalnega niza so navadno najtežje. Po tekmi sem zelo zadovoljen s tem, kako smo ekipi Zlatoroga parirali pri skoku. Na tem smo gradili vso taktiko za to srečanje, saj je skok pomemben segment v igri Zlatoroga. Na koncu nam je, tudi z nekaj sreče, uspelo doseči zmago. Niz bo še dolg, ta zmaga še zdaleč ne prinaša kakšne odločitve."

Druga tekma v torek v Domžalah
Helios je tako ob pomoči svojih glasnih navijačev naredil velik korak k drugemu naslovu prvaka Slovenije. Do zdaj je edini naslov osvojil leta 2007. Druga tekma bo v torek ob 18.00 v Domžalah.

Finale, prva tekma:
ZLATOROG - HELIOS 0:1
62:64 (15:15, 15:18, 19:19, 13:12)
1.600; Vašl 16, Booker 12 in 15 skokov, Đekić 7, Jurak, Jeftić in Čebašek po 6, Vujasinović 5, Barič in Krušič po 2; Čakarun 21, Jan Močnik 13, Lelić 12, Robertson 8, Atanacković 5, Ju. Močnik 4, Zagorac 1.

Met za dve točki: 17/36; 18/37
Met za tri točke: 6/25; 5/19
Prosti meti: 10/13; 13/19
Skoki: 36; 38
Podaje: 12; 11


Druga tekma, torek ob 18.00:
HELIOS - ZLATOROG

Tretja tekma, petek ob 18.00:
ZLATOROG - HELIOS

---------- morebitni tekmi: -----------

Nedelja, 5. junija:

HELIOS - ZLATOROG

Sreda, 8. junija:

ZLATOROG - HELIOS

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.

Helios povedel v finalni seriji
Zadnji dve minuti tekme Zlatorog - Helios
Predsednik KZS-ja Erjavec o krizi v slovenski košarki