Ne spreglejte
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 12 glasov Ocenite to novico!
Ilka Štuhec je pojasnila, kako poteka rehabilitacija po poškodbi. Foto: www.alesfevzer.com
       Ta rehabilitacija je zame najtežja za glavo. Čeprav že lahko hodim brez bergle, pa nisem niti pomislila na to, da bi nastopila na februarskih olimpijskih igrah. Koleno potrebuje več časa, kot samo do OI, zato sem se oktobra tudi odločila za operacijo pri istem zdravniku, ki mi je že leta 2010 rešil kariero. Za te igre namreč vem, da ni bil plan, da grem samo sodelovat. Če nisem pripravljena, nimam tam kaj delati. Teoretično bi lahko šla, ampak vem, da ko bi me prvič streslo, bi bilo zelo neprijetno.       
Štuhčevi je najtežje spremljati tekme svetovnega pokala po televiziji. Foto: BoBo
VIDEO
Rehabilitacija Ilke Štuhe...

Dodaj v

Ilka Štuhec: S težkim srcem spremljam svetovni pokal

Rehabilitacija najtežja za glavo
6. december 2017 ob 16:29
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je v Mariboru predstavila potek okrevanja po operaciji križnih vezi, zaradi katerih je morala izpustiti letošnjo olimpijsko sezono.

Okrevanje po poškodbi konec oktobra poteka dobro, v teh dneh je na suhem že trenirala v smučarskih čevljih. Spomnimo, najboljša slovenska alpska smučarka je konec oktobra po operaciji v Baslu sporočila žalostno novico.

Zaradi strgane križne vezi levega kolena bo morala izpustiti celotno sezono 2017/18, vključno z olimpijskimi igrami v Pjongčangu, kjer bi bila med favoritinjami za vsaj tri odličja.

Poškodbe so del športa
V sredo je v Mariboru spregovorila o tem, kako poteka rehabilitacija. "Zelo neprijetno je bilo, ko se je zgodilo. To je bil velik šok, a poškodbe so del našega športa. Čeprav nanje ne računaš, upaš: 'Morda se meni to ne bo zgodilo.' Sama sem naredila napako, sama vedela, da ni vse v redu, in kasneje je magnetna resonanca pokazala, kakšno razsežnost ima poškodba. Najprej sem se morala s tem sprijazniti in potem odločiti, kako naprej," je povedala Mariborčanka.

Hitro našli termin in opravili poseg
Od poškodbe do operacije ni minilo veliko časa, skupaj z zdravniško ekipo v Švici so hitro našli termin in opravili poseg. "Vse se je hitro dogajalo, šla sem tudi relativno hitro domov iz bolnišnice. Takoj naslednji dan sem začela s fizioterapijo in trenutno vse poteka po programu v okvirjih, ki so nam jih postavili. Koliko pa lahko na treningih sama dodajam, to pa tako ali tako najbolj sama čutim," je povedala svetovna prvakinja.

Rehabilitacija najtežja za glavo
Najteže se je bilo sprijazniti, da je sezona zanjo izgubljena. "Ta rehabilitacija je zame najtežja za glavo. Čeprav že lahko hodim brez bergle, pa nisem niti pomislila na to, da bi nastopila na februarskih olimpijskih igrah. Koleno rabi dlje časa, kot samo do OI, zato sem se oktobra tudi odločila za operacijo pri istem zdravniku, ki mi je že leta 2010 rešil kariero. Za te igre namreč vem, da ni bil plan, da grem samo sodelovat. Če nisem pripravljena, nimam tam kaj delati. Teoretično bi lahko šla, ampak vem, da ko bi me prvič streslo, bi bilo zelo neprijetno," je dejala Štuhčeva.

Težko gleda tekme svetovnega pokala
Najteže je zdaj spremljati kolegice, s katerimi se je lahko še v prejšnji sezoni enakovredno kosala na belih strminah. "S težkim srcem spremljam svetovni pokal. Kar nekajkrat sem tudi pomislila, kaj pa, če bi bila zraven. Seveda sem imela tudi krize, a sem jih prebrodila, drugače ne gre. Najbolj mi pomagajo sestra, Anja, nečaki, me razvedrijo. Teže mi je spremljati tekme kot kadar koli prej, ker vem, da tja spadam in v vsakem primeru se hočem tja vrniti, a zadeve potrebujejo svoj čas. Motivirana vsekakor sem. Najhuje je pred tekmami, takrat bi se namreč pripravljala na start. A tolažim se s tem, da bom tudi sama drugo leto spet tam," je dejala smučarka.

Vedo, kje so omejitve
Že tretjič rehabilitirata kolensko vez s fizioterapevtko Darjo Kramberger."Z Ilko imava nekakšen deja vu. Stvari so znane, moram pa jo kar 'bremzati'. Vse gre po planu, sodelujeva z Anjo, obema je to nekaj novega. V tem procesu se dobro počutim, ni pa fino za poškodbo. Nekaj je tudi že kontroliranega treninga in konec januarja jo dokončno predam v Anjino oskrbo," je dejala Krambergerjeva. Kineziologinja Anja Šešum, ki že dalj časa sodeluje s Štuhčevo, meni, da se je iz te poškodbe (žal) veliko naučila. "Žal se je Ilka poškodovala, a če lahko tako rečem, sem pa jaz od tega veliko odnesla. Vemo, kje so omejitve, kateri so tisti gibi, kjer bi nova vez trpela. Trening poteka v fitnesu in Ilka je še vedno odlično pripravljena, mišice so ostale," je dejala Šešumova.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
pomaranča2008
# 06.12.2017 ob 17:06
Ilka,
radi te imamo tudi takrat, ko nena nastopaš. :)
Nadja92
# 06.12.2017 ob 16:30
Tudi jaz, Ilka, tudi jaz.
Kiklop
# 06.12.2017 ob 17:20
Ilka,
čvrsto čvrsto držimo pesti za tvoje okrevanje in nadaljevanje tekmovalne kariere.
Bravo bravo za vse, kar si postorila v tekmovalnem športu in hvala za tvojo prijazno in prijetno osebnost, ki krasi slovenski narod!
Kris
# 06.12.2017 ob 18:30
Uboga Ilka, ni fair. Hudo mora biti tudi mami Darji, toliko let je potrpela in pretrpela ob njej, potem pa tak udarec tik pred olimpijsko sezono. Nekje je mama izjavila, da sebe krivi za njeno poškodbo in če sem prav razumel med vrsticami, je slutila, da hčere tisti dan enostavno ne bi smela spustiti na smuči, ker ni bila pri stvari. Po sezoni 07-08, ko je Ilka prvič osvojila točke, je pavzirala tri leta, poškodbe so se vrstile ena za drugo. Šest let je bila brez večjih poškodb, končno se je uspela pobrati iz povprečja ter z nenadnim prebojem med šampionke osupnila vse nas plus rešila je finančne težave in s tem eksistenco. Sedaj pa spet na bolniški. Škoda. Težko se bo hitro vrnila, še težje v isti podobi šampionke iz lanske sezone. Ironija, da je Ilko pokopal slalom, podobno kot lani Gutovo in letos Neureutherja. Kaj je s temi slalomskimi dilami??

Pesimizem je v veliki meri upravičen. Malo smučark se je vrnilo v isti izdaji naslednjo sezono, Vonnova ni bila po tistem padcu v Schladmingu nikoli več dominantna, Anna Fenninger je bila lani le še bleda senca same sebe. Kar je najslabše za nas gledalce, zanimivost ženskih tekem je upadla za kakih 90%. Ženski smuk, super-G in kombinacijo lahko kar pozabimo. Ana Drev je imela težave z zdravjem, mlada Bucik pa niti slučajno ne more nositi bremena reprezentance na svojih ramenih. Težko je vsem, ko se poškoduje lider ekipe. Ilka je lani osvojila polovico od 2700 slovenskih točk, kar je bila četrta sezona vseh časov in najboljša po 17-ih letih (izvzemši rekordno sezono Tine Maze). Sezona bo torej bistveno slabša, da izgube top kandidatke za medalje na bližnjih OI ne omenjam. Kot kaže, se bo pozornost preusmerila na fante, Kline bo prva violina, ostali - Kranjec, Hadalin, Čater – pa so lani tudi dosegali obetavne rezultate.

Alpsko smučanje mora biti najbolj krut šport kar se poškodb tiče. Niti na enem treningu ne smeš biti nezbran, utrujen, niti za hip si ne smeš privoščiti padca koncentracije. V vsakem zavoju maksimalen fokus na izpeljavi, natančno moraš vedeti kje so ledene plošče in kje je mehak sneg če ne gre smuča po svoje in fuč koleno, zlom noge itd. Massiju dam stokrat kapo dol, da je Tino do konca kariere pripeljal brez enega samega hujšega padca in večje poškodbe. Take stabilnosti ter sposobnosti kontrole smuči in telesa ni imela nobena. Resda jo je to stalo precej zmag, a je zdravje vredno veliko veliko več. Tina je po tej plati med vrhunskimi alpskimi smučarkami več kot fenomen – ne pozabiti da je nastopala 16 let v svetovnem pokalu in imela čez 400 štartov. Ilki želim hitro okrevanje!
nosa
# 07.12.2017 ob 19:05
Ilka stisn.....
as_kgarnett
# 07.12.2017 ob 12:32
Upam, da se Ilka uspešno vrne, ji privoščim
sagoza
# 06.12.2017 ob 23:39
drži se Ilka, smo s tabo, vzami si čas za negovanje in krepitev, in ohranjaj fokus na uspešen povratek, naslednja sezona bo kmalu spet tu.
slivovica
# 06.12.2017 ob 20:17
Štajerska šunka No# 2

;)
mihamiha23
# 06.12.2017 ob 18:58
ilka-mi smo s tabo
milka,- s tabo pa nismo,smo za gorenjko
Manc
# 06.12.2017 ob 18:46
Ilka, kakorkoli bi, si naša junakinja in vse dobro...
exwannabe
# 06.12.2017 ob 18:07
OK, sedaj pa res že močno pretiravate z Ilko....pač je trenutno poškodovana in neaktualna za trenutno smučarijo....tako, da prebolite in pojdite naprej.....saj vem da ima Milka svoje zahteve glede pojavljana v medijih ampak je**** poškodovala se je in je trenutno out in ni nobene potrebe da jo vlačite vsak teden po medijih....že 100x je povedala eno in isto in postaja že rahlo dolgočasno....
d_a_r_k_o
# 06.12.2017 ob 20:10
banka vezi
sejnik
# 06.12.2017 ob 17:01
A zdaj jo boste vsak mesec enkrat nadlegovali, kako se počuti?

Citat za prebrat
Ilka Štuhec
O nenastopanju
17. november 2017 ob 12:46
Portorož - MMC RTV SLO, STA

Neprijetno je. Zelo neprijetno. Tekme so se začele in vedela sem, da v Söldnu ne bom nastopila, v Leviju pa bi. Nikakor ni bila šala, ko sem rekla, da se pripravljamo za tja. Res ni 'fajn'.

Do naslednje tekme bo sicer mir, v redu bom, na dan tekme pa je težko. Res ni prijetno gledati, a navijam in se veselim za druge.

Ilka Štuhec je ob prejemu nagrade za športno znamko leta priznala, da ji je zaradi poškodbe težko spremljati tekme prek TV-zaslonov. Vir: STA.
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Kazalo