Šarunas Jasikevičius navdušuje že na začetku svoje trenerske poti. Foto: Reuters
Šarunas Jasikevičius navdušuje že na začetku svoje trenerske poti. Foto: Reuters
Podaljšana roka Jasikevičiusa na parketu je odlični kanadski košarkar Kevin Pangos, ki ima slovenske korenine. Foto: EPA
Nad sodelovanjem z Jasikevičiusom je navdušen izkušeni slovenski 'play' Beno Udrih. Foto: EPA
Leto 2003 je bilo zanj nepozabno. Z Barcelono je osvojil Evroligo, kar je v naslednjih dveh letih ponovil z Maccabijem, hkrati pa je na vrh Evrope na Švedskem popeljal še Litvo. Foto: Reuters
V sezoni 1999/2000 je nosil dres Olimpije. V Ljubljani je v eni sezoni zapisal svoje ime na evropski košarkarski zemljevid. Foto: Reuters

"Nasprotnik ni popuščal in pokazal je pravi karakter. Vedno se borijo do konca. Tak je tudi Šarunasov karakter," je po polfinalu v Beogradu razlagal Željko Obradović, najuspešnejši evropski trener, ki je v dolgoletni karieri vodil tudi Jasikevičiusa. 42-letni litovski strokovnjak je letos navdušil na kaunaški klopi in v konkurenci trenerjev morda celo zasenčil slovitega učitelja, čeprav je ta dobil polfinalni dvoboj.

"Podobno je tak trener, kot je bil igralec na terenu. Bil je zelo pameten košarkar in zdaj je zelo dober trener. Ima nekaj zank, ki jih zna izkoristiti med tekmo, še posebej napadalnih. Zelo sem vesel, da igram zanj, saj se veliko lahko naučim od njega, ker tudi jaz želim čez nekaj let iti po isti poti. Mislim, da se bom od njega največ naučil o napadalnih akcijah. Veliko sem, tako kot od številnih trenerjev v ligi NBA, odnesel pri pogovoru z igralci in kako reagirajo na drugačne stvari. Treba je komunicirati z igralci. Če igralec ne ve, pri čem je, mu je težje igrati. Naučil sem se, da so igralci najbolje reagirali, ko je trener komuniciral z vsemi, ne le z zvezdami," je o njem dejal izkušeni slovenski organizator igre Beno Udrih, ki je tik po Jasikevičiusovem odhodu prišel k Olimpiji.

Žalgiris je pravi malček proti preostali trojici, ki je zaigrala na Final Fouru. Ime kluba sicer v prevodu pomeni zeleni gozd. Izhaja iz spomina na znamenito bitko pri Grunvaldu, ki je bila po številu vojakov največja srednjeveška bitka v Evropi. Leta 1410 sta vojski Velike kneževine Litve in Kraljevine Poljske pod vodstvom kneza Vitolda Velikega in kralja Vladislava Jogaile premagali tevtonske viteze. Junaški status imajo v Kaunasu in vsej Litvi tudi košarkarji.

Enakovreden boj z bogatimi velikani
Najvišji proračun med četverico ima CSKA, ki ga je v dvoboju največjih sovjetskih klubov Žalgiris premagal za tretje mesto. Ta znaša debelih 36 milijonov evrov. Okoli 30 milijonov se giblje tudi mošnjiček Reala in Fenerbahčeja, Žalgiris pa razpolaga z več kot trikrat manjšim oziroma z manj kot desetimi milijoni. Vendar na igrišču je zasedba zelenega gozda povsem enakovredna največjim. Za mnoge igrajo najlepšo košarko. Vloge v moštvu so razporejene, a nihče konkretno ne izstopa. Ekipa je sestavljena premišljeno, z jedrom domačih košarkarjev in tujci, ki vsak s svojo vlogo daje dodano vrednost in svoj kamenček uspešnega mozaika. Glavna moč litovskega ponosa je ekipna igra, tako v napadu kot v obrambi, kjer so agresivni in čvrsti. Vse po zaslugi Jasikevičiusa.

Ekipa je odraz trenerja, je dejal Kevin Pangos, Kanadčan slovenskih korenin, ki je podaljšana roka Jasikevičiusa na terenu. Varovancem je izjemno karizmatični Šaras vcepil borbeni duh in zmagovalno miselnost, ki sta ga je krasila že v času igranja. Ob parketu je energičen, kot je bil že, ko je sodil med najboljše organizatorje igre stare celine. Ves čas daje napotke igralcem na parketu, skače, krili z rokama, kot da bi tudi on bil del peterke, ki tisti trenutek zastopa barve Žalgirisa. Že pred časom je Obradović dejal, da je zanj prepričan, da bo postal eden najboljših trenerjev v Evropi. V bistvu so se Željkove besede že uresničile.

Takoj po koncu igralske kariere, ko je priložnost v domačem Žalgirisu, ki ima med litovskimi košarkarskimi fanatiki kulten status, dobil šele ob njenem koncu, je odšel v trenerske vode. Sprva je bil pomočnik, nato pa je leta 2016 prevzel vodenje moštva. Ko je tedaj za stran Evrolige odgovarjal na vprašanja, je navedel tri trenerska imena, ki so nanj imela največji vpliv. Ob Obradoviću še Jonasa Kazluaskasa in Zmaga Sagadina. Najuspešnejši slovenski klubski trener ga je leta 1999 pripeljal v Ljubljano, kjer se je Jasikevičius uveljavil na evropskem košarkarskem zemljevidu in že po enem letu za zajetno odškodnino odšel v veliko Barcelono.

Vpliven kot predsednica države
Ko je v Sloveniji ustvarjal temelje bogati karieri, se je veliko naučil tudi od Jureta Zdovca, kot je prav tako tedaj povedal, saj je nekoč izvrstnega slovenskega košarkarja skupaj z Dimitrisom Diamantidisom označil za soigralca z najvišjim košarkarskim IQ-jem. Po selitvi iz Ljubljane je sledila uspešna epizoda v Barci, pa nato Maccabi, Liga NBA in zatem Panathinaikos. Z naštetimi španskim, izraelskim in grškim velikanom je skupaj štirikrat stopil na evropski vrh in ostaja edini košarkar, ki mu je evroligaški naslov uspelo osvojiti s tremi različnimi klubi.

Litva je država, kjer je košarka z naskokom najpopularnejši šport. Kot je dejal Udrih, je na prvem mestu košarka, nato dolgo nič in znova košarka. Košarkarji so veliki zvezdniki, a največji je zdaj Jasikevičius. Kot nam je zaupal novinarski kolega Donatas Urbonas, je Šaras ob predsednici trenutno verjetno najvplivnejša oseba v državi. Izjemno popularen je bil že kot igralec, ko je Litvo vodil do evropskega naslova leta 2003 in tedaj tudi postal MVP EuroBasketa, a priljubljenost se je ob koncu kariere, ko je bil precej nervozen, nekoliko zmanjšala. Po prevzemu in uspehih na trenerski klopi pa je eksponentno zrasla. Reprezentanco Litve po vsem svetu spremlja množica navijačev, enako pa velja za Žalgiris, ki je, lahko rečemo, kar vselitovski klub. Veliko Litovcev je izseljenih po vsej Evropi, vendar še vedno tudi ti v velikem številu hodijo na Žalgirisove tekme. Tako so z vseh koncev stare celine prišli tudi v Beograd.

Vsi ga opisujejo kot človeka, ki neverjetno trdo dela in se do popolnosti posveča poslu. Tako kot podrobno izbira igralce, ko praktično v klubu opravlja tudi delo športnega direktorja, je natančen tudi pri najtesnejših sodelavcih. Izbral je osebe, ki jim zelo zaupa, nekdanje soigralce in dobre prijatelje. Ob vsem skupaj pravijo, da je zelo zabaven in zna biti tudi precej sproščen. Z veliko karizmo je velik privrženec golfa in nogometa, kjer je velik navijač Barcelone, osvojil srca navijačev in pridobil veliko spoštovanja med nasprotniki ter seveda varovanci, ki mu sledijo, čeprav je kdaj že skoraj prezahteven. A to mu je prineslo uspeh. Kljub Žalgirisovi veličini bo za okolje Šarunas oz. Gospod Košarka, kot ga je po vzoru Gospoda Nogometa, Brazilca Didija, poimenoval priznani novinar Vladimir Stanković, že prevelik.

Iz Beograda

Tilen Jamnik