Ne spreglejte

Poudarki

  • Bosta Milano in Coritna d'Ampezzo dobila ZOI 2026 brez glasovanja?
Predstavitev Stockholma 2026
Stockholm je veljal za favorita za izvedbo ZOI 2026, s čimer bi se v švedsko prestolnico po 114 letih vrnile olimpijske iger - leta 1912 so izvedli poletne igre. Foto: Reuters
Predsednik MOK-a Thomas Bach si prizadeva h kandidaturam privabiti tradicionalne športne velesile, a enormni in dostikrat nepredvideni stroški skupaj z denarnimi izjemami MOK-a odbijajo zlasti evropske prireditelje. V Evropi bodo 2024 poletne igre v Parizu, vse preostale igre od Sočija dalje pa gostijo preostale celine. Foto: Reuters

Dodaj v

Kdo si sploh želi zimske olimpijske igre? Stockholm že ob podporo.

Calgary čaka sredi novembra referendum
13. oktober 2018 ob 11:47
Stockholm - MMC RTV SLO

Samo tri dni po tem, ko je Mednarodni olimpijski komite v Buenos Airesu formalno potrdil tri kandidature za izvedbo zimskih olimpijskih iger 2026, je eden izmed trojice – Stockholm – ostal brez podpore novih mestnih oblasti.

V petek se je v glavnem mestu Švedske predstavila nova mestna vladajoča koalicija, ki jo sestavlja zavezništvo desnosredinskih strank in okoljevarstvenikov. Na novinarski konferenci so jasno predstavili skupno stališče novih mestnih oblasti: "Izhodišča točka vseh strank je zagotovilo, da zimskih olimpijskih iger ne bodo plačali mestni davkoplačevalci."

Brez mesta nemogoče izvesti igre
Švedski mediji so že ocenili, da je pred kandidacijskim odborom Stockholm 2026 že zdaj misija nemogoče, saj si je nemogoče predstavljati izvedbo športnega veledogodka, kot so zimske olimpijske igre, ne da bi pri tem uživali jasno in zlasti tudi finančno podporo mesta prireditelja.

Hud udarec za MOK, ki je v torek oznanil, da ima v rokah tri kandidature za izvedbo zimskih olimpijskih iger 2026: Milano s Cortino d'Ampezzo, Calgary v Kanadi in Stockholm. Odločitev o prireditelju bo MOK sporočil 23. junija 2019 na zasedanju 134. skupščine v Milanu, kjer bo po novem tudi sedež MOK-a.

O Calgaryju odloča referendum
Nič kaj dobrega se ne piše tudi kanadskemu kandidatu Calgaryju, ki je zimske olimpijske igre že gostil leta 1988. Sama kandidatura visi v zraku, saj morajo odločitev volivci potrditi na lokalnem referendumu, ki bo 13. novembra. Politična podpora v provinci Albeta je v zadnjih mesecih upadla, prav tako ni jasnih zveznih zagotovil, predvsem pa ankete ne kažejo jasne večinske podpore projektu. Sam referendum pravno ni zavezujoč, a glede na upiranje mestnih oblasti in zmago nasprotnikov, ki so dosegli izvedbo referenduma, bi zavrnitev izida pomenilo politično smrt za vladajoče politike v Calgaryju.

Brez težav ni tudi italijanska kandidatura, ki ne uživa jasne podpore vlade Giusseppeja Conteja. Erzurum iz Turčije, ki je bil znova tudi med kandidati, je odpadel iz "tehničnih razlogov," je zapisal MOK. Zaradi referenduma sta že padli kandidaturi Siona v Švici in Schladminga v Avstriji.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
bad brains
# 13.10.2018 ob 12:04
Jaz bi rekel takole: "back to the future" , kar bi pomenilo nekako to, da je potrebno OI izvajati z bistveno manj luksuza in torej ceneje. Hitrostno drsanje je lahko na prostem, skakalnice ni nujno, da so novozgrajene, hoteli za nastanitev športnikov in osebja ne potrebujejo 5 zvezdic in pa.....igre naj bodo tam, kjer je sneg in tradicija.
samo.jug
# 13.10.2018 ob 12:42
Pa še k temu seznamu dragocenosti ne pozabite dodati nenormalnih zahtev članov MOK-a. Ne morem pozabiti, da morajo zanje organizatorji odrediti posebne pasove na cestah, po katerih se lahko samo oni vozijo. Kaj pa je še drugega, kar si privoščijo funkcionarji, ja, to pa ne vemo. Na koncu bo keš pokopal olimpijske - in prav je tako. So žal postale le še eno politično prizorišče, kjer ZDA obračunavajo s svojimi "nasprotniki". Športnikom bodo tako ostala samo še prvenstva - s temi pa ni nič boljše. Mislim, da bi spet morali potegniti črto med amaterskimi športniki in profesionalci. Kot nekoč. Odkar se je to pravilo odpravilo, je vstopil keš in s tem interesi, zdaj pa še politika....
clutch00
# 13.10.2018 ob 12:41
Ze skrajni cas, to kar si dovoli elita OI komiteja je komedija. Realno so sam en velik strosek ne samo za mesto ampak za celotno drzavo. Nekje je bil nek clanek ali celo video na YT, kako je treba ravnat z osebjem iz OIja, kot da so kralji, taksne zahteve, da se ze norcujejo iz lokalnega prebivalstva. SP oz. EP imas vsaj nekej koristi od njih, ker zgradis stadione za nogometne klube in razne prireditve. Od OI nimas nic, razen sportnih obkjetov, ki samevajo in propadajo. Upam, da se zgodi en dan, da ne bo vec noben kandidiral in dozivijo reality check.
Mihsss
# 13.10.2018 ob 12:32
Blišč in beda. Po tistih parih tednih pozornosti ostanejo zapuščeni objekti in gromozanski dolgovi. Čedalje manj držav si bo želelo organizacije OI.
Semin
# 13.10.2018 ob 12:59
zadnje prave igre so bile v lillehamerju leta 94,mok je sel enostavno predalec.od organizatorjev zahtevajo prevelike vlozke,ki se po igrah ne splacajo
Simko123
# 13.10.2018 ob 14:18
Pravilno, upam da kmalu ne kandidira nobeno mesto več..., postala so farsa.

Prvi kamenček, ki se jim je porušil so hokejisti iz NHL, nikoli več se ne bodo vrnili na olimpijske igre in tako je propadel daaaaleeeč najbolje gledan športni dogodek OI, ki ima sedaj manjšo težo, kakor vsakoletni majski sp.
eye1
# 13.10.2018 ob 14:35
Pol sportov naj crtajo iz seznama pa bo lazje. To je ratala ze cista burleska....
Fresh_Prince
# 13.10.2018 ob 12:27
Lahko bi tudi država gostila OI namesto eno samo mesto. Kot npr. SP v nogometu. Če je pa to preveč potem skupna gostitev kot EP v odbojki ali košarki...
brehme
# 14.10.2018 ob 06:41
OI si ne želi nihče, ki je pameten, en kup stroškov za negledljive športe. Zato si pa vsi želijo SP v nogometu.
nonparel
# 13.10.2018 ob 14:24
Ja, časi se spreminjajo. Še pred nedavnim si moral podmazati "bogove" na olimipijskem komiteju, da so ti dodelili izvedbo OI, sedaj pa bodo ti "bogovi" morali podmazati tiste, ki bodo sploh pripravljeni sprejeti organizacijo zimskih OI.
Ja, in tudi podnebne spremembe so postale velik dejavnik tveganja pri zimskih športih, tudi tega se verjetno bojijo. Z odpovedjo tekem zaradi podnebnih sprememb se minus v blagajni organizatorja OI samo še povečuje.
vrtojb56
# 13.10.2018 ob 14:51
Pravilno, naj mok-u pokažejo, da je zadosti.
MeadDrummer
# 13.10.2018 ob 13:56
A ni: "Kdo si sploh želi zimskih olimpijskih iger?" :P
apollo11
# 15.10.2018 ob 15:30
Kaj bo pa zdaj rekel Iztok Čop? Za njega so Olimpijske igre alfa in omega vsega športa, vse ostalo ne šteje in ima zanj manjšo vrednost.

Dejstvo pa je, da ravno Olimpijske igre izgubljajo vsako leto bolj in bolj. To bo postalo obskurni športni dogodek, hud udarec je tudi, da športi ki imajo veliko gledalcev, da so za njih olimpijske igre popolnoma nepomembne. Nogomet, košarka, kolesarstvo....tu olimpijska medalja ne pomeni nič.
kopibrejk
# 14.10.2018 ob 17:17
Ni tako daleč Vancouver (geografsko in historično), da se prebivalci Calgaryja ne bi mogli pravilno odločiti ... Tudi ni tako daleč Montreal od poplačitve pufa mega-projekta izpred 40-ih let.
Johnny Bravo
# 14.10.2018 ob 01:17
Meni in verjetno večini od vas, je vseeno od kje bomo spremljali Olimpijske igre, prenos je sigurno zagotovljen. Tistim, ki bi pa radi v živo videli dogodek in so polni, pa je spet vseeno kje se to dogaja in bodo tam, tako da je krog lepo sklenjen, vsi srečni in zadovoljni :))
Springbok
# 13.10.2018 ob 14:11
Nič skrbet, avtokrati in samodržci v raznih ex - SZ srednjeazijskih stanih, turki in arabci si bodo z veseljem kupili z organizacijo OI blišč in legitimnost. ZOI v Erivanu, Bakuju, Almatyju ali Astani so realnost.
ElTorro
# 14.10.2018 ob 08:54
Problem so pač stroški, ja. Bo treba nekaj narediti na tem.

Začeti bi bilo treba pri "nešportnih" stroških.....privilegijih funkcionarjev, luksuzu zatekmovalce in podobnim. Seveda je treba zagotoviti neke minimalne standarde in ne moreš tekmovalcev nastaniti po osem v sobo v hostlu, ampak pretiravati pa tudi ni treba.

Potem pa pač prevetriti športe. Na misel mi pridejo tri skupine, ki predstavljajo največji strošek:
1. Bob, sankanje, skeleton. Obstaja razlog, zakaj je na svetu le okrog 10 aktivnih stez....in potem mora biti prireditelj ali blizu ene od teh lokacij, ali pa potrošiti ogromno denarja za postavitev objekta, ki bo dobesedno uporabljan dva tedna in potem zapuščen.
2. Skoki. Tudi primernih skakalnih centrov ni ravno v izobilju, gradnja novega je ravno tako ogromen strošek
3. Hokej. 30 tekem pomeni, da potrebuješ eno ledno dvorano samo za to. Ni poceni, krajev z dvema lednima dvoranama (če drugo potrebuješ za vso drsanje in curling) pa tudi ni v izobilju.

Seveda pa se z ukinitvijo katere koli od teh skupin zmanjša atraktivnost iger. Morda bi bila rešitev, da je obvezno organizirati le 2 od teh treh skupin....če pa se najde med kandidati prireditelj, ki lahko zagovoti vse, pa mu to prinaša plus točke pri izboru.
PriKoritnež
# 13.10.2018 ob 12:15
2026 bo ze kaksna vojna, ne pa OI
2px_orbitala
# 13.10.2018 ob 12:23
Noben, ker jih tudi noben ne gleda. Gleda se le še nogomet in košarko.
Kazalo