Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak bo v Tel Avivu branila naslov. Foto: EPA
Olimpijska prvakinja Tina Trstenjak bo v Tel Avivu branila naslov. Foto: EPA
Adrian Gomboc je bil na zadnjem prvenstvu srebrn. Foto: STA

Nastopilo bo osem deklet in pet fantov, cilji so kot zmeraj znova visoki, sicer pa bo na tatamijih dvorane kongresnega centra na sejmišču v Tel Avivu nastopilo 375 borcev iz 44 držav. Ženski del ekipe sestavljajo Maruša Štangar v kategoriji do 48 kilogramov, Anja Štangar v kategoriji do 52 kilogramov, Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov. V kategoriji do 63 kilogramov bo nastopila olimpijska in evropska prvakinja Tina Trstenjak, poleg nje bo v isti kategoriji nastopila še Andreja Leški. Anka Pogačnik bo tekmovala v kategoriji do 70 kilogramov, Klara Apotekar v kategoriji do 78 kilogramov in Ana Velenšek v kategoriji nad 78 kilogramov.

Na lanskem prvenstvu je Slovenija osvojila dve kolajni, Adrian Gomboc je bil srebrn, Trstenjakova pa je osvojila naslov evropske prvakinje. Ta je tudi olimpijska prvakinja in tako prvo orožje slovenske ekipe. "Trenirala sem po programu trenerja Marjana Fabjana, opravili smo veliko priprav, veliko trenirali, želim nastopiti po najboljših močeh," je pred prvenstvom dejala Trstenjakova.

V moški konkurenci bodo Slovenijo zastopali Matjaž Trbovc v kategoriji do 60 kilogramov, Gomboc in Andraž Jereb v kategoriji do 66 kilogramov, Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov in Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov. Visoka pričakovanja ima do svojih varovank in varovancev tudi strokovni direktor ekipe Marjan Fabjan: "Po dolgem času bo na prvenstvo odpotovala res številčna ekipa. Judoisti so se pripravljali po klubih in individualno, ta sistem je že do zdaj dajal rezultate. Vsi so zdravi, pri nas v Sankakuju smo imeli nekaj težav, saj smo na pripravah na Rogli vsi zboleli, a tako, kot je zdaj, je v redu. Ne smemo skrivati, da so vsi tukaj dobri tekmovalci, ki so že osvajali kolajne na največjih tekmah."

"Morda nam manjkajo priprave na Japonskem, te smo izpustili zaradi pomanjkanja državnih sredstev, nekatere pa smo morali skrajšati. To smo kompenzirali s tem, da smo opravili več krajših treningov. Ana Velenšek je trenirati začela januarja, šla je v višjo kategorijo, to bo zanjo prva večja preizkušnja. Kaja je novinka, sestri Štangar tudi, imamo polovico pomlajene ekipe. Pričakovanja so pozitivna, nekateri so že na prejšnjih prvenstvih prišli do petega mesta, dali bomo vse od sebe, da se bo še kakšen rezultat ponovil, upamo na najboljše," je še dejal Fabjan.

26. aprila bodo najprej na sporedu lažje kategorije, ženske do 48, 52 in 57 ter moški do 60 in 66 kg, v petek, 27. aprila, srednje, ženski -63 in -70 ter moški -73 in -81, v nedeljo pa še težke, ženski -78 in +78 ter moške -90, -100 in +100. Ekipno prvenstvo bo letos na sporedu posebej, in sicer 18. julija v Jekaterinburgu v Rusiji.