"Messi, ne odidi!" - naslovnica Oleja, največjega argentinskega športnega dnevnika in del največjega medijskega konglomerata Clarinin. Foto: Twitter

V slačilnici sem ugotovil, da to ni zame, zato končujem reprezentančno pot. Tako bo najbolje za vse, uvrstitev v finale za nas ni dovolj. Zelo sem se trudil, da bi popeljal Argentino do naslova, a mi ni bilo usojeno. Po tretjem porazu v vrsti v finalu čutim neizmerno žalost, ki je ob vsakem razočaranju še večja.

Lionel Messi
Luis Segura, začasni predsednik Argentinske nogometne zveze
Nogometni pretres v Argentini se nadaljuje: v četrtek bo uradno odstopil začasni predsednik Afe Luis Segura, nekaj ur pa je veljalo, da je odstopil tudi selektor Gerardo Martino. A nato je Afa sporočila, da bo "Tata" vodil Argentino na olimpijskih igrah v Riu. Foto: Reuters

Mora ostati, saj je še mlad in pred njim je še kar nekaj let igranja nogometa na vrhunski ravni. Šel bo v Rusijo, pripravljen postati svetovni prvak.

Diego Armando Maradona
Argentinski navijači
Argentinski navijači upajo, da si bo Messi premislil in da bo še oblekel dres reprezentance. Foto: Reuters
Messi po porazu šokiral s slovesom od Argentine

Nogometni zvezdnik je po novem porazu izbrane vrste v finalu jubilejnega ameriškega prvenstva napovedal, da ne bo več igral za reprezentanco. Napoved je njegove rojake spravila v obup. Argentinci moledujoče prosijo Messija, naj ne gre.

Messi je po zgrešeni enajstmetrovki, ko je streljal prek vrat Claudia Brava, in novem finalnem porazu napovedal konec tekmovalne poti in upokojitev reprezentančnega dresa. Čile je v odločilni tekmi za naslov južnoameriškega prvaka v New Jerseyju po rednem delu in podaljšku brez zadetkov slavil po streljanju z bele točke s 4:2.

Finale je bil kopija lanskega, ki ga je Čile prav tako dobil po streljanju enajstmetrovk proti zvezdniški Argentini. Leto pred tem je ostala brez naslova svetovnega prvaka, potem ko je Nemčija slavila z 1:0 v finalu svetovnega prvenstva v Braziliji.

Messi: Tako je najbolje za vse
"V slačilnici sem ugotovil, da to ni zame, zato končujem reprezentančno pot. Tako bo najbolje za vse, uvrstitev v finale za nas ni dovolj. Zelo sem se trudil, da bi popeljal Argentino do naslova, a mi ni bilo usojeno. Po tretjem porazu v vrsti v finalu čutim neizmerno žalost, ki je ob vsakem razočaranju še večja," je novinarjem po finalu jubilejne Cope Americe razkril svojo odločitev s 55 zadetki najboljši strelec v zgodovini reprezentance. Argentina se je zbudila v stanju popolnega šoka. Fanatične argentinske ljubitelje nogometa je presenetila napoved njihovega velezvezdnika o koncu tekmovalne poti. Svetovni splet in medije so zato napolnila številna čustvena sporočila, moledujoče prošnje na robu obupa, da naj Messi vendarle počaka, naj prespi in še enkrat razmisli ter prekliče napoved o koncu svojega udejstvovanja v reprezentančnem dresu.

Messija prosita tudi Maradona in Macri
Na Messija sta svoji prošnji, da naj vendarle usliši Argentince in izpolni njihovo trenutno edino željo ter naj ne zapusti izbrane vrste, naslovila tudi živa legenda argentinskega nogometa, ljudski človek Diego Maradona in sam argentinski predsednik Mauricio Macri. "Mora ostati, saj je še mlad in pred njim je še kar nekaj let igranja nogometa na vrhunski ravni. Šel bo v Rusijo, pripravljen postati svetovni prvak," je dejal veliki Maradona za spletno izdajo dnevnika La Nacion in na najboljši možni način povzel razmišljanja in strnil pričakovanja Argentincev, da bo Messi za reprezentanco igral tudi na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki bo leta 2018 v Rusiji.

Messi naj ne posluša kritikov
Čeprav velja za enega najboljših, če ne najboljšega igralca nogometa na svetu, pa se Messi ne more pohvaliti z lovorikami, osvojenimi z reprezentanco. Argentina je z Messijem v svojih vrstah doživela že četrti poraz v velikih finalih. Vso grenkobo poraza je prvič začutil v finalu Cope Americe leta 2007. 29-letnik je v reprezentančni karieri osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka (2005) in zlato kolajno na olimpijskih igrah (2008). Na velikem prizorišču pa je kljub 113 nastopom obstal na zadnji oviri. "Poklical ga je in mu osebno povedal, kako ga nastop reprezentance navdaja z velikim ponosom, zato ga je prosil, naj ne posluša kritikov," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik predsednika Macrija.

Maradona: Krivec je Afa
55-letni Maradona, ki je Argentini priigral naslov svetovnega prvaka na svetovnem prvenstvu leta 1986, je prepričan, da je edini krivec za zadnja razočaranja argentinskega kolektiva nacionalna nogometna zveza Afa, ki Messiju ne daje popolne podpore in je pustila, da je na njegova pleča po krivici padla vsa odgovornost za nedeljski poraz. "Tisti, ki pravijo, da naj gre, to delajo z enim in edinim razlogom, da bi sprali krivdo s sebe, da ne bi videli, v kašnem stanju je argentinski nogomet," je razmišljanje malega človeka povzel Maradona. "Edina težava tega fanta je, da so z njim tako grdo ravnali, da je zasičen z neupravičeno kritiko in pričakovanji. Nočem, da bi prenehal. Če se postavim v njegove čevlje, mislim, da je povsem neupravičeno, da ga postavljajo v nekakšno vlogo rešitelja, saj je nogomet kolektivni šport in je na igrišču enajst nogometašev," se je z Maradono strinjal prvi Messijev trener Ernesto Vecchio v rojstnem Rosariu.

Agüero: Po tekmi vsi potrti in na tleh
Maradona, ki je trenutno med Messijevimi najbolj glasnimi zagovorniki, je pred prvenstvom tudi sam pristavil svoj lonček v kritikah petkratnega najboljšega nogometaša sveta v prestižnem izboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa), češ da nima prave osebnosti za vodjo in mesto kapetana v reprezentanci. Neizpolnjena pričakovanja bi lahko spodbudila veliko prenovo in pomladitev reprezentance, kajti po Messijevem vzgledu so še nekateri člani zdajšnje selekcije napovedali, da razmišljajo, da ne bi več nikoli oblekli reprezentančnega dresa. Med njimi so Javier Mascherano, Gonzalo Higuain in zvezdnik Manchester Cityja Sergio Agüero, ki je dejal: "V slačilnici smo bili po tekmi vsi potrti in povsem na tleh, še najbolj razočaran je bil Leo, še nikoli ga nisem videl v takšnem stanju. Kar nekaj nas razmišlja, ali ima še kakršen koli smisel vztrajati in nadaljevati reprezentančno zgodbo."

Eden izmed Messijevih privržencev Fede Ruiz je na Twitterju objavil: "Poraz v finalu je nekaj, kar se pač lahko zgodi v športu. To, da bomo izgubili tebe, pa je najbolj boleč poraz od vseh." Na spletu se je tako že pojavil ključnik #NoTeVayasLio (Leo ne zapuščaj nas).

V slačilnici sem ugotovil, da to ni zame, zato končujem reprezentančno pot. Tako bo najbolje za vse, uvrstitev v finale za nas ni dovolj. Zelo sem se trudil, da bi popeljal Argentino do naslova, a mi ni bilo usojeno. Po tretjem porazu v vrsti v finalu čutim neizmerno žalost, ki je ob vsakem razočaranju še večja.

Lionel Messi

Mora ostati, saj je še mlad in pred njim je še kar nekaj let igranja nogometa na vrhunski ravni. Šel bo v Rusijo, pripravljen postati svetovni prvak.

Diego Armando Maradona
Messi po porazu šokiral s slovesom od Argentine