Matej Mohorič je za pet sekund dobil letošnjo Dirko po Beneluksu oziroma BinckBank Tour. Foto: MIWAIIJIMA
Matej Mohorič je za pet sekund dobil letošnjo Dirko po Beneluksu oziroma BinckBank Tour. Foto: MIWAIIJIMA

Res smo se trudili braniti majico vodilnega. Od začetka do konca smo poskušali nadzorovati pobege. Na koncu mi je uspelo odgovoriti na vse napade. Michael Matthews in Soren Kragh Andersen sta bila res močna danes, velikokrat napadla, toda vedno sem se vrnil.

Matej Mohorič
Mohorič je postal peti Slovenec z zmago na dirkah svetovne serije po Janezu Brajkoviču (Kriterij Dauphine 2010), Gregi Boletu (GP Ouest-France 2011), Simonu Špilaku (Dirka po Švici 2015 in 2017, Dirka po Romandiji 2010) in Primožu Rogliču (Dirka po Baskiji 2018, Dirka po Romandiji 2018). Foto: MIWAIIJIMA
Mohorič ubranil 5 sekund prednosti


Zadnja etapa je potekala v osrčju Flandrije, kjer so morali kolesarji na 216 kilometrih premagati številne znane prelaze, vključno z Bosbergom, vselej zadnjim prelazom Dirke po Flandriji med letoma 1973 in 2011, ter kultnim Muur van Geraardsbergnom (1,075 m ob povprečno 9,3-odstotnem naklonu), na katerega so se povzpeli kar štirikrat.

Akcije ni manjkalo, kolesarski navdušenci so bili lahko priča številnim (ne)uspešnim pobegom, pričakovali so srdit boj za končno zmago in kolesarji jih niso razočarali.

Vivianiju VN Hamburga
Italijan Elia Viviani je zmagovalec enodnevne klasike EuroEyes Cyclassics v Hamburgu. V zaključnem šprintu 216 km dolge preizkušnje je premagal Francoza Demara Arnauda in Norvežana Kristoffa Alexandra ter ponovil lanski uspeh. Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec na 28. mestu (+0:16), Kristijan Koren je bil 48. (+0:22), Jan Tratnik 65. (+0:32), Grega Bole (Bahrain-Merida) pa 81. (+0:50).


V prejšnjih dneh je storil dovolj

Na koncu je imel največ moči Avstralec Michael Matthews, najbližji Mohoričev zasledovalec v skupnem seštevku, ki je po šprintu na granitnih kockah prvi prečkal ciljno črto, a to bonifikacijam navkljub ni bilo dovolj za končno zmago. 23-letni Kranjčan je bil v zadnjem tednu enostavno premočen, BinckBank Tour je v skupnem seštevku dobil s prednostjo petih sekund. Drugi je ciljno črto zadnje etape prečkal Belgijec Greg van Avermaet, tretji je bil Čeh Zdenek Štybar, sicer zmagovalec BinckBank Toura leta 2013, male različice Dirke po Flandriji.

Vsi poskusi tekmecev zaman
"Poskušali smo vse. Dva moštvena kolega sta Mateja poskušala streti, a vozil je zelo pametno. Kaj več nismo mogli storiti, bil je premočen. Najbrž moramo biti zadovoljni z drugim mestom,"
je po etapni zmagi dejal Matthews, drugouvrščeni kolesar letošnjega BinckBank Toura. Mohorič je tako postal peti Slovenec s končno zmago na dirkah svetovne serije. Pred njim je to uspelo le Janezu Brajkoviču, Gregi Boletu, Simonu Špilaku in Primožu Rogliču.

Mohorič: Na koncu mi je uspelo
"Res smo se trudili braniti majico vodilnega. Od začetka do konca smo poskušali nadzorovati pobege. Na koncu mi je uspelo odgovoriti na vse napade. Michael Matthews in Soren Kragh Andersen sta bila res močna danes, velikokrat napadla, toda vedno sem se vrnil. Dal sem vse od sebe, bilo je tesno na koncu, a imel sem dovolj sreče, da sem zmagal," je po uspehu kariere dejal Mohorič, ki se je med etapo ob napadih tekmecev večkrat znašel v težavah, a se je vsakič pobral in na koncu storil dovolj za ubranitev majice vodilnega.

BinckBank Tour, 7. etapa

L'Eau d'Heure-Geraardsbergen, 216 km: 
  1. M. MATTHEWS        AVS    4:38:36
  2. G. VAN AVERMAET    BEL      +0:01
  3. Z. ŠTYBAR          ČEŠ       0:03
  4. O. NAESEN          BEL        vsi
  5. M. SCHACHMANN      NEM           
  6. T. WELLENS         BEL           
  7. D. SMITH           AVS       isti
  8. N. TERPSTRA        NIZ           
  9. D. VAN BAARLE      NIZ        čas
 10. J. POLANC          SLO       0:07
 ...                                  
 13. M. MOHORIČ         SLO       0:13
 65. L. PIBERNIK        SLO           
                                      
 Božič in Per etape nista končala.    
                                      
Končni vrstni red po 7. etapi:        
  1. M. MOHORIČ         SLO   25:13:01
  2. M. MATTHEWS        AVS      +0:05
  3. T. WELLENS         BEL       0:20
  4. M. SCHACHMANN      NEM       0:25
  5. D. VAN BAARLE      NIZ       0:34
  6. G. VAN AVERMAET    BEL       0:37
  7. S. K. ANDERSEN     DAN       0:39
  8. G. MÜHLBERGER      AVT       0:43
  9. N. TERPSTRA        NIZ   isti čas
 10. J. STUYVEN         BEL       0:50
 ...                                  
 12. J. POLANC          SLO       0:57
 51. L. PIBERNIK        SLO      17:18
                                      
Božič in Per dirke nista končala.     
                                      

Res smo se trudili braniti majico vodilnega. Od začetka do konca smo poskušali nadzorovati pobege. Na koncu mi je uspelo odgovoriti na vse napade. Michael Matthews in Soren Kragh Andersen sta bila res močna danes, velikokrat napadla, toda vedno sem se vrnil.

Matej Mohorič
Mohorič ubranil 5 sekund prednosti