Alexander Rossi je presenetljivi zmagovalec najprestižnejše ameriške dirke. Foto: Reuters
Alexander Rossi je presenetljivi zmagovalec najprestižnejše ameriške dirke. Foto: Reuters

Rossi je prvi novinec z zmago na prestižni dirki 500 milj Indianapolisa po Brazilcu Heliu Castronevesu leta 2001. Voznik s slavnim dirkaškim imenom je poskrbel za presenečenje na dirki, ki ima v svetu formul na drugi strani Atlantika podobno veljavo kot klasika formule 1 v Monaku v Evropi.

V zadnjih miljah je veliko tvegal, ni namreč zavil v bokse po dodatno gorivo, tako da je zadnje trenutke vozil "na hlape". A se je tveganje obrestovalo, goriva pa je imel ravno dovolj, da je še prevozil ciljno črto, potem pa se je ustavil. "Pojma nimam, kako nam je uspelo. Ampak vsekakor je to izreden uspeh za naše moštvo," je dejal Rossi, ki dirka za ekipo slavne družine Andretti.

Zmaga na Indyju 500 je za Rossija zanesljivo velika tolažba po neuspehu v Evropi, kjer je letos ostal brez sedeža v formuli 1. Postal je deseti dirkač, ki je zmagal že v prvem poskusu. "V nekem trenutku sem bil šele 33. Nato sem se odločil za tveganje in razpletlo se je neverjetno. Prepričan sem, da bo to zmaga, ki mi bo spremenila življenje," je še dejal kalifornijski voznik in priznal, da si še lani, ko je bil konec maja na dirki v Monaku, ni predstavljal, kam ga bo vodila kariera: "Pojma nisem imel, da bom pristal v formuli Indy, pa tudi ne, da bom kdaj sploh dirkal na 500 miljah Indianapolisa."

Dirka je v jubilejni stoti izvedbi poskrbela še za en rekord. Prvič so že nekaj dni pred dirko prodali prav vse vstopnice, ob stezi se je tako zbralo kar 350.000 navijačev.