Jan Oblak blesti v vratih madridskega Atletica, za slovensko reprezentanco pa v Ligi narodov ne bo branil. Foto: Reuters
Jan Oblak blesti v vratih madridskega Atletica, za slovensko reprezentanco pa v Ligi narodov ne bo branil. Foto: Reuters

Pred dobrima dvema tednoma je bil Hrvat izbran za najboljšega nogometaša leta 2018 po izboru Mednarodne nogometne zveze. Zvezdnik madridskega Reala je slavil pred nekdanjim klubskim soigralcem Ronaldom in Salahom.

33-letni Modrić je letos že postal najboljši evropski nogometaš in tudi najboljši igralec svetovnega prvenstva v Rusiji, kjer je Hrvaško popeljal do drugega mesta. Prav to je bil tisti jeziček na tehtnici, ki mu je prinesel prednost pred Ronaldom. Z Realom sta oba postala evropska prvaka, a na svetovnem prvenstvu Ronaldo s Portugalsko ni imel uspeha, izpadel je že v osmini finala. V zadnjih dveh letih je bil Ronaldo dobitnik zlate žoge. Lani je prejel 946 glasov, Messi 670, Neymar pa 361.
Ronaldo in Messi najboljša petkrat
Ronaldo in Messi sta po petkrat osvojila prestižno priznanje. Ronaldo je priznanje prejel v letih 2008, 2013, 2014 in 2016, Messi pa v letih 2009, 2010, 2011, 2012 in 2015. Po trikrat so priznanje prejeli Francoz Michel Platini (1983, 1984 in 1985) ter Nizozemca Johan Cruyff (1971, 1973 in 1974) in Marco van Basten (1988, 1989 in 1992).

Vratar madridskega Atletica Oblak se je maja veselil zmage v Evropski ligi, avgusta pa so colchonerosi osvojili še evropski superpokal. V španskem prvenstvu Oblak na zadnjih štirih tekmah ni prejel zadetka.
Letošnja podelitev prestižne nagrade v izboru francoske nogometne revije France Football bo 3. decembra. V glasovanju sodelujejo izbrani športni novinarji in izbrani trenerji. Lani je Oblak končal na 26. mestu.

Nominiranci za zlato žogo 2018:
Sergio Agüero (Manchester City)
Alisson Becker (Liverpool)
Gareth Bale (Real Madrid)
Karim Benzema (Real Madrid)
Edinson Cavani (PSG)
Roberto Firmino (Liverpool)
Thibaut Courtois (Real Madrid)
Kevin De Bruyne (Manchester City)
Cristiano Ronaldo (Juventus)
Diego Godin (Atletico Madrid)
Antoine Griezmann (Atletico Madrid)
Eden Hazard (Chelsea)
Isco (Real Madrid)
Harry Kane (Tottenham)
N'Golo Kante (Chelsea)
Hugo Lloris (Tottenham)
Mario Mandžukić (Juventus)
Sadio Mane (Liverpool)
Marcelo (Real Madrid)
Kylian Mbappe (PSG)
Lionel Messi (Barcelona)
Luka Modrić (Real Madrid)
Neymar (PSG)
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Paul Pogba (Manchester United)
Ivan Rakitić (Barcelona)
Sergio Ramos (Real Madrid)
Mohamed Salah (Liverpool)
Luis Suarez (Barcelona)
Raphael Varane (Real Madrid)