Dave Mirra je v svetu BMX-a osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Njegovo ime je zapisano med največje. Foto: AP
Dave Mirra je v svetu BMX-a osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Njegovo ime je zapisano med največje. Foto: AP

Zbogom, Dave Mirra, pravi pionir, ikona in legenda. Hvala za spomine, pretreseni smo. Vsem tistim, ki se po tiho borite: prosim, zaprosite za pomoč. Niste sami.

Legenda rolkanja Tony Hawk
Predzadnji instagram pred smrtjo: poklon soprogi Lauren. Foto: Instagram
Kar nekajkrat je bil na robu, a se je vedno znova pobral. Foto: AP
Mirro vsi opisujejo samo s presežniki - izjemen športnik in še večji človek. Foto: AP
Mirri se je poklonila tudi deskarska legenda Tony Hawk: "Zbogom Dave Mirra, pravi pionir, ikona in legenda." Foto: Instagram

Truplo enega največjih zvezdnikov tega ekstremnega kolesarskega športa so našli v njegovem poltovornjaku v Greenvillu (Severna Karolina), mestu, ki ga je pomagal povzdigniti v svetovno središče BMX-a in v katerem danes živi več kot 20 profesionalnih voznikov BMX-a.

"Žalujemo ob izgubi velikega prijatelja in čudovitega človeka, ki se je s svojim izjemnim talentom dotaknil toliko ljudi po vsem svetu," je povedal župan Allen Thomas, sicer Mirrov dober prijatelj.

"Greenville je bil njegov dom in bil je skromen fant, ki je prav tako rad poklepetal z dečki na ulici o kolesih, kot je bil rad v svojem elementu na svetovnem odru. Vzeto je bilo mlado življenje, ki je imelo še toliko za ponuditi."

Mirra je bil res briljanten voznik BMX-a, ikona ekstremnih iger X Games, na katerih je med letoma 1995 in 2008 osvojil kar 14 zlatih medalj (skupaj pa 24), čeprav je le malo manjkalo, da bi se njegova kariera predčasno končala že pri 19 letih.

BMX-kolesarstvo je začel trenirati že pri petih letih in je vedno govoril, da je bil za ta šport poklican, kot da bi govoril o duhovniškem poklicu, skoraj, kot piše Washington Post. "Rojen sem bil leta 1974 v majhnem newyorškem mestecu v času, ko je kolesarski motokros ravno postajal najbolj vroča stvar na sceni. Do sredine osemdesetih let je bil BMX prostega sloga najbolj kul stvar, kar sem jo kdaj videl," razlaga Mirra v posnetku iz leta 2005.

"To je bilo pravo gibanje in jaz del njega. Skoraj vsak mulec v Ameriki je vozil BMX. Potem pa je prišel moment v srednji šoli, ko je večina mulcev svoje kolo zamenjala za avtomobil. In sem se moral odločiti: ali naj jim sledim ali pa naj sledim svojemu srcu ... In sem še naprej kolesaril. Kar se mene tiče, sem bil dosmrtno obsojen na kolo."

Ljubezen do kolesa bila močnejša
Nič ga ni omajalo. Tudi ne, ko ga je leta 1993 zbil pijani voznik ter mu nalomil lobanjo in izpahnil ramo. "Avto, ki vozi 60 km/h, boli precej bolj kot padec s 5 metrov. Boli pa oboje," je kasneje povedal. A je okreval - kljub strdku v možganih, zaradi katerega bi vsakemu športniku prepovedali nadaljnje tekmovanje.

"Nisem pustil, da bi mi to nadziralo usodo. Odreči se kolesarjenju nikdar ni bila zares opcija. In nihče ni mogel nadzirati, kaj počnem, ker je bil BMX neodvisen šport. Morda sem bil sprva malce živčen, a sem ga preprosto preveč pogrešal."

Za Mirro dogodek ni bil nič drugega kot še ena ovira, ki jo je treba premagati, morebitne možganske poškodbe je odmislil. Je pa postal goreč nasprotnik vožnje pod vplivom alkohola.

Na robu med življenjem in smrtjo je bil, kot vsi ekstremni kolesarji, velikokrat. Leta 2006 je med treningom doživel svoj "najhujši padec", kot ga je označil v reviji Men's Fitness. Med izvajanjem trika je padel z višine pet metrov naravnost na glavo in si skoraj uničil jetra. Po štirih mesecih okrevanja je bil že nazaj na kolesu.

Med letoma 2004 in 2005 je Mirra vodil tudi dve sezoni MTV-jeve oddaje Real World/Road Rules Challenge, videli pa smo ga tudi v videoigri Dave Mirra Freestyle BMX, njegov rekord 24 medalj pa je bil na X Games, imenovanih tudi olimpijske igre ekstremnih športov, nedosežen vse do leta 2013, ko ga je podrl deskar Bob Burnquist. "Mirra je bil v svetu BMX-a večji od življenja," so zapisali v New York Timesu.

Posledice poškodb glave?
Mirra je leta 2008 z besedami, da se je že dokazal in osvojil že vse, kar se je osvojiti dalo, presedlal z dveh koles na štiri in se posvetil reliju, ob tem pa tekmoval še na ironmanu v triatlonu.

"Še vedno vozim. A sem pri tem naravnan izključno in samo na to, da se zabavam in si ne nalagam prevelikega pritiska. Zmage so užitek - še vedno kolesarim, kar se da najbolje, in vzdržujem standarde BMX-a, ne nameravam se še kmalu upočasniti. Se pa bolj osredotočam, da pri tem uživam, ostajam pozitiven in počnem, kar počnem najbolje," je dejal.

Kje točno se je zalomilo, ne ve nihče. Poslovilnega pisma ni pustil, nekateri pa ugibajo, da so mu številni padci pustili poškodbe glave, ki pogosto lahko povzročajo tudi hude depresije. Mirra je za seboj zapustil soprogo Lauren in dve majhni hčerki, čeprav je le nekaj ur pred svojo smrtjo na instagramu objavil fotografijo sebe z ženo in pripisom "Moja skala. Hvala Bogu."

Bolj zlovešča je bila fotografija boksarskega obračuna tri ure prej s pripisom: "Bori se do zmage! Vsi imamo bitke, ki jih moramo boriti. Nikdar ne kloni. Vse vas imam rad. #umrisškornjinanogah"

ESPN se je priljubljenemu kolesarju, ki ga vsi opisujejo kot neverjetno toplega in ponižnega, poklonil z besedami: "Dave Mirra, tvoj pogum, odločnost in naravni talent pri vsem, česar si se lotil, so svet akcijskih športov spremenili v lepšega."
Kaja Sajovic

Zbogom, Dave Mirra, pravi pionir, ikona in legenda. Hvala za spomine, pretreseni smo. Vsem tistim, ki se po tiho borite: prosim, zaprosite za pomoč. Niste sami.

Legenda rolkanja Tony Hawk