Peter Prevc je s četrtim mestom dosegel tretjo najboljšo slovensko uvrstitev na velikih skakalnicah. Foto: EPA
Peter Prevc je s četrtim mestom dosegel tretjo najboljšo slovensko uvrstitev na velikih skakalnicah. Foto: EPA
Prevc v Falunu za las ob medaljo

Nemec Severin Freund je na Švedsko prišel najbolje pripravljen. Na srednji skakalnici so mu na lovu na prvo zlato medaljo zmanjkale desetinke, na veliki tekmecev ni pustil blizu in zmagal z eno največjih razlik v zgodovini svetovnih prvenstev.


V boju za srebro in bron je med trojico najkrajši konec potegnil Peter Prevc. Peter se kot pravi športnik ni izgovarjal na smolo, ni tarnal nad skromnimi razmerami v finalni seriji, priznal je to, o čemer je govoril tudi Andrea Massi, o pomanjkanju koncentracije pri telemarku v prvi seriji.

V primeru lepega doskoka bi bil Peter zanesljivo znova nasmejan do ušes - srebrn. Dejstva velikokrat bolijo, a Peter je pri 22 letih s šestimi medaljami z velikih tekmovanj že tako krepko presegel vse svoje predhodnike v deželi na sončni strani Alp.

Če je bila na lovu za veliki kristalni globus odločitev o poletih v Vikersundu zelo pomembna, bo morda čez dve leti ali pa kdaj pozneje v Petrovi karieri četrto mesto v Falunu zgolj eden od dobrih rezultatov, ki je mimogrede tretji najboljši izid slovenskih skakalcev na velikih skakalnicah. Drugega ima v lasti, kdo drug kot Peter Prevc, ki mu za pravi izziv ostaja le še naslov svetovnega prvaka Francija Petka.

Peter je bil med najboljšimi tudi v Falunu, prehitela sta ga skakalca, ki sta imela svoj dan. Gregor Schlierenzauer dobesedno, Rune Velta pa je imel svoja dva tedna. Biti najboljši je realna želja vsaj deseterice, v kateri so vsi po vrsti bolj izkušeni od slovenskega skakalca, ne več prihodnosti - ampak sedanjosti. V četrtek je bila sedanjost kruta, a že pogled v bližnjo prihodnost lahko Petra, ki se bojuje za veliki kristalni globus navdaja z optimizmom in ponosom.

Prevc v Falunu za las ob medaljo