Rodolfo Vanoli je med tekmo Luka Koper - Olimpija (1:2) večkrat stopil kar na igrišče. Foto: Ervin Čurlič
Rodolfo Vanoli je med tekmo Luka Koper - Olimpija (1:2) večkrat stopil kar na igrišče. Foto: Ervin Čurlič
Odgovor Vanolija na vprašanje, kateremu igralcu gre najhitreje učenje italijanščine
Milan Mandarić in Zoran Janković
Milan Mandarić in Zoran Janković pred slačilnico Olimpije. Mandarić je v letih 2006 in 2007 deloval v Kopru in koprski klub mu še vedno odplačuje dolg - mesečno po štiri tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Vrhunec tedna bo derbi Olimpija - Maribor
Vanoli se je opravičil zaradi neprimernega vedenja
Preobrat Olimpije v drugem polčasu na Bonifiki
Krka v 93. minuti do remija v Domžalah
Maribor iz Celja brez gola in s točko
Zadetka s tekme Zavrč - Gorica
Krško in Rudar remizirala

Zadnji krog se ni razpletel po okusu Štajercev, saj je jasno, da bi tudi ob morebitni zmagi čez pet dni v Stožicah tri kroge pred koncem prvenstva ostali za Ljubljančani. Pred Olimpijo bi jih izstrelila le zmaga s tremi ali več zadetki razlike.

Milanič: Nič nam ne bo podarjeno
Vijoličasti so v soboto v Celju šele v zadnjem delu tekme (0:0) pokazali, da se borijo za naslov. Najlepši priložnosti sta zapravila Milivoje Novaković in Marcos Tavares. "Tisti ritem, ko smo z več igralci jurišali na njihov gol, nam je uspel šele proti koncu tekme, kar sem si želel videti že prej," je dejal trener Darko Milanič. "Imeli smo situacije, ko bi lahko boljše odigrali in bili natančnejši, včasih pa je treba pohvaliti tudi tekmeca, ki se dobro brani. Kdor meni, da nam bo kaj olajšano ali podarjeno, se moti. Celjani se borijo, da ostanejo v ligi, tudi njihova želja je velika. Težava je nastala, ko nismo dobro začeli tekme. Prvih deset minut smo bili pod pritiskom. Celjani so nas predvsem po naši levi strani v prvem polčasu prebijali in poskrbeli za nekaj nervoze v naših vrstah. Poskušali smo vse. Ni nam uspelo, imamo pa še štiri priložnosti."

Po uvodnem spomladanskem krogu, ko je poraz v Ljudskem vrtu odnesel Krunoslava Jurčića, je Celje znova odščipnilo pomembni točki Mariboru. "Delitev točk je realna. Nam vsaka točka pomeni zlato, ker se borimo za obstanek. Čestital bi svojim fantom. Navdušen sem nad njihovo taktično disciplino in borbenostjo. To nam je danes prineslo uspeh," je bil zadovoljen Robert Pevnik, ki v novi službi še ni izgubil. Vratar Matic Kotnik je dodal: "Vedeli smo, da je zelo pomembno, kako začnemo tekmo. Želeli smo pokazati Mariboru, da smo tu mi doma. Mogoče smo jih malce presenetili z našo agresivno igro. Žal nismo izkoristili svojih priložnosti."
Zaradi rdečega kartona bo derbi izpustil Željko Filipović, že v Celju pa je manjkal štoper Rodrigo Defendi, brez katerega bi aktualni prvaki kaj lahko ostali še za naslednjo tekmo.

Župan Janković v slačilnici Olimpije
Pri Olimpiji je bilo osem dni po porazu proti Krškemu, ko se je zdelo, da jo bo Maribor prvič po 3. krogu prehitel na lestvici, veselo, kot že dolgo ne. V Kopru je slavila zmago (1:2) tudi velika skupina glasnih navijačev. Skupaj s predsednikom Milanom Mandarićem je nogometaše v slačilnici obiskal ljubljanski župan Zoran Janković. Najprej je bila v njej tišina, nato se je slišalo ploskanje.

"Župan nam je rekel, da Ljubljana 20 let čaka na naslov. Upam, da sem pravi človek v pravem trenutku za izpolnitev te naloge. Kdor me pozna, ve, koliko delam in kako rad imam svoje delo. Rad bi prinesel nasmeh na obraz našega predsednika. Tudi to zmago bi poklonil njemu. Trideset let sem v nogometu, redko pa sem spoznal takšnega gospoda, kot je gospod Mandarić," ob pogovoru z novinarji posebnih motivatorjev ni pozabil omeniti Rodolfo Vanoli.

Imel je pravi nos, ko je ob Miroslavu Radoviću v napad postavil Juliusa Wobaya. Že pred tekmo je napovedal, da Srb ne sme biti preveč osamljen v napadu. Čeprav ima nekaj kilogramov preveč, je bil igralec tekme z dvema podajama, ob koncu pa je zamudil še priložnost za zadetek, ko je premešal domačo obrambo.

Klinar: Nov sistem mi je zelo všeč
Wobaya je Vanoli dobro spoznal že pred dvema letoma, ko je bil nogometaš iz Sierra Leoneja med najzaslužnejšimi, da je Neftči iz Bakuja ustavil Koper v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Tudi odločitev za igro s tremi branilci in napadalno usmerjenima bočnima igralcema se mu je obrestovala, saj je tekmo odločil Denis Klinar. Otrok Rudarja je v 13. nastopu dosegel prvi zadetek za Olimpijo.

"Nov sistem mi je zelo všeč, seveda pa moram malo več teči. Imeli smo malo časa za pripravo, verjamem pa, da bomo iz tekme v tekmo boljši. Srečen sem za gol in upam, da bom do konca sezone dosegel še kakšnega. Koper je povedel, ker se nam je v obrambi pripetila napaka v komunikaciji. Ko smo po prvem polčasu zaostajali, je trener poudaril, da moramo ostati mirni in da bo treba samo izkoristiti priložnosti. Uspelo nam je, prekmalu pa je še govoriti, da smo na pragu naslova. Mogoče bomo psihično malce bolj sproščeni kot Maribor, toda tudi če v soboto zmagamo, bo treba prvo mesto potrditi še na zadnjih treh tekmah," je ostal realen Klinar in dodal, da lahko o novem trenerju govori le pozitivno.

Več igre v globino
Vanoli je povedal, da odločitev za igro s tremi branilci, ki jo je uveljavil že v Kopru, nikakor ni bila težka. Poudaril pa je, da je določenega trenerja nesmiselno povezovati s točno določenim sistemom igre. "Nismo imeli napadalcev, zato sem moral nekaj "izumiti". Trener nima svojega sistema, želi le iztisniti čim več iz igralcev, ki jih ima na voljo. Videl sem kar nekaj tekem Olimpije in opazil, da je premalo igre v globino in da ji manjka tudi nekaj "umazanosti" v pozitivnem smislu besede. S Klinarjem in Finkom smo okrepili sredino, lahko bi dosegli še kakšen gol več. Radović je naš vodja, dovolil sem mu, da to pokaže. Je neverjeten igralec. V prvem polčasu smo imeli na trenutke težave pri zadnjih podajah. Želim, da gre žoga v globino in da se iščejo prosti igralci."

Novi trener Olimpije se je ob prevzemu dela osredotočil na prve tri tekmece. V soboto je na Areni Petrol v živo spremljal oba naslednja - Maribor in Celje. "Današnja zmaga je plod dobrega dela fantov. Bili so res sijajni. Videl sem, kako so delali ves teden in bil sem prepričan o dobrem rezultatu. Ni pa bilo lahko priti do tako pomembne zmage. Bilo je veliko napetosti, imamo pa tudi nekoliko drugačen sistem igre. Veseli smo teh treh točk, a pričakujemo jih še šest na naslednjih dveh tekmah. Ta rezultat bi moral konsolidirati ekipo in jo narediti še močnejšo. Mirni smo, derbi igramo doma. Imamo spoštovanje do Maribora, a ne strahu," je razmišljal o naslednjih izzivih.

Opravičilo sodnikom
Ob klopi je tako rekoč vseskozi stal in s kriljenjem z rokama usmerjal igralce. Večkrat je stopil tudi na igrišče. Ob koncu tekme ga je sodnik predčasno napotil v slačilnico in ni še jasno, ali bo lahko sploh sedel na običajnem mestu tudi v soboto v Stožicah. "Rad bi se javno opravičil sodniški ekipi. V tistem trenutku se nisem obnašal lepo. Za trenutek sem se spozabil, kar je normalno za napete trenutke ob koncu tekme. Nisem pa nikogar žalil, le vrgel sem plastenko proti svoji klopi zaradi napake našega igralca, ki je v kočljivem trenutku izgubil žogo. Upam, da ne bom dobil kazni in da bo moje opravičilo pripomoglo kaj k temu. Tekmo doživljam kot moji igralci in navijači. Ne morem biti drugačen, kot sem."

Kako je doživel vrnitev na Bonifiko, s katere je odšel avgusta lani po osvojenem pokalu in superpokalu? "Štiri leta se ne pozabijo na lahek način. Veliko je bilo tekem in nekaj lovorik. Bil je pomemben projekt, iz katerega bi lahko zraslo veliko. Toda to je zdaj preteklost."
Koper in Krka v boju za obstanek
Trener Kopra Milan Obradović je kot enega izmed ključnih trenutkov na tekmi izpostavil poškodbo osrednjega branilca Luke Baturja, ki je moral v 52. minuti z igrišča. Dve minuti pozneje so gostje izenačili. "Poškodba nam je malce porušila ravnotežje in ritem, Olimpija pa je to izkoristila. Seveda ne morem biti zadovoljen z razpletom, saj smo imeli dobljeno tekmo. V prvem polčasu smo igrali zelo dobro, taktično in disciplinirano, zaprli smo vse dohode do naših vrat. Ob polčasu sem igralcem povedal, da bo prvih 10, 15 minut odločilnih in da naj bodo še bolj borbeni, agresivni in disciplinirani. Žal smo prejeli zadetek. Ob tem smo imeli tudi sami dve dobri priložnosti na začetku drugega polčasa, ko bi lahko odločili tekmo. Hkrati pa ne razumem, zakaj je bila tekma podaljšana samo za štiri minute. Bilo je dve, tri minute prekinitev, ko so igralci Olimpije ležali na tleh. Ne vem, ali so bili utrujeni ali je bil to njihov taktični načrt, da v zadnjih 15 minutah zavlačujejo."

Koper je zdaj brez zmage že pet tekem in ima le točko prednosti pred zadnjeuvrščeno Krko. Ta je v 93. minuti prišla do točke v Domžalah (1:1). "Na zadnjih štirih tekmah smo trikrat ostali neporaženi. Mislim, da je ekipa pokazala karakter. Verjamem, da je to dodatni zagon igralcem, da verjamejo, da lahko premagamo naslednje tekmece in se veselimo obstanka v prvi ligi," je optimist trener Miloš Kostić. Krka bo v soboto gostila Krško, Koper pa bo gostoval v Velenju. Na edini nedeljski tekmi bosta o tretjem mestu odločala Gorica in Domžale.

Odgovor Vanolija na vprašanje, kateremu igralcu gre najhitreje učenje italijanščine
Vrhunec tedna bo derbi Olimpija - Maribor
Vanoli se je opravičil zaradi neprimernega vedenja
Preobrat Olimpije v drugem polčasu na Bonifiki
Krka v 93. minuti do remija v Domžalah
Maribor iz Celja brez gola in s točko
Zadetka s tekme Zavrč - Gorica
Krško in Rudar remizirala