Olimpija za sabo nima uspešne sezone, vprašanje je tudi kakšna je prihodnost, a mesto v močnem Evropskem pokalu je klub vendarle dobil. Foto: BoBo
Olimpija za sabo nima uspešne sezone, vprašanje je tudi kakšna je prihodnost, a mesto v močnem Evropskem pokalu je klub vendarle dobil. Foto: BoBo
Jadransko regijo bo v Evroligi zastopal prvak Lige ABA Crvena zvezda. Foto: Mega Leks/Ivica Veselinov

Za zmaji je nova klavrna sezona, potem ko so izpadli v polfinalu državnega prvenstva, v četrtfinalu pokala, tudi v Ligi ABA, v katero se iz slovenskega prvenstva letos niso uvrstili, pa se niso prebili na mesta, ki vodijo v Evropo, a vendar so znova dobili posebno povabilo. Ljubljanski klub je na prelomnici. Jasno je, da mora priti do sprememb in da se mora zdajšnje vodstvo posloviti. Prihajajo novi ljudje, sicer košarkarski javnosti dobro poznani obrazi, ki naj bi s sabo pripeljali tudi nove sponzorje.

7. julija bo žreb skupin. Ekipe bodo v Eurocupu razdeljene v štiri skupine po šest. Najboljše štiri se bodo prebile med 16 najboljših, med temi pa bodo oblikovane štiri skupine. Izločilni boji se začnejo s četrtfinalom, ko se bo igralo na dve zmagi. Zmagovalec se bo prebil v Evroligo. Ker je v novi Evroligi le 16 moštev, so v Evropskem pokalu bistveno močnejša in slovitejša moštva. Tako je 17 nekdanjih udeležencev Evrolige, med njimi pa tudi številni, ki so že osvajali evropske naslove.

Sloviti klubi tudi v Evropskem pokalu
V Evropskem pokalu so štiri ekipe, ki so lani igrale v Ligi ABA - poleg Olimpije še Partizan z Edom Murićem, zagrebška Cedevita in podgoriška Budućnost. Nastopali bodo tudi atenski AEK, ki ga vodi Jure Zdovc, moskovski Himki z Zoranom Dragićem in Gran Canaria, pri kateri se je izkazal Alen Omić, ki je tik pred podpisom z Anadolu Efesom. "Wild Card" so tako kot Olimpija dobili Bilbao, pri katerem letos nastopa Mirza Begić, Cantu, kjer je igral Domen Lorbek, in Nižni Novgorod.

Udeleženci Evropskega pokala so: AEK Atene, Alba Berlin, Budućnost Podgorica, Cedevita Zagreb, Dinamo Sassari, Dolomiti Energia Trento, Dominion Bilbao, Bayern München, FoxTown Cantu, Grissin Bon Reggio Emilia, Hapoel Jeruzalem, Himki Moskva, Lietuvos Rytas, Lokomotiv Kuban, Nižni Novgorod, Partizan, Ratiopharm Ulm, Stelmet Zielona Gora, UCAM Murcia, Unicaja Malaga, Union Olimpija, Valencia in Zenit Sankt Peterburg.

V Evroligi štirje klubi iz Carigrada
V začetku julija bo znan tudi razpored Evrolige, v kateri bo igralo 16 moštev iz devetih držav, od tega osem prvakov, sedem pa jih je že postalo evropski prvak. Spremenjen je sistem tekmovanja, v katerem se bo vsak z vsakim pomeril dvakrat. Osem se jih bo uvrstilo v izločilne boje, kjer bodo najprej igrali na tri zmage, na koncu pa bo novi evropski prvak znova okronan na Final Fouru.

V Evroligi bodo sodelovali Anadolu Efes Carigrad, kamor prihaja Omić, Brose Bamberg Alekseja Nikolića, Crvena zvezda, CSKA Moskva, Darüšafaka Carigrad, Emporio Armani Milano, Barcelona, Fenerbahče Carigrad, Galatasaray Carigrad, Laboral Kutxa Vitoria Jake Blažiča, Maccabi Tel Aviv, Olympiacos Pirej, Panathinaikos Atene, Real Madrid, Unics Kazan in Žalgiris Kaunas.