Daniel Sturridge in Adam Lallana sta potrdila zmago Liverpoola. Foto: Reuters
Daniel Sturridge in Adam Lallana sta potrdila zmago Liverpoola. Foto: Reuters
Bruno Soriano
Bruno Soriano je že v 7. minuti zatresel lastno mrežo na Anfieldu. Foto: Reuters
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp je preporodil Liverpool, ki je v Pokalu Uefa (predhodnik zdajšnje Evropske lige) zmagal v letih 1973, 1976 in 2001. Foto: Reuters
Kevin Gameiro
Kevin Gameiro je bil neustavljiv za obrambo Šahtarja. Foto: Reuters

Izbranci Jürgena Kloppa so prejšnji četrtek na El Madrigalu izgubili v sodnikovem dodatku, ko je zadel Adrian Lopez (1:0).
Avtogol Bruna Soriana nakazal črni večer
V izjemnem vzdušju na Anfieldu so redsi že v 7. minuti izničili prednost Špancev. Roberto Firmino je podal žogo pred vrata, kjer je bil Daniel Sturridge, pred njim je posredoval Bruno Soriano, ki je nespretno potisnil žogo v lastno mrežo. Gostitelji so nato prevzeli pobudo. Junak zmage nad dortmundsko Borussio Dejan Lovren je po pol ure igre z glavo meril mimo vrat. Napadalec Villarreala Cedric Bakambu, ki je spomladi v sijajni formi, tokrat ni imel svojega večera.
Velika neumnost Victorja Ruiza
V 63. minuti je Roberto Firmino skušal streljati z roba kazenskega prostora, žoge ni najbolje zadel, padla pa je naravnost na nogo Sturridgea, ki jo je s šestih metrov z levico od vratnice poslal v mrežo. Osem minut zatem je Victor Ruiz pred kazenskim prostorom pohodil Adama Lallano in si prislužil drugi rumeni karton. Sodnik Viktor Kassai ga je izključil, s tem pa je bilo tudi konec vseh možnosti za Villarreal.
Lallana postavil piko na i
V 81. minuti je po podaji Roberta Firmina z desne strani do strela prišel Sturridge, žoge mu ni uspelo dobro zadeti, iz bližine pa jo je Lallana z desnico spretno preusmeril za hrbet nemočnega vratarja Alphonsa Areole.
Liverpool je imel veliko premoč (streli 24:6, v okvir vrat 12:2, koti 11:3, posest žoge 57:43 %). Čez 13 dni bodo redsi lovili četrto zmago v Evropski ligi (trikrat so bili najboljši v Pokalu Uefa).


Šov Gameira v Sevilli

Sevilla, ki brani naslov, je na prvi tekmi v Lvovu remizirala s Šahtarjem (2:2). Na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan se je pred 42.500 gledalci začelo po željah Andaluzijcev. V 9. minuti je vezist Šahtarja Maksim Mališev naredil veliko napako na svoji polovici, ki je vodila do petega zadetka Kevina Gameira na zadnjih petih tekmah Evropske lige. Ukrajinci so se vrnili v igro minuto pred odmorom, ko je Marlos z lepo podajo našel Eduarda, ki je iz bližine z levico zadel za 1:1.

Takoj na začetku nadaljevanja je znova udaril Gameiro, ki je žogo potisnil v prazno mrežo po podaji Grzegorza Krychowiaka. Andaluzijci so prednost še povišali v 59. minuti, ko je Mariano z izjemnim strelom z desno nogo z 20 metrov razparal mrežo Šahtarja.

V 69. minuti je novo nevarno akcijo Seville zapravil Krychowiak s strelom z glavo, ko je žogo poslal mimo leve vratnice. Tri minute zatem so po dolgem času zagrozili Ukrajinci, a je žoga po Eduardovem strelu z glavo končala mimo desne vratnice.

Finalna tekma bo 18. maja na stadionu St. Jakob Park v Baslu.

Polfinale, povratni tekmi:
SEVILLA - Šahtar 3:1 (1:1) 2:2
Gameiro 9., 47., Mariano 59.; Eduardo 44.

Sevilla: Soria, Mariano, Rami, Daniel Carrico, Tremoulinas ( 74./Escudero), Krychowiak, N'Zonzi, Coke, Banega ( 89./Cristoforo), Vitolo, Gameiro ( 82./Iborra).

Šahtar: Pjatov, Srna , Kučer , Rakicki , Ismaily , Mališev, Stepanenko , Marlos ( 84./Wellington), Kovalenko, Taison ( 76./Bernard), Eduardo ( 84./Dentinho).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)



LIVERPOOL - Villarreal 3:0 (1:0) 0:1
Soriano 7./ag, Sturridge 63., Lallana 81.
RK: Victor Ruiz 71./Villarreal

Liverpool:
Mignolet, Clyne , K. Toure, Lovren, Alberto Moreno, Milner, Can, Lallana, Roberto Firmino ( 89./Benteke), Coutinho ( 82./Allen), Sturridge ( 92./Lucas Leiva).

Villarreal: Areola, Mario Gaspar, Musacchio, Victor Ruiz , Jaume Costa, J. dos Santos ( 73./Bonera), Pina ( 60./Manu Trigueros), Bruno Soriano, Denis Suarez, Bakambu, Soldado ( 68./Adrian Lopez).

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)


Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo 18. maja gostil St. Jakob Park v Baslu.