Liverpool je bil lani šele sedmi, 28 točk za prvakom Manchester Unitedom. Redsi imajo štiri kroge pred koncem že 16 točk več kot prejšnjo sezono. Foto: Reuters
Liverpool je bil lani šele sedmi, 28 točk za prvakom Manchester Unitedom. Redsi imajo štiri kroge pred koncem že 16 točk več kot prejšnjo sezono. Foto: Reuters
Luis Suarez
Luis Suarez je pred sezono hotel zapustiti Liverpool, a mu vodstvo ni dovolilo oditi. Urugvajca je trener Brendan Rogers suspendiral, po vrnitvi pa se je začel velik Suarezov šov. Na 29 tekmah v Premier ligi je 27-letnik zabil 29 golov. Foto: Reuters
Diego Simeone
Diego Simeone je glavni "krivec" za uspeh Atletica. Argentincu napovedujejo blestečo trenersko prihodnost in ga že povezujejo z drugimi klubi. Foto: EPA
Diego Costa
Prvi strelec Atletica je Diego Costa, ki je na 32 tekmah dosegel 26 golov. Foto: EPA

Medtem ko so v Nemčiji (Bayern), Italiji (Juventus) in Franciji (Paris SG) naslovi (praktično) že oddani, se v Angliji in Španiji bije veliki troboj, ki prerašča v pravi triler.
V glavnih vlogah sta pred sezono velika "avtsajderja" Liverpool in Atletico Madrid, ki v vedno bolj razslojenem nogometnem svetu kljubujeta bogatejšim in papirnato močnejšim nasprotnikom. Na veliko veselje ne samo njunih navijačev, ampak tudi nevtralnih privržencev, ki v boju silnih milijonov pogrešajo svežino in držijo pesti za tradicionalne, a vseeno nekoliko manj bogate klube.

ANGLIJA
Liverpool je bil nazadnje prvak leta 1990. Takrat se nikomur niti sanjalo ni, da bo angleški klub z največ trofejami na nov naslov čakal tako dolgo. Redsi so vmes osvojili Pokal Uefa (2001) in Ligo prvakov (2005), a 19. zvezdice v Angliji niso dočakali. Vmes jih je po številu naslovov prehitel Manchester United. Tudi pred letošnjo sezono Liverpoolu niso pripisovali praktično nobenih možnosti. Na stavnicah so jih uvrščali okoli petega mesta, toda trener Brendan Rogers je naredil ekipo, ki igra lep nogomet, je najučinkovitejša v ligi (93), predvsem pa ima rezultat.

Štiri kroge pred koncem ima Liverpool usodo v svojih nogah. Če zmagajo na vseh tekmah, bodo Redsi po 24 letih spet prvaki. Najbrž odločilen obračun bo 27. aprila, ko gostijo Chelsea. Liverpoolu gre na roko, da bo tekma ravno med obema polfinalnima obračunoma Lige prvakov, kjer se bodo Londončani merili z Atleticom. Chelsea, ki zaostaja za dve točki, bo na Anfieldu nujno potreboval zmago. Manchester City ima po spodrsljaju z zadnjeuvrščenim Sunderlandom (1:1) šest točk zaostanka, toda tudi eno tekmo manj. Sinje modre čaka 3. maja težko gostovanje pri Evertonu, ki se bojuje za Ligo prvakov.

Tekme Liverpoola:
20. april: Norwich - Liverpool
27. april: Liverpool - Chelsea
5. maj: Crystal Palace - Liverpool
11. maj: Liverpool - Newcastle

Tekme Manchester Cityja:
21. april: Manchester City - West Bromwich
27. april: Crystal Palace - Manchester City
3. maj: Everton - Manchester City
7. maj: Manchester City - Aston Villa
11. maj: Manchester City - West Ham

Tekme Chelseaja:
19. april: Chelsea - Sunderland
27. april: Liverpool - Chelsea
4. maj: Chelsea - Norwich
11. maj: Cardiff - Chelsea

Lestvica:                             
LIVERPOOL         34 24  5  5 93:42 77
CHELSEA           34 23  6  5 66:24 75
MANCHESTER CITY   33 22  5  6 88:34 71


ŠPANIJA
Atletico je nazadnje pokal za naslov državnega prvaka dvignil leta 1996. Od takrat ni bil prvemu mestu niti blizu. Še več, rdeče-modri so v sezoni 1999/00 celo izpadli v drugo ligo, kjer so igrali dve sezoni. Tudi po vrnitvi med elito so bili colchonerosi v globoki senci Reala in Barcelone. Pot navzgor se je začela s prihodom Diega Simeoneja, ki je klub prevzel decembra 2011. Atletico je v enem letu osvojil tri lovorike - Evropsko ligo (Athletic Bilbao), Superpokal (Chelsea) in Kraljevi pokal (Real Madrid), a je bil v prvenstvu še vedno daleč zadaj. Še lani so za prvakom Barcelono na koncu zaostali za 24 točk. Tudi letos so vsi govorili o Barceloni in Realu, toda Diego Simeone je kljub odhodu najboljšega igralca Radamela Falcaa v Monaco ustvaril moštvo, ki je uspešnica leta. Da je zgodba še večja, se je Atletico za nameček uvrstil še v polfinale Lige prvakov.

Atletico ima pet tekem pred koncem tri točke prednosti pred Realom in štiri pred Barcelono. Prva past čaka Madridčane 27. aprila, ko gostujejo pri Valencii. Ta obračun bo ravno med obema tekmama polfinale Lige prvakov s Chelseajem, a na istem bo tudi Valencia, ki v polfinalu Evropske lige igra s Sevillo. Neugodno bo tudi gostovanje čez teden dni pri Levanteju, veliki finale pa bo 18. maja na Camp Nouu proti Barceloni, ki pa se lahko ob predhodnih štirih zmagah Atletica spremeni v revijalno tekmo.

Tekme Atletico Madrida:
18. april: Atletico Madrid - Elche
27. april: Valencia - Atletico Madrid
4. maj: Levante - Atletico Madrid
11. maj: Atletico Madrid - Malaga
18. maj: Barcelona - Atletico Madrid

Tekme Real Madrida:
26. april: Real Madrid - Osasuna
4. maj: Real Madrid - Valencia
7. maj: Valladolid - Real Madrid
11. maj: Celta Vigo - Real Madrid
18. maj: Real Madrid - Espanyol

Tekme Barcelone:
20. april: Barcelona - Athletic Bilbao
27. april: Villarreal - Barcelona
3. maj: Barcelona - Getafe
11. maj: Elche - Barcelona
18. maj: Barcelona - Atletico Madrid

Lestvica:                              
ATLETICO MADRID  33 26  4  3  72:22  82
REAL MADRID      33 25  4  4  94:32  79
BARCELONA        33 25  3  5  92:27  78