Robin Knoche je dosegel odločilni zadetek v Kielu. Foto: Reuters
Robin Knoche je dosegel odločilni zadetek v Kielu. Foto: Reuters
Trener Bruno Labbaida je pravi mojster dodatnih kvalifikacij. Tudi s Hamburgom mu je uspelo pred tremi leti. Foto: Reuters
Nogometaši Wolfsburga so lani v dodatnih kvalifikacijah premagali Eintracht iz Braunschweiga (1:0 in 1:0). Letos so znova uspeli preprečiti izpad. Foto: Reuters

Trener Bruno Labbadia si je pošteno oddahnil, saj imajo volkovi enega izmed največjih proračunov v nemškem prvenstvu, že drugo leto zapored pa so se reševali v dodatnih kvalifikacijah. V zadnjem krogu so ugnali Köln s 4:1 in si zagotovili 16. mesto, Holstein Kiel pa je bil tretji v drugi ligi. V Bundesligo sta se neposredno uvrstila Fortuna iz Düsseldorfa in Nürnberg.

Prejšnji četrtek je imel Kiel priložnost za presenečenje, zapravil je veliko priložnosti, Josip Brekalo in Yunus Malli pa sta tehtnico prevesila na stran Wolfsburga.

Knoche odločil z glavo
12.000 gledalcev je napolnilo stadion Holstein in upalo na senzacijo. Po četrt ure je Malli zatresel mrežo gostiteljev z desetih metrov in se že veselil zadetka, videosodnik pa je takoj signaliziral Danielu Siebertu, da je Divock Origi stal pred vratarjem Kennethom Kronholmom v nedovoljenem položaju in mu oviral pogled. Kiel v prvem polčasu ni imel velike priložnosti.

Na začetku drugega dela je spretni Aaron Seydel zapretil s peto, a je bil Koen Casteels na mestu. Odločitev je padla četrt ure pred koncem, ko je Maximilian Arnold podal iz kota, obramba Kiela pa je pozabila na Robina Knocheja, ki je popolnoma neoviran s petih metrov z glavo zabil žogo v mrežo.

Kapetan Kiela Rafael Czichos je štiri minute pred koncem po kotu poslal žogo v mrežo, a je to storil z roko, kar je opazil videosodnik in zadetek ni veljal. Zvesti navijači so kljub porazu svoje ljubljence pospremili s stoječimi ovacijami.

Labbadia: Najtežja služba v trenerski karieri
"To je bila najtežja služba, ki sem jo imel v trenerski karieri. Ko so me določili za "gasilca", sem prejel številne kritike. Nekateri navijači so me sovražno pričakali in mi sploh niso dali možnosti, da se dokažem. Popolnoma sem se izpraznil v boju za obstanek. To ni nikoli lahko, napetost je ogromna. Kiel je bil nevaren izzivalec," je pojasnil Labbadia.

"Zelo sem razočaran, saj smo bili precej boljši na povratni tekmi. Če bi povedli z 1:0, bi se Wolfsburg še tresel. Celotni Nemčiji smo dokazali, da se tudi na severu igra vrhunski nogomet," je poudaril trener Kiela Markus Anfang, ki bo naslednjo sezono vodil Köln v drugi ligi.

Edini naslov nemškega prvaka je Wolfsburg osvojil v sezoni 2008/09, ko sta blestela Edin Džeko in Grafite. Volkovi so od leta 1997 stalni člani nemške elite.

Dodatne kvalifikacije, povratna tekma:
Holstein Kiel - WOLFSBURG 0:1 (0:0)
12.000; Knoche 75.

Holstein Kiel: Kronholm, Herrmann (80./Peitz), Schmidt, Czichos, van den Bergh, Kinsombi, Schindler, Weilandt (76./Janzer), Mühling, Seydel, Ducksch.

Wolfsburg: Casteels, William, Knoche, Brooks, Uduokhai, Guilavogui, Malli (76./Camacho), Arnold, Steffen, Brekalo (92./Blaszczykowski), Origi (84./Dimata).

Sodnik: Daniel Siebert



Prva tekma:
WOLFSBURG - HOLSTEIN KIEL 3:1 (2:1)
28.800; Origi 13., Brekalo 40., Malli 56.; Schindler 34.