Pred prihodom v Ljubljano je 32-letni Joksimović igral za Igokeo, Scavolini, Lokomotivo Kuban, Hemofarm, Pivovarno Laško in Koper. Foto: Aleš Fevžer
Pred prihodom v Ljubljano je 32-letni Joksimović igral za Igokeo, Scavolini, Lokomotivo Kuban, Hemofarm, Pivovarno Laško in Koper. Foto: Aleš Fevžer
Nebojša Joksimović
Slovenski reprezentant Neojša Joksimović letos prvo sezono igra v zeleno-belem dresu Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zunaj kluba je lahko govoriti, moraš pa vedeti, kaj se dogaja znotraj kluba. Nimam vseh informacij. Kar vem, se bo klub zagotovo zavzemal za 'wild card'. Verjamem, da ga bo Olimpija dobila, saj ima bogato tradicijo ne le na našem območju, ampak v vsej Evropi. Mislim, da so tudi letos dostojno zastopali klub v tem tekmovanju. Bilo je tudi veliko ljudi. Če ne bodo dobili, ne vem … Saj pravim, imam premalo informacij.

Nekdanji kapetan Goran Jagodnik o Olimpiji in evropskem pokalu
Športni izziv
Hopsi poskrbeli za hladen tuš v Stožicah
Kaj je prinesla Jadranska liga 2013/14?

uži igranje v Eurocupu," je trdno prepričan Nebojša Joksimović, eden izmed najbolj izkušenih košarkarjev iz zmajevega gnezda.

Olimpija je sezono v Ligi ABA končala na desetem mestu (11 zmag, 15 porazov), s čimer je zaostala za pričakovanji, saj so si v Stožicah obetali boj za najboljših šest, kar bi samodejno prineslo vstopnico za evropsko tekmovanje, potihoma pa je morda kdo v prestolnici razmišljal tudi o spogledovanju z zaključnim turnirjem regionalnega tekmovanja, toda od najboljših štirih so bili zmaji oddaljeni - morda nekoliko pretirano rečeno - svetlobna leta.

"Če pogledam, kako malo zmag nas je ločilo od želenega šestega mesta … In če pogledam štiri tekme zapored, ki smo jih imeli doma, ko so se nam pripetili te spodrsljaji … Samo to nas je že stalo te uvrstitve. Da ne začenjam z 0:6 na začetku, ko bi zmaga ali dve prinesli povsem drugačen razplet in potem je bilo enako med sezono, na primer Cibona v gosteh, pa doma Cedevita in na začetku seveda Zvezda. Če prištejemo par zmag, ki bi jih realno lahko iztržili, bi bili tam, kjer je zdaj Igokea, če ne bi bilo celo dosegljivo peto mesto," je nastope v jadranskem tekmovanju opisal Joksimović.

Nekatere zmage dokaz, česa je ekipa sposobna
Za ljubljanskim klubom, nekdaj jugoslovanskim in tudi evropskim velikanom, je, vsaj za zdaj, še ena klavrna sezona. V Ligi ABA, na katero bi se morali osredotočiti, saj prinaša evropske vstopnice, so že začeli s kar šestimi porazi in po tako katastrofalnem začetku je težko ujeti ritem in korak z nasprotniki, še posebej, če meriš vsaj v zgornjo polovico lestvice: "Nas je zaznamovalo, a smo se v delu sezono vrnili, kar po porazih ni lahko. Težko je ujeti neki ritem, a nam je uspelo. Po drugi strani obstajajo tudi objektivni razlogi. Poškodbe, ki so nas pestile od samega začetka, so razbile neki koncept. Vseeno smo pokazali v Eurocupu in nekaj tekmah Lige ABA, da smo marsikaj sposobni in da je veliko odvisno od nas. Vse je odvisno od našega pristopa in borbenosti. Če bo to sporno, bo položaj težek, če pa smo pravi, potem lahko marsikaj naredimo."

Kljub nastopom v Ligi ABA, ki so zaostali za pričakovanji, pa so Ljubljančani z nekaterimi tekmami dokazali, da je ekipa zagotovo sposobna boljših izidov. Predvsem v Eurocupu, ko so celo v prvem delu v svoji skupini zasedli prvo mesto, dvakrat na kolena spravili Valencio, ki je v Španiji na drugem mestu, enkrat tudi Banvit, ki vodi v Turčiji, in v jadranski ligi Partizan, ki se je prebil v Top 16 Evrolige: "To so bili svetli in lepi trenutki. Eurocup nam je pomagal dvigniti formo. Že od začetka smo zmagovali in potem so zmage prišle tudi v Ligi ABA. Nam je koristil. Te velike zmage – še posebej proti Valencii – pomenijo, da ta ekipa lahko iztrži veliko več. Lahko bi, ampak za kaj takega je treba rasti iz tekme v tekmo, moraš delati maksimalno in se učiti, tudi ko zmagaš, moraš pobrati dobre stvari in jih prenesti na naslednjo tekmo. Enako velja za poraze. Je pa res, da nam ni uspelo narediti serije lepega števila zmag, tako kot smo na koncu jadranske lige, ravno to nam je manjkalo, da bi skočili kakšno mesto višje."

Olimpijino mesto je v Evropi
Zmaji so za letošnjo sezono dobili povabilo v Eurocup, tudi v prihodnji sezoni pa bodo morali upati, da dobijo 'wild card', saj jim ni uspelo zasesti mest v Ligi ABA, ki še peljejo v evropski pokal. V Ljubljani so prepričani, da bo vodstvo drugega najmočnejšega tekmovanja stare celine zavoljo tradicije Olimpije znova ponudili mesto zmajem. Podoben primer je bila Cibona, ki je dobila 'wild card' kljub serijskim porazom v evropskih tekmovanjih: "Glede na to, kakšno tradicijo ima Olimpija, si zagotovo zasluži igranje v Eurocupu. Da se ne bi igrala Evropa naslednje leto, je samo negativno. Vsak ima sicer svojo filozofijo, ampak Olimpijina je zagotovo povezana z igranjem v Evropi."

Vsako sezono znova Olimpija spreminja ekipo, čeprav vsako sezono znova vsi poudarjajo, kako pomembna je kontinuiteta. Joksimović lahko govori iz lastnih izkušenj, kajti Igokea je iz igranja bosanske lige, ko je zadržala jedro ekipe, celo prišla do prvega mesta po rednem delu jadranske lige: "Kar smo mi naredili v Igokei, je dober rezultat izhajal iz tega, da so v klubu zadržali ekipo iz državnega prvenstva, nato pa jo nadgradili z nekaj igralci, ki so bili vajeni na takem nivoju. Rezultat je bil posledica tega. Pred tem se je vsako sezono menjala ekipa, registriralo po 20 igralcev in zato je klub bil, kjer je bil. Vedno pod povprečjem. Podobno je bilo letos, ko se niso držali iste filozofije in je izidi izostal."

Vsi dodatno motivirani proti Krko in Olimpiji
Podoben primer, nadgrajen še z vzgojo in dajanjem priložnosti mladim košarkarjem, je Partizan, ki je branilec jadranskega naslova in vnovičen udeleženec Top 16 Evrolige: "Vzemimo Partizan za primer. Vsaj pol ekipe zadrži in jo potem obnovi ter je že deset let v vrhu. V Evropi na domačem igrišču lahko presenetijo vsakega, so konkurenčni in bo rezultat. Samo to, da ekipa ostane skupaj, je že veliko. Partizan je bil tako nepremagljiv v Srbiji in tudi v Ligi ABA."

Zdaj so misli Olimpije usmerjene v državno prvenstvo, kjer zmaji naskakujejo prvi naslov po štirih letih, letos pa so po šestih letih morali pokalno lovoriko prepustiti Krki. Tudi Lige Telemach niso dobro začeli, sprva so sicer nadigrali Rogaško in Zlatorog, toda v tretjem krogu so jih presenetili Hopsi: "Če nimaš izkušenj, lahko podcenjuješ nasprotnika. V vsaki pripravi, ko si favorit na papirju, se moraš zavedati, da bodo vsi motivirani proti tebi in bodo igrali nad svojimi možnostmi. Vsi bodo igrali tako proti Olimpiji in proti Krki. Nato je treba vedno računati. To nas je stalo tokrat, saj nismo vzpostavili pravega ritma. Cel prvi polčas, ne le prvo četrtino. Potem smo imeli nekaj minut igre, kakršna bi mogla biti stalnica na vsaki tekmi, ne glede na to, proti komu igraš, če hočeš nekaj narediti. Sicer se boš vsako tekmo mučil in bo še prihajalo do spodrsljajev."

Vsi se spominjajo le, kar je bilo na koncu
"Še dolga pot je do konca. Ne splača se sicer gledati toliko v prihodnost. Čaka nas še zelo veliko pomembnih tekem. Naslednja, ki nas čaka, je izjemno pomembna. Lahko se vrnem na ta 'kiks' proti Hopsom, ki bo popravljen samo z zmago na naslednji tekmi. Do konca si ne smemo več privoščiti spodrsljaja, saj samo tako lahko računamo na kar koli. Ne bo lahko, o tem ni dvoma, saj bodo iskali priložnosti proti velikim klubom. Še posebej pa ne bo lahko proti Krki, ki je v zadnjih letih državni prvak in ima veliko samozavesti. Moramo računati na vse prednosti, ki jih imajo nasprotniki,"
je dodal izkušeni Koprčan, ki se je izkazal na lanskem Eurobasketu.

Turbulentna sezona bo ob koncu vendarle lahko ocenjena kot pozitivna – jasno z naslovom državnega prvaka: "Vsi se spomnijo tistega, kar je bilo na koncu. Nihče ti ne bo rekel, koga vse si premagal med sezono, če posla ne narediš na koncu tako, kot je treba. Zagotovo je tempiranje forme najpomembnejša stvar, in če si na koncu pravi, se tudi marsikaj slabega, kar je bilo med sezono, pozabi."

Zunaj kluba je lahko govoriti, moraš pa vedeti, kaj se dogaja znotraj kluba. Nimam vseh informacij. Kar vem, se bo klub zagotovo zavzemal za 'wild card'. Verjamem, da ga bo Olimpija dobila, saj ima bogato tradicijo ne le na našem območju, ampak v vsej Evropi. Mislim, da so tudi letos dostojno zastopali klub v tem tekmovanju. Bilo je tudi veliko ljudi. Če ne bodo dobili, ne vem … Saj pravim, imam premalo informacij.

Nekdanji kapetan Goran Jagodnik o Olimpiji in evropskem pokalu
Športni izziv
Hopsi poskrbeli za hladen tuš v Stožicah
Kaj je prinesla Jadranska liga 2013/14?