Allianz Arena je eden izmed dveh kandidatov za gostitelja polfinala in finala. Foto: EPA
Allianz Arena je eden izmed dveh kandidatov za gostitelja polfinala in finala. Foto: EPA

Euro 2020 bo prvi, ki bo potekal po novem sistemu v več državah, finale pa bo bodisi v Londonu na Wembleyju ali v Münchnu na Allianz Areni. Rok za oddajo vlog se je iztekel v petek opolnoči.

Končna odločitev o tem, katera mesta bodo gostila tekme, bo padla 19. septembra na zasedanju izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa). Prirediteljev bo 13, med temi jih bo 12 standardnih s tremi tekmami predtekmovanja in eno v izločilnem delu tekmovanja, en prireditelj pa bo dobil finalni paket s polfinaloma in odločilno tekmo za prvaka. Za ta paket sta kandidata le dva, London in München, saj sta le angleška in nemška nogometna zveza poslali dokumentacijo za izvedbo odločilnih tekem.

Gostitelji bodo odigrali dve tekmi na domačih tleh
Članice Uefe, ki so poslale prijave, so Azerbajdžan z Bakujem, Belorusija z Minskom, Belgija z Brusljem, Bolgarija s Sofijo, Danska s Köbenhavnom, Anglija z Londonom, Makedonija s Skopjem, Nemčija z Münchnom, Madžarska z Budimpešto, Izrael z Jeruzalemom, Italija z Rimom, Nizozemska z Amsterdamom, Irska z Dublinom, Romunija z Bukarešto, Rusija s St. Peterburgom, Škotska z Glasgowom, Španija z Bilbaom, Švedska s Stockholmom in Wales s Cardiffom.

Reprezentance tistih gostiteljev prvenstva, ki se bodo uvrstili na Euro, bodo imele zagotovljeni dve tekmi na domačih tleh v skupinskem delu tekmovanja.

"Zelo smo zadovoljni, da smo dobili toliko prijav. Euro 2020 ob 60-letnici tekmovanj bo zgodovinski dogodek, želimo ga deliti s čim več državami. Želimo, da se prvenstvo razširi in da ima čim več navijačev priložnost videti takšno tekmovanje v živo,"
je dejal predsednik Uefe Michel Platini.
Turčija, ki je bila najresnejša kandidatka za prireditelja Eura 2020, preden je Uefa uvedla nov format, se ni odločila za sodelovanje. Turki so sporočili, da se želijo osredotočiti na kandidaturo za Euro 2024, ko bo prvenstvo znova priredila samo ena država. Prav tako so od kandidature odstopili Armenija, Hrvaška, Češka, Finska, Francija, Grčija, Kazahstan, Poljska, Portugalska, Srbija, Švica in Ukrajina.