Prvi zvezdnik turške reprezentance je nogometaš Barcelone Arda Turan, ki je tudi kapetan izbrane vrste. Foto: EPA
Prvi zvezdnik turške reprezentance je nogometaš Barcelone Arda Turan, ki je tudi kapetan izbrane vrste. Foto: EPA
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin je dejal, da bi NZS rad, da čim več reprezentantov prihaja iz slovenskih klubov. Foto: www.alesfevzer.com

Dve prijateljski tekmi torej čakata vrsto Srečka Katanca pred septembrskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018. Na začetku skupščine Nogometne zveze Slovenije na Brdu je predsednik Aleksander Čeferin napovedal, da bodo v Stožicah junija gostovali turški nogometaši.

Slovenci so se s Turčijo doslej pomerili le enkrat, in sicer 31. maja 2013 v Bielefeldu, ko so prav tako na prijateljski tekmi slavili z 2:0. Takrat sta bila strelca Milivoje Novaković in Tim Matavž. Turčija bo sicer tekmo izkoristila kot pripravljalno za evropsko prvenstvo v Franciji (10. junij do 10. julij), kjer bo igrala v skupini D skupaj s Španijo, Češko in Hrvaško.

Registriranih 38.075 nogometašev
Sicer pa so na skupščini delegati sprejeli program dela in finančni načrt za leto 2016. Prihodkov NZS-ja je bilo v poslovnem letu 2015 10,8 milijona evrov, največ, 31 odstotkov, so prinesle medijske pravice, po 19 odstotkov pa sponzoriranje in oglaševanje ter Uefa. Iz javnih virov je NZS dobil štiri odstotke, tri pa od Fife. Odhodki so znašali 10,8 milijona evrov, 24 odstotkov je bilo namenjenih članski reprezentanci, sledi klubski nogomet z 21 odstotki.

V letu 2016 bodo prihodki predvidoma znašali 10,7 milijona evrov, od tega bo 31 odstotkov od medijskih pravic, 21 od Uefe, 17 od sponzoriranja in oglaševanja, le pet iz javnih virov, tri pa od Fife. Odhodki bodo prav tako znašali 10,7 milijona evrov, največ bo šlo za klubska tekmovanja, in sicer 23 odstotkov, 19 pa za člansko reprezentanco. Na NZS-ju so se spomnili tudi uspehov in spodrsljajev iz preteklega obdobja. Ob naštevanju uspehov so poudarili, da je imel NZS ob koncu leta 2015 registriranih 38.075 nogometašev, od tega 392 neamaterjev, kar 23.467 pa igralcev do 18. leta starosti. Ima tudi 287 klubov, 988 sodnikov in pomočnikov sodnikov ter 1440 trenerjev.

Razloge, kako da bo odstotkovno več denarja namenjenega klubskemu nogometu, pa je pojasnil prvi mož NZS-ja: "Razlog je v tem, da se klubski nogomet zelo širi, da je zelo velik interes zanj in da je že ves čas naš cilj narediti boljšo slovensko ligo. Reprezentanca A bo tako ali tako igrala po svojih sposobnostih. Članski reprezentanti v glavnem igrajo v tujih klubih, mi bi pa radi, da bi čim več reprezentantov počasi prihajalo iz slovenskih klubov."

Večji obisk Prve lige
Kot pravijo pri NZS-ju, so ponosni tudi na Prvo ligo, saj je gledanost rekordna, obisk pa se je v primerjavi s prejšnjo povečal za več kot 22 odstotkov. Prav tako je bila v primerjavi s prejšnjim obdobjem za 34 odstotkov višja tudi televizijska gledanost tekem članske izbrane vrste v kvalifikacijah za EP 2016. V prihodnje bodo na reprezentančni ravni prednjačili člani s kvalifikacijami za SP 2018, na klubski ravni pa si želijo regularnost in kredibilnost tekmovanj. Spodbujali bodo gradnjo 40 infrastrukturnih projektov, centre NZS-ja za mlajše kategorije in veliko drugega.

NZS je ob tem podelil tudi plakete, ki so jih dobili Pavel Bukovec, Bruno Perša, Ivan Smodiš, Aleksandar Mirosavljević, Janez Grandovec, Aleksander Kavčič, Bojan Erlih, Drago Balajc, Otmar Komel, Ivo Bauman in Gorazd Černila, posebni priznanji pa sta dobila 90-letnici klub Jadran Hrpelje - Kozina, za razvoj nogometa pa občina Grosuplje. Na skupščini, na kateri je imelo 29 delegatov glasovalno pravico, je predsednik Čeferin poudaril predvsem to, da so končno to izpeljali v novih prostorih na Brdu pri Kranju, ki so po njegovem mnenju velik uspeh v bitki z birokratskimi ovirami. Navzoče je pozval tudi k obisku slavnostnega odprtja centra na Brdu, ki bo 6. maja.