Padajo tudi tako nedotakljivi nogometni vladarji, kot je Nicolas Leoz, 27 let kralj južnoameriške zveze. Foto: Reuters
Padajo tudi tako nedotakljivi nogometni vladarji, kot je Nicolas Leoz, 27 let kralj južnoameriške zveze. Foto: Reuters

Leta 1990 je bil v Ljubljani, ko smo priredili tekmo Jugoslavija - Španija pred svetovnim prvenstvom v Italiji. Kakšen glamur se je šel ta gospod Leoz. Koliko je to stalo! Noben francoski šampanjec ni bil dovolj dober. Imel pa je s seboj tajnico, ki je bila a la Larissa Riquelme. Obnašal se je, kot da je ves svet njegov in ima denarja, kolikor hoče.

Andrej Stare o izkušnji z Nicolasom Leozom.
Nicolas Leoz - hišni pripor za nekdanjega predsednika Conmebola
Leoz je v zlasti z nogometom obsedeni Južni Ameriki užival status najvišjega državnika, zdaj pa je v domačem Paragvaju v hišnem priporu in čaka na morebitno izročitev ZDA. Foto: Reuters
Jerome Valcke
Generalni sekretar Fife Jerome Valcke je odpovedal potovanje na začetek svetovnega prvenstva za ženske, ki se v Kanadi začenja v soboto. NY Times piše, da je glavni Blatterjev pomočnik leta 2008 prenakazal 10 milijonov dolarjev, ki jih je Jack Warner porabil za podkupnine pri pridobivanju podpore za Južno Afriko 2010. Fifa je že odgovorila, da je izplačilo sporne vsote odobril dolgoletni podpredsednik Fife Julio Grondona, ki pa je lani umrl. Foto: EPA

Zadnji napad ameriških in švicarskih preiskovalcev na korupcijo in podkupovanje v Svetovni nogometni zvezi nista bila samo nevihta med volilnim kongresom Fife, temveč pretres, ki še naprej zahteva žrtve med vodilnimi funkcionarji svetovnega nogometa.

Concacaf v celoti obglavljena
Brez izdatnega pojasnila je Fifa suspendirala Enriquea Sanza, generalnega sekretarja nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf). Celinska zveza je sporočila, da je bil Sanz začasno suspendiran iz vseh nogometnih dejavnosti zaradi preiskave ameriških oblasti in postopka, ki ga je uvedla Fifina etična komisija.

Med šokantnim jutranjim vdorom v hotel Baur au Lac prejšnjo sredo v Zürichu dan pred začetkom Fifinega kongresa sta bila med sedmerico visokih Fifinih funkcionarjev aretirana tudi predsednik Concacafa Jeffrey Webb in njegov pomočnik Costas Takkas. Skupno 14 aretiranim (9 zdajšnjim in nekdanjim funkcionarjem in 5 poslovnežem iz kroga pokroviteljev) zdaj grozi izročitev ZDA, kjer jih ameriško pravosodno ministrstvo na podlagi preiskave FBI-ja bremeni sistematičnega podkupovanja, za kar naj bi v zadnjih 24 letih porabili 130 milijonov evrov.

Hišni pripor za vladarja Conmebola
Še bolj je pomenljiva novica iz Paragvaja, kjer domuje južnoameriška nogometna zveza. Sodišče v Asuncionu je na podlagi zahtevka iz ZDA izdalo zaporni nalog za Nicolasa Leoza, ki je kar 27 let predsedoval Conmebolu. 86-letni Paragvajec je začasno v hišnem priporu, dokler sodišče ne odloči o izročitvi ali morebitnem lastnem postopku. "Pred njegovo hišo je policijski avtomobil in ostaja v hišnem priporu," so potrdili na sodišču.

Leoz je bil do leta 2013 skoraj tri desetletja vladar južnoameriškega nogometa in eden ključnih zaveznikov zadnjih dveh predsednikov Fife: Joaa Havelanga (1974-1998) in Seppa Blatterja, ki je bil v petek v Zürichu še petič izvoljen za predsednika najvplivnejše športne zveze na svetu. Ravno racija in aretacije v Zürichu, kjer je bil aretiran tudi zdajšnji predsednik Conmebola Urugvajec Eugenio Figueredo, so tudi dokončno pahnile Fifo v najhujšo krizo moderne dobe.

Bo zapel tudi padli Jack Warner?
Nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in predsednik Concacafa Jack Warner je v pogovoru za nemško revijo Stern dejal, da bi morali preiskati tudi novega in starega predsednika krovne nogometne organizacije Seppa Blatterja.

"Nihče drug ni prinesel več sramote Fifi," je o 79-letnem Blatterju povedal Warner, ki se mu obeta izročitev ZDA po aretaciji zaradi domnevnega podkupovanja. Sama Fifa je Warnerja zaradi podkupovanja suspendirala leta 2011, ko naj bi skušal pridobivati glasove za Katarca Mohameda bin Hamana, predsedniškega protikandidata, ki je bil prav tako suspendiran in izključen, čeprav je bil leto predtem ključni mož zmagovite kandidature Katarja za tako sporni SP 2022.

Ameriški žvižgač glavni vir preiskave
Ameriško preiskavo, ki se osredotoča na dodelitev in posle okoli SP-jev 2010 in 2014, sicer poganja priznanje in pričevanje Chucka Blazerja, dolgoletnega predsednika Concacaga in člana izvršnega odbora Fife med letoma 1996 in 2013. Resno bolni Američan se je namreč pogodil z davčnimi in pravosodnimi oblastmi ter priznal krivdo za izsiljevanje, pranje denarja, izmikanje davkom in ponarejanje.

Milijoni navijačev si zaslužijo več
Svoj lonček k veliki krizi Fife je pristavila tudi Evropska unija. "Korupcija nima mesta v športu," je dejala predstavnica Evropske komisije Nathalie Vandystadt. "Fifa je imela dovolj časa in priložnosti za reforme. Zdaj je čas za spremembe," je povedala Vandystadtova in dodala: "Milijoni navijačev po svetu so izgubili zaupanje. Zaslužijo si več."
Oglejte si pogovor iz Studia City, kjer sta se o aferi Fifa razgovorila Andrej Stare in Rok Tamše

Leta 1990 je bil v Ljubljani, ko smo priredili tekmo Jugoslavija - Španija pred svetovnim prvenstvom v Italiji. Kakšen glamur se je šel ta gospod Leoz. Koliko je to stalo! Noben francoski šampanjec ni bil dovolj dober. Imel pa je s seboj tajnico, ki je bila a la Larissa Riquelme. Obnašal se je, kot da je ves svet njegov in ima denarja, kolikor hoče.

Andrej Stare o izkušnji z Nicolasom Leozom.
Andrej Stare in Rok Tamše o aferi Fifa
Andrej Stare in Rok Tamše o aferi Fifa