Veselje Thiaga Alcantare po zadetku za vodstvo z 2:1 v 31. minuti. Foto: EPA
Veselje Thiaga Alcantare po zadetku za vodstvo z 2:1 v 31. minuti. Foto: EPA
Isco
Isco (desno) je v 66. minuti z 11-metrovke povišal na 4:1. Foto: EPA
Ciro Immobile
Ciro Immobile je v 10. minuti izenačil na 1:1. Foto: EPA
Italija
Razočaranje Italijanov po porazu. Foto: EPA

Junak finalne tekme je bil nogometaš Barcelone Thiago Alcantara, ki je v prvem polčasu dosegel hat-trick. Za Španijo je zadel še Isco, medtem ko sta za "azzurre" mrežo zatresla Ciro Immobile in Fabio Borini.
Španija je ubranila naslov izpred dveh let s prvenstva na Danskem, ko je bila v finalu z 2:0 boljša od Švice. Tudi tedaj je zadel Alcantara, s prostega strela z velike razdalje je postavil končni izid in bil izbran za najboljšega igralca tekme.
Izkoristili dve 11-metrovki
Tokrat je mrežo Italijanov načel v 6. minuti z glavo po podaji s štirimi goli najboljšega strelca prvenstva Alvara Morate. Vodstvo Špancev pa ni trajalo dolgo. Že štiri minute pozneje se je namreč Immobile dobro odzval po dolgi podaji iz obrambnih vrst in žogo poslal v mrežo prek Davida De Gee. Ta se je izkazal v 25. minuti, ko je obranil strel Alessandru Florenziju, predtem pa je italijanski vratar Francesco Bardi obranil atraktiven poskus Kokeja.
V 31. minuti je italijanska obramba, šibki člen izbrane vrste, po novi napaki v kazenskem prostoru "prepustila" žogo Alcantari, ki je zadel za 2:1. Šest minut pozneje je Giulio Donati v kazenskem prostoru zrušil Cristiana Tella, Alcantara pa je z bele točke zadel še tretjič.
Zmagovalca je dokončno odločil Isco v 66. minuti, ko je unovčil novo 11-metrovko po prekršku Vasca Reginija nad Martinom Montoyo. V 80. minuti so Italijani zgolj kozmetično popravili izid. Podal je Lorenzo Insigne, z roba kazenskega prostora pa je po tleh lepo meril Fabio Borini.
Čez dve leti prvenstvo na Češkem
Naslednji EP bo leta 2015 na Češkem. Slovenija bo v kvalifikacijah igrala v skupini 2 skupaj z Bolgarijo, Rusijo, Dansko, Andoro in Estonijo.

Na prvenstvu je nastopilo osem reprezentanc. V skupini A je tekmovanje na prvem mestu končala Italija pred Norveško, Izraelom in Anglijo, v skupini B pa Španija pred Nizozemsko, Nemčijo in Rusijo. V polfinalu so Italijani z 1:0 izločili Nizozemce, Španci pa s 3:0 Norvežane.
Največje razočaranje prvenstva so bili Nemci, ki te dni niso bili uspešni niti v mlajših kategorijah. Reprezentanci do 17 in 19 let se nista uvrstili na EP. Angleži so izgubili na vseh treh tekmah, kar je z izgubo službe plačal selektor Stuart Pearce.

EP do 21 let, finale:
ITALIJA - ŠPANIJA 2:4 (1:3)
29.320; Immobile 10., Borini 80.; Alcantara 6., 31., 38./11-m, Isco 66./11-m
Italija: Bardi, Donati, Bianchetti, Caldirola, Regini, Florenzi (58./Saponara), Rossi, Verratti (76./Crimi), Insigne, Immobile (58./Gabbiadini), Borini.

Španija: De Gea, Montoya, Martinez, Bartra, Moreno, Koke (86./Camacho), Illarramendi, Tello (70./Muniain), Alcantara, Isco, Morata (80./Rodrigo).

Sodnik: Matej Jug (Slovenija)