Pritisk na Blatterja se stopnjuje iz ure v uro. Foto: EPA
Pritisk na Blatterja se stopnjuje iz ure v uro. Foto: EPA
FBI naj bi preiskoval tudi Blatterja
Blatter se poslavlja po 17 letih

Novica za zdaj še ni uradno potrjena. Švicarsko tožilstvo je v torek zanikalo, da bi bil Blatter med osumljenci v preiskavi, zato pa New York Times, ABC News in tiskovna agencija Reuters poročajo, da so Američani preiskavo razširili tudi na nanj.

"Pričakujemo, da si bodo tisti, ki smo jih osumili, skušali rešiti kožo, in zdaj samo čakamo, kdo bo v tej dirki najprej spregovoril," je neimenovani vir za ABC News razkril taktiko preiskovalcev FBI.

Blatter se je doslej več kot uspešno izmikal preiskavam in ugibanja, da je bil zelo dobro seznanjen s korupcijskimi ravnanji svojih podrejenih v nogometni organizaciji, vedno zelo kategorično zanikal.

"V tem trenutku o tem vprašanju ne morem povedati nič konkretnega. Seveda pa je treba vedeti, da je Fifa skorumpirana do najvišjih ravni. Obtožili smo 14 ljudi, med njimi visoke uslužbence, najvišje predstavnike zvez in člane Fifinega izvršilnega odbora. Tisto, kar smo ugotovili med preiskavo, je še zlasti zaskrbljujoče. Vsakič, ko je Fifa po notranji preiskavi sama odstranila skorumpirane uslužbence, so njihovo mesto zasedli ljudje, ki so nadaljevali s spornim delovanjem. Svoj položaj so videli kot priložnost za sprejemanje podkupnin. Podkupovanje je vedno potekalo po istem vzorcu," je povedala ameriška zvezna tožilka Loretta Lynch.

79-letni Švicar je pod pritiskom afere po 17 letih na položaju in na začetku petega štiriletnega mandata odstopil šele po tem, ko je FBI začela preiskovati tudi transakcijo deset milijonov dolarjev iz Južnoafriške republike prek Fife do Karibov v zameno za podelitev SP 2010 Južni Afriki, za katero naj bi vedel tudi generalni sekretar FIFA Jerome Valcke, sicer najtesnejši Blatterjev sodelavec, ki velja za Švicarjevo desno roko.

Blatter bo kljub nepreklicnemu odstopu s funkcije le po štirih dneh novega mandata ostal na položaju kot vršilec dolžnosti, vse do sklica izrednega volilnega kongresa, na katerem bodo izvolili njegovega naslednika. V skladu s pravili mora biti volilni kongres razpisan vsaj štiri mesece pred volitvami.

Takoj po Švicarjevem odstopu so po nogometnih kuloarjih že zaokrožila imena morebitnih naslednikov, svetovni mediji na prvo mesto med najustreznejšimi nasledniki postavljajo prvega moža Evropske nogometne organizacije Michela Platinija, ki je včeraj pozdravil težko in pogumno Blatterjevo odločitev.

FBI naj bi preiskoval tudi Blatterja
Blatter se poslavlja po 17 letih