Thibaut Courtois je bil najboljši vratar preteklega SP-ja 2018. Belgijec velja za zelo neposrednega človeka, ki tudi ne skriva, da se v Londonu ne počuti več najbolje in si želi nazaj v Madrid, kjer se je pri Atleticu tudi prebil med najboljše čuvaje mreže, a zdaj bi rad oblekel dres Reala. Foto: Reuters
Thibaut Courtois je bil najboljši vratar preteklega SP-ja 2018. Belgijec velja za zelo neposrednega človeka, ki tudi ne skriva, da se v Londonu ne počuti več najbolje in si želi nazaj v Madrid, kjer se je pri Atleticu tudi prebil med najboljše čuvaje mreže, a zdaj bi rad oblekel dres Reala. Foto: Reuters
Jan Oblak
Jan Oblak je nogometni vratar z najvišjo tržno vrednostjo na svetu. A ob okrepitvah Atletica gre vseeno težko verjeti, da v Madridu ne bi izenačili pogodbenih pogojev, zlasti potem, ko jim je to uspelo v primeru Antoina Griezmanna, ki ga je snubila Barcelona. Ne nazadnje se bo na Atleticovem stadionu tudi igral finale Lige prvakov 2019. Foto: Reuters
Jordan Pickford, Jack Butland in Kepa Arrizabalagan so ostali trije vratarji ob Janu Oblaku, ki se omenjajo kot tarče Chelseaja, če bi Courtois res prestopil v Real Madrid. Foto: Reuters
S stavko odhod izsiljuje tudi Mateo Kovačić, ki se je naveličal vloge stalnega rezervista pri Real Madridu. V treh sezonah je 24-letni Hrvat v vseh tekmovanjih 109-krat zaigral za Madridčane, 54-krat kot rezervist, samo 22 tekem pa je odigral v celoti Foto: EPA

100 milijonov evrov znaša odkupna klavzula za slovenskega vratarja pri Atleticu Madrid. Rdeče-beli so tradicionalno po vsaki pretekli sezoni sklenili s Škofjeločanom novo izboljšano in za leto dni daljšo pogodbo ter z vedno višjo odkupno klavzulo, ki so v Španiji obvezne. A po spomladanski osvojitvi Evropske lige Atleticu do zdaj to poletje še ni uspelo podpisati z Oblakom nove izboljšane pogodbe, ob eksplozivni rasti cen na nogometni tržnici pa se v Madridu dobro zavedajo, da 100 milijonov evrov ni več cena, ki bi preplašila najbogatejše evropske klube.

(Iz)posojena rešitev: Kovačić v Chelsea, Courtois v Madrid
Štrajk oz. odsotnost s treningov je tudi prijem Matea Kovačića, ki je v minulih treh sezonah za Real Madrid odigral vsega 37 ligaških tekem in še to večinoma po vstopu s klopi. Hrvat je po koncu mundiala zahteval prodajo, a šele po zadnjem pogovoru s trenerjem Julenom Lopeteguijem so se v Madridu očitno vdali. Koristnega in vsestranskega vezista bodo po poročanju madridskih medijev posodili Chelseaju. Ob tem kroži tudi ideja, da bi tudi Courtois sprva okrepil Real kot posojen igralec.


Hazard prišel, Courtoisa od nikoder

Vendar gremo v bistvo zgodbe, zaradi katere se povezuje Oblaka s Chelseajem. V ponedeljek bi se moral s podaljšanega dopusta zaradi igranja na SP-ju v Rusiji vrnitvi vratar Courtois. Njegov belgijski rojak Eden Hazard, ki se ga prav tako povezuje s prestopom v Real Madrid, je prišel in normalno opravil prvi skupni trening s soigralci pri Chelseaju. A Courtoisa ni bilo na spregled, ne v ponedeljek, ne v torek. Na Stamford Bridgeu ne skrivajo, da nimajo pravega pojasnila, in medijem potrdili, da ne vedo, kdaj se bo vrnil vse od poletja 2014 prvi vratar modrih, katerih član je sicer od leta 2011, a bil vmes tri sezone posojen Atleticu.

"V tem trenutku je Courtoi vratar Chelseaja. Ne vem pa za prihodnost. Odvisno od kluba, predvsem pa je odvisno od njega samega, a upam, da bo Courtois ostal naš vratar," je bil odkrit novopečeni trener Chelseaja Maurizio Sarri, ki je sicer v nedeljo debitiral s porazom na angleškem superpokalu na Wembleyju proti Manchester Cityju (0:2).

Razlog za vrnitev v Madrid - otroci
Chelsea se je že vse poletje zavedal Courtoisove želje po vrnitvi v Madrid - v London je prišel ravno iz Atletica Madrida - in snubljenja Real Madrida, ki je kljub odličnim predstavam Keylorja Navasa v zadnjih letih odločen, da se bodo okrepili v vratih. Courtois ima tudi povsem osebne razloge za vrnitev v špansko prestolnico - tam živita oba njegova otroka z njegovo nekdanjo partnerko. Z otroci je bil minuli teden na Tenerih, konec tedna pa je bil v domovini, kjer je v nedeljo slovesno začel tekmo matičnega kluba Genka. Zanimivo, da je tudi odhod iz Genka pred 7 leti izsilil s štrajkom oz. odsotnostjo s treninga, a čas je pozdravil rane in neljubo ločitev.

26-letni Belgijec bi sicer trikratne zaporedne evropske prvake stal okoli 40 milijonov evrov odškodnine, saj ima s Chelseajem pogodbo samo še za eno sezono. Pred časom so bili v zahodnem Londonu najbolj navdušeni nad 1. vratarjem Anglije Jordanom Pickfordom, a naj bi Everton preveč navil odškodnino, na kar 65 milijonov evrov.

Oblaka sicer mučijo bolečine v ramenu
Tukaj se zgodba preseli h katalonskemu športnemu dnevniku Mundo Deportivo, ki je v ponedeljek zvečer bombastično zapisal, da če v torek ne pride do spremembe odnosov s Courtoisom, bo Chelsea vplačal omenjenih 100 milijonov evrov za odkupno klavzulo. Odločitev naj bi blagoslovil lastnik Roman Abramovič, saj če že zapravljajo desetine milijonov za Coutoisovega naslednika, naj se potem kupi trenutno najboljšega vratarja na svetu. Oblak je na pripravah za Atletico odigral le 45 minut na prvi tekmi priprav proti Arsenalu, medtem ko je tekmi s Stuttgartom in PSG-jem izpustil zaradi bolečin v ramenu in posledično tudi trenira s prilagojenim programom. Atletico odpira novo sezono z evropskim superpokalom v sredo, 15. avgusta, v Talinu proti mestnemu tekmecu Realu Madridu.

Vse bo jasno do četrtka popoldne
Koliko je zrn resnice v zgodbi Munda Deportiva, bomo videli v dnevu ali dveh, saj se letos poletni prestopni rok v Angliji konča že v četrtek ob 18. uri! Na Otoku medtem pišejo o drugih možnih menjavah za trmastega Courtoisa. Sky Sports poroča, da je Chelsea stopil v stik s Stoke Cityjem za nakup Jacka Butlanda za okoli 33 milijonov evrov. Kot odgovor na Mundo Deportivo je madridski športni dnevnik As skorajda sočasno zapisal, da bo Chelsea izplačal odkupno klavzulo za vratarja Athletica Bilbaa. 23-letni Kepa Arrizabalaga je leto in pol mlajši od Oblaka in ima za 20 milijonov nižjo odkupno ceno - 80 milijonov evrov.