Arjen Robben je podal za zadetek Thomasa Müllerja, potem pa je po izjemni samostojni akciji postavil končni izid. Foto: EPA
Arjen Robben je podal za zadetek Thomasa Müllerja, potem pa je po izjemni samostojni akciji postavil končni izid. Foto: EPA
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić je le 69 sekund po zadetku rdečih vragov izenačil z glavo. Foto: EPA
Patrice Evra
Patrice Evra je dosegel enega izmed najlepših golov v letošnji Ligi prvakov. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola je bil lahko zelo zadovoljen z igro svojih izbrancev v zadnje pol ure. Foto: EPA
Navijači Bayerna so tik pred začetkom srečanja poskrbeli za lepo koreografijo. Foto: EPA


Po koncu tekme (3:1) smo se v dvigalu peljali z angleškimi novinarji, ki so bili jezni predvsem na Davida Moyesa. Predvsem pozne menjave (opravil je le dve) so jih motile. Padale so sočne pripombe. "Po eni strani je kar škoda, da nismo "kasirali petarde", potem morda tega klovna ne bi bilo treba gledati v naslednji sezoni, ko ne bomo igrali niti v Evropski ligi," je pripomnil eden izmed gorečih privržencev rdečih vragov med angleško sedmo silo. Legendarnega sira Alexa Fergusona pogrešajo mnogi.
Moyes si je veliko črnih pik pridobil v Premier ligi in v obeh pokalnih tekmovanjih (poraza doma proti Sunderlandu in Swanseaju), vsekakor pa je v Ligi prvakov izvlekel veliko iz ekipe, ki bo poleti doživela prevetritev. United se je znova disciplinirano branil, čakal na svoje priložnosti. Še pred leti bi vodstvo znali zadržati, tokrat pa so prejeli zadetek za 1:1 v prvi akciji Bayerna po izvajanju sredine. Med goloma je minilo le 69 sekund.
V zadnje pol pol ure jim je zmanjkalo moči, v odločilnih trenutkih so bili branilci za korak prepočasni. Posebej strelec Evra je bil dvakrat slabo postavljen. Zelo se je poznala odsotnost sijajnega Juana Mate, ki je trenutno najboljši igralec vragov, a v Ligi prvakov po prestopu iz Chesleaja ni imel pravice nastopa.
Moyes: Vodstvo bi morali zadržati vsaj 10 minut
"Vsak šolar se zaveda, da ne sme prejeti zadetka takoj zatem, ko ga doseže. Ravno to se nam je zgodilo. Morali bi zdržati vsaj deset minut, Bayern pa je krenil iz sredine in izenačil. Imeli smo dovolj izkušenih igralcev na zelenici, ki bi morali znati zadržati prednost. Zelo sem zadovoljen z našo igro, pokopale pa so nas majhne napake. Bayern je odlična ekipa, dokazali so, da niso zastonj evropski prvaki. Zelo smo jim otežili delo, dolgo časa smo bili odlično postavljeni. Po izenačenju se je sistem podrl, čeprav bi vseeno lahko dosegli drugi gol. Nismo zdržali do konca," je razlagal 50-letni Moyes.
Čez leto dni spet med elito
"Zavedam se, da naslednjo sezono ne bomo igrali v Ligi prvakov, čeprav nismo veliko oddaljeni od tega. Upam, da se vrnemo že čez leto dni, vse bomo podredili temu cilju, poleti bomo okrepili moštvo," je še dodal strateg rdečih vragov.
"Zelo sem razočaran. Po vodilnem zadetku smo bili v odličnem položaju, a le 20 sekund po izvajanju sredine prejmemo izenačenje. To je bilo zares grenko," je misli strnil Michael Carrick.
Lahm kot zadnji vezist še koristnejši
Guardiola se je pred tekmo zavedal, da si niti slučajno ne sme privoščiti spodrsljaja. Bil je v zelo težkem položaju, saj so manjkali Thiago, Bastian Schweinsteiger, Javi Martinez in Xherdan Shaqiri, tudi rezervni vratar Tom Starke je že končal sezono. Na klopi je imel Patricka Weihraucha, Mitchella Weiserja in Pierra Höjbjerga, ki niso zreli niti za tekmo Bundeslige v Augsburgu (0:1), kaj šele za ključno tekmo Lige prvakov. Presenetil je z Mariem Götzejem in Tonijem Kroosom na sredini igrišča, Philipp Lahm pa je igral na desni strani. Götze se sploh ni znašel, ključna poteza je bila vstop Rafinhe v 65. minuti, kapetan Lahm pa se je preselil na položaj zadnjega vezista. Bayern je zadnje pol ure odigral vrhunsko.
"Vedel sem, da bo to težka tekma. Manchester je igral z osmimi igralci v kazenskem prostoru. Najpomembneje je, da smo igrali potrpežljivo. Čakali smo na priložnosti in jih na koncu unovčili. Arjen Robben je odigral sijajno, vsekakor je bil igralec tekme," je pojasnil španski strateg, ki je bil zelo srečen. Deloval je sproščeno, pol stavka je povedal v nemškem, drugo polovico pa v angleškem jeziku.
Pep je imel vedno težave v polfinalu
"V polfinalu so tri odlične ekipe, vse zelo dobro poznam. Proti Realu sem vodil veliko tekem, Atletico igra zelo srčno, Chelsea pa ima veliko izkušenih igralcev. Že z Barcelono sem imel vedno največ težav na polfinalnih tekmah," se je napetih tekem spomnil Guardiola. Leta 2009 je izločil Chelsea z golom Andresa Inieste v sodnikovem dodatku, leto zatem je izgubil dramatičen obračun z Interjem (1:3 in 1:0), leta 2011 je izločil Real (2:0 in 1:1), leta 2012 pa je izpadel proti Chelseaju (0:1 in 2:2).
Derbi z Borussio ni prioriteta
V soboto ob 18.30 je na Allianz Areni na sporedu nemški "el clasico", Bayern bo gostil dortmundsko Borussio. Ta tekma seveda ne bo ključna, ker je nemški naslov že dolgo časa odločen.
"Bundesliga je odločena. Sobotna tekma z Borussio bo zelo težka, saj sem si ogledal moč rumeno-črnih na torkovi tekmi proti Realu. Pomembnejša je polfinalna tekma nemškega pokala naslednjo sredo proti Kaiserslauternu, tam se vse odloča na eni tekmi," je razmišljal Guardiola, ki je tudi pozval navijače: "Do zadetka Uniteda sem imel občutek, da je na stadionu zelo mirno. Navijači niso bili posebej glasni, potem pa so začutili, da potrebujemo podporo ob zaostanku. Po izenačenju je bilo sijajno vzdušje. Upam, da bo tako tudi na polfinalni tekmi."
"Kaiser": Thomas Müller kot nekoč Gerd
Thomas Müller
se je odlično znašel pred vrati v 68. minuti, ko je z desnico zadel za 2:1 po podaji Robbna. "Ključno je bilo, da nam je po šoku takoj uspelo vrniti. Če pogledamo obe tekmi, smo se zasluženo prebili naprej. Vseskozi smo pritiskali, potem pa je Evra z neverjetnim strelom vse postavil na glavo. Takoj smo se odločili, da še povišamo ritem in na na vsak način pridemo do preobrata. Po izenačenju smo se sprostili, dobili smo silovit zalet in dosegli še dva gola," je bil zadovoljen Müller. Franz Beckenbauer ga je pohvalil z izbranimi besedami: "Pred vrati se je znašel kot "Bomber der Nation" Gerd Müller v sedemdesetih letih."
Robben: Zaradi takih tekem igramo nogomet
Piko na i razburljivemu večeru v Fröttmaningu je postavil Robben. "Zaradi takih tekem igramo nogomet. Vedno moraš prikazati najboljšo formo na tako pomembnih srečanjih. Vsi trdi treningi so namenjeni takim večerom. Zdaj nas čaka le še en tekmec pred potjo v Lizbono, kar je vsekakor naš cilj," je pojasnil Nizozemec, ki je v 76. minuti potegnil s sredinske črte, premešal obrambo vragov in z levico ob pomoči Nemanje Vidića postavil končni izid.
Žreb polfinala v petek opoldne
Bayern je po grenkem porazu v finalu Lige prvakov leta 1999 že tretjič izločil Manchester United v četrtfinalu. Bavarci so bili tokrat izraziti favoriti, a zadnja dva večera evropskega nogometa sta pokazala, da med osmerico ni povprečnih ekip. V polfinalu se obetata novi poslastici, žreb bo v petek ob 12.00.
Iz Münchna
Aleš Golob