Samu Allardycu je hitro ostal brez dobro plačane službe angleškega selektorja. Anglijo je vodil na eni sami tekmi! Anglija bo tako 11. oktobra v Slovenijo prišla z novim selektorjem. Foto: Reuters
Samu Allardycu je hitro ostal brez dobro plačane službe angleškega selektorja. Anglijo je vodil na eni sami tekmi! Anglija bo tako 11. oktobra v Slovenijo prišla z novim selektorjem. Foto: Reuters
Sam Allardyce in Martin Glenn
Takoj po nočni objavi raziskave in videov Telegrapha je angleška nogometna zveza že sklicala izredni sestanek, kjer se odloča usoda Sama Allardycea, ki se mu ne piše nič dobrega. Foto: Reuters
Kapetan Wayne Rooney in selektor Sam Allardyce (Anglija)
Anglija je nesporni prvi favorit slovenske skupine F, zlasti po srečni zmagi pri Slovaški v zadnjih sekundah. V prejšnjih kvalifikacijah so Angleži proti Sloveniji dvakrat zaostajali, a obakrat po preobratu suvereno zmagali. Foto: Reuters
Allardyce: Ravnal sem neumno
Zaradi afere Allardyce ob selektorski stolček

Vodstvo angleške nogometne zveze (FA) se je po vsega 67 dneh odločilo, da zamenja 61-letnega selektorja Sama Allardyca, ki je vodil Anglijo na eni tekmi in bi se moral 11. oktobra v Ljubljani pomeriti s Slovenijo. Allardyce se je zavedal, da njegova dejanja niso bila primerna: "Z FA-jem smo se sporazumno odločili, da se naše poti razidejo. Razočaran sem. Sestal sem se z vodstvom zveze in se iskreno opravičil. Zavedam se, da sem izrekel besede, ki so povzročile veliko zadrego. Žal mi je za moja dejanja in moje komentarje."

Namesto njega bo na naslednjih reprezentančnih tekmah Anglije (proti Malti, Sloveniji, Škotski in Španiji) sedel selektor reprezentance do 21 let Gareth Southgate, pri FA pa bodo medtem poiskali novega selektorja. Na stavnicah je prvi favorit trener Bournemoutha Eddie Howe.

Za svetovanje bi prejel pol milijona evrov
Časnik Telegraph je ponoči objavil ekskluzivne posnetke, kjer se je Allardyce skupaj s svojim menedžerjem in finančnim svetovalcem avgusta v Londonu v hotelu na večerji sestal s predstavniki daljnovzhodnega podjetja.

Vendar samo ob dovoljenju FA-ja
S podjetniki, ki naj bi izhajali iz Hongkonga in Šanghaja, a so bili v resnici novinarji pod krinko, so dosegli dogovor, po katerem bi v zameno za svetovanje o krojenju pravil v prihodnje prejel slabega pol milijona evrov (400 tisoč funtov).

A pri tem je Allardyce pristavil, da lahko svetovalno delo opravlja le, če dobi dovoljenje FA-ja. "Moral bom posredovati oblastem, da se to lahko izvrši," je dejal Allardyce v ključnem odgovoru, ki pa so ga pri Telegraphu zakopali na dno ekskluzivne reportaže poimenovane "Angleški selektor Sam Allardyce na prodaj".

Tudi mediji zahtevali selektorjevo slovo
Na sedežu FA je po razkritju Telegrapha ves dan potekal buren izredni sestanek novega predsednika Grega Clarka in izvršnega direktorja Martina Glenna, na katerem so preučili usodo selektorja. Seveda se je ob tem zganil ves otoški medijski stroj, ki je odkrito zahteval odhod Sama Allardycea, ker se je ujel na limanice novinarjem pod krinko. "Najprej želim preučiti vsa dejstva vsakega posameznika, nato pa se bom odločil o tem," je za Daily Mail pred sestankom povedal Clarke. Šele zvečer je prišlo sporočilo, da Allardyce odhaja.

Svetovanje, kako prikrojiti in obiti prestopna pravila
Vodstvo FA-ja je že podalo zahtevo za vpogled v posnetke, ki jih ima časopis. FA od leta 2008 prepoveduje lastništvo igralcev s tretje strani, Allardyce pa je bil v na skrivaj posnetem pogovoru odkritosrčen. Na vprašanje, ali je lastništvo tretjih oseb težava, je mirno odgovoril "nobena težava", v nadaljevanju je razkril, "kako prikrojiti pravila in da nekateri agenti to počno ves čas".

Lastništvo s tretje strani, kjer si vlagatelji lastijo ekonomske pravice igralca, je nekdanji predsednik Uefe Michel Platini označil za suženjstvo, Uefi, ki je takšno ravnanje prepovedala leta 2008, pa je maja lani s prepovedjo te prakse sledila tudi Fifa.

Allardyce je po poročanju Telegrapha razkril, da je bil Enner Valencia v lastništvu s tretje strani, ko je iz mehiškega kluba Pachuca leta 2014 prestopil v West Ham za 12 milijonov funtov.

Med sestanki z domnevnimi poslovneži je Allardyce:
  • kritiziral selektorskega predhodnika Roya Hodgsona, ki ga je slabšalno imenoval "Woy" in mu pripisal, da nima osebnosti za nastopanje v javnosti;
  • ocenil, da igralci Anglije ne igrajo po zmožnostih zaradi "psihološke ovire", s katero se ne more spopasti;
  • namignil, da igralci, ki ne igrajo redno za svoje klube, ne bi smeli biti izbrani v reprezentanco Anglije;
  • opisal odločitev FA-ja o prenovi oz. na novi izgradnji Wembleyja za milijardo evrov kot neumno.


Na prvi tekmi do zmage v 95. minuti

Po neuspehu Anglije na evropskem prvenstvu 2016 se je poslovil Roy Hodgson, na njegovo mesto pa je bil julija imenovan Sam Allardyce. Na prvi kvalifikacijski tekmi za SP 2018 v skupini F, kjer igra tudi Slovenija, je Anglija v 95. minuti zmagala na Slovaškem, ki velja ob Angležih za glavnega favorita za prvi dve mesti.

Čez dva tedna Angleži gostujejo v Stožicah
Ravno v nedeljo bi moral Allardyce objaviti nov reprezentančni seznam za tekmi z Malto in Slovenijo. V soboto, 8. oktobra, bi Anglija prvič igrala pod vodstvom Allardycea doma na Wembleyju, nato pa čez tri dni gostuje v Ljubljani. Na SP-ju 2018 v Rusijo neposredno vodi samo prvo mesto, ki ga Anglija že drži, medtem ko drugo prinaša dodatne kvalifikacije.

Allardyce: Ravnal sem neumno
Zaradi afere Allardyce ob selektorski stolček